• DOLAR 32.582
  • EURO 35.019
  • ALTIN 2460.76
  • ...
`Kürt kadınının inanç ve kültürü bu değildir`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MUŞ - Muş Kadın Platformu Dünya Kadınlar Günü münasebetiyle bir basın açıklaması yaptı. Yapılan basın açıklamasında kadınların erkekler arasında halay çekmeleri gibi etkinlikler, Muş halkının tepkisine neden oldu. Muşlular, "Bizim inanç ve geleneklerimizde kadının bu şekilde davranması doğru değildir. Müslüman Kürt kadını bu değildir." dediler.

Muş Kadın Doğum Hastanesi önünde saat 12.00`de toplanan kadınlar, defler eşliğinde halay çektiler. Daha sonra Muş Belediyesi önünde basın açıklaması yapmak üzere yürüyüşe geçen kadınlar, polis tarafından engellenmeye çalışıldı. Polisin yolu açmasından sonra yürüyüşlerine devam eden kadınlar,  "İsyan sokakta, jın jiyan azadi, inadına özgürlük" sloganlarıyla Muş Belediyesi önünde toplanarak yüzlerce erkek arasında halay çekip oynamaya başladılar.

Çekilen halay esnasında sarı kırmızı yeşil elbiseli bir bayanın etkinlikle alakası olmayan Abdullah Öcalan`ın posterini açarak halayın ortasında oynaması ve bir bayanın katılımcıları sürekli motive etmeye çalışması dikkatlerden kaçmazken, basın açıklaması adı altında yapılan etkinlik BDP/PPK kadınların eylemine dönüştü. Yapılanları değerlendiren Muşlular, “Bunun dünya kadınlar günü ile ne ilgisi var’’ diyerek tepkisini dile getirdi.

Müslüman Kürt kadının böyle olamayacağını ifade eden Şahin Gizlenci, “İnancımızda böyle bir şey yoktur. Kadınlarımız bu tür durumlara düşmemelidir. Bu yapılanlar provokasyondur. Kadınlarımız Allah’ın ve erkeğinin emrinde olmalıdır sokaklarda değil. Bu tür şeyleri ne Allah kabul eder ne de insanlar." şeklinde konuştu.

Kürt kadınlarının bu durumlara düşmemesi gerektiğini belirten Mustafa Uslu,  “Kadının kalkıp başını açıp erkeklerin arasına dalması vs. Kürtlerin inancında böyle bir şey yoktur. Kürtlerin inanç ve kültürlerinde bu tür şeyler güzel karşılanmaz. İnancımızda böyle bir şey olmadığı için bu yapılanları da benimsemiyoruz." dedi.
Hanifi Ünüvar ise, “İslam bütün insanlara en güzel özgürlüğü vermiştir. Bizim özgürlüğümüz İslam’dadır. İslam dışında, başka bir yerlerde eğer özgürlüğü ararsak yine yanlış yapmış oluruz. Kürt kadınının inanç ve kültüründe dünya kadınlar gününü kutlama günü diye bir şey yoktur." ifadelerini kullandı.  (M. Şirin Çağlayan - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir