• DOLAR 32.48
  • EURO 34.756
  • ALTIN 2439.697
  • ...

BATMAN - Batman-Siirt Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Bölge Odası 1-7 Mart Muhasebe Haftası Kapsamında Saat 14.00’te Batman-Siirt SMMM Bölge Odası’nda basın açıklaması yaptı.


Batman-Siirt SMMM Bölge Odası Yönetim Kurulu Başkanı Servet Kurt yaptığı basın açıklamasında; TÜRMOB çatısı altında örgütlenen, ülke genelinde 77 Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Odası, 8 Yeminli Mali Müşavir Odasına kayıtlı, 93 bin  meslek mensubu, 16 bin stajyer ve 150 bin büro çalışanı ile sayısı 259 bine ulaşan muhasebe camiasının bulunduğunu kaydetti.

 

“Bıçak kemiğe dayandı”
Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik mesleğinin yetki ve sorumluluklarının, ülkede uluslararası standartlara uygun olarak düzenlenmesinin en büyük beklentileri olduğunu belirten Kurt, “Biz meslek mensupları olarak sürekli ertelenen ve büyüyen sorunlarımızın artık çözülmesini istiyoruz. Bıçak kemiğe dayandı, sabır taşı çatlamak üzeredir. TÜRMOB’la bağ kurmayan Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu’nun etkin ve başarılı olması düşünülemez. Bugüne değin yapılan uygulamalar beklentinin çok uzağındadır. Türkiye’de bağımsız denetim TÜRMOB üyesi olan SMMM ve YMM’lerin işidir. SMMM ve YMM olmayanlar bu işi yapamamalıdır. SMMM ve YMM ruhsatı olan herkes bağımsız denetim yapma konusunda 3568 sayılı Yasanın düzenlemeleri ve TÜRMOB’un verdiği eğitimler de dikkate alınarak yetkilendirilmelidir. Bundan sonraki süreçte de bağımsız denetçi olacak kişiler için 3568 sayılı yasaya göre yapılan staj ve sınav konularının kapsamı dikkate alınarak yetkilendirme yapılmalıdır.” dedi.

 

“Denetimin olmadığı her yerde suiistimaller yaşanır”
Türk Ticaret Kanunu’nun hedefinden uzaklaştırıldığını ifade eden Kurt, “TTK’da yapılan değişiklikler düzenlemenin temel taşıyıcı kolonlarından bazılarını yok etmiştir. Bağımsız denetimi hayatın her alanında yaşama geçirmek zorundayız. Hayatın her alanında en etkin bir şekilde denetim uygulanmalıdır. Denetimin olmadığı her yerde suiistimaller yaşanır, yolsuzluk yaşanır, karanlık işler yaşanır. Yolsuzluğun, suiistimalin, karanlık işlerin panzehiri denetimdir. Maliye Bakanlığına sunduğumuz sorunlarımız ve çözüm önerileri raporumuzda belirtilen hususlar ivedilikle hayata geçirilmelidir. Meslek Yasamız günümüz koşulları ve mesleki ihtiyaçlarımız gözönüne alınarak değiştirilmelidir. Anti demokratik maddelerden arındırılmalıdır. YMM’lerin tasdikten doğan, SMMM'lerin beyanname ve finansal tablo imzalamaktan doğan sorumlulukları yeniden düzenlenmelidir. Paydaşımız olan bakanlıklar yapacakları yeni düzenlemeler konusunda TÜRMOB’un görüşlerini almalıdırlar.” ifadelerini kullandı.

 

Serbest meslek faaliyetlerinde KDV’nin yüzde18'den yüzde 8'e indirilmesini isteyen Kurt, “KDV'yi doğuran olay tahsilâta bağlanmalıdır. Meslek mensuplarımızın ücretlerini tahsil edebilmeleri için önerilerimiz doğrultusunda gerekli düzenlemeler yapılmalıdır.Serbest meslek yıpranma indirimi (beyin amortismanı) getirilmelidir. Stajyerlerimiz için sosyal güvenlik primi ve vergi muafiyeti sağlanmalıdır.” diye konuştu.

 

Kurt, daha sonra sorunlarının çözümü için yol haritasını anlattı.(M.Fatih Akgül-İLKHA)