• DOLAR 32.576
  • EURO 35.005
  • ALTIN 2461.574
  • ...
Suriye Ulusal Meclisi kuruluyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Esed rejimi karşıtı çabalarını koordine etmek için İstanbul`da 3 gün boyunca Suriye`deki olaylara ilişkin değerlendirme toplantısı düzenleyen sürgünde yaşayan Suriyeli muhalifler, 2 hafta sonra Suriye Ulusal Meclisinin kurulacağını ve bu mecliste görev alacak isimlerin açıklanacağını duyurdu.

Suriyeli muhalif grupların düzenlediği toplantı sona erdi. İstanbul`daki toplantılarda Suriye`deki olayları ele alan Suriyeli muhaliflerden oluşan bir grup, bu toplantılara ilişkin sonuç bildirgesini Halkalı`daki Courtyard Marriott Oteli`nde açıkladı.

Toplantı öncesinde Suriye Milli Marşı çalındı, Suriye`deki olaylarda hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulunuldu. Toplantıda, ülkedeki isyan dalgasını koordine etmenin yolları aranırken 50 yıldır süren Esad rejimine muhalif olan yasa dışı ilan edilmiş hareketlerin birleşmesi amaçlandı.

Toplantıya, Hassa Shalabi, Adib Shıshakly, Abdul Basit Sida, Lovay Safi, Hassa Hashmi, Khaled Massaleh ve Ahmed Ramadan`ın da aralarında bulunduğu Suriye içinden ve dışından muhalifler katıldı.

Suriye içinden ve dışından İstanbul`a gelen muhalifler, Suriye Ulusal Konseyi`ni ilan edeceklerini açıkladı. Muhalif gruplardan oluşacak Ulusal Konsey üyelerinin ise bir sonraki toplantıda belirleneceği ve çalışmalarına başlayacağı kaydedildi. Toplantı sonrasında Türkiye`den herhangi bir desteğin alınıp alınmadığı sorusuna muhalif grup temsilcileri, "Türkiye hükümeti ile ilişkimiz var. Ancak destek almıyoruz. Sadece Suriyeli siyasi güçlerden destek alıyoruz" cevabını verdi.

Muhalifler adına bildiriyi okuyan Khaled Massaleh, "Suriye`nin, halkının kanlarıyla bina ettiği yeni bir şafağa doğru yaklaştığını, şu anki Suriye rejiminin her türlü ahlaki ve siyasi meşruiyetini kaybettiğini" söyledi.
Massaleh, İstanbul`daki bu toplantılarda ortak bir Suriye Ulusal Meclisi kurulması konusunda karar alındığını belirtti.

SURİYE ULUSAL MECLİSİNİN HEDEFLERİ

Çeşitli hedeflerin belirlendiği 3 gün süren toplantı sonunda birinci hedefin, "şu anki zulüm devletinden medeni ve katılımcı demokratik bir sisteme geçmek" olduğunu ifade eden Massaleh, aynı şekilde vatandaşlar arasında ortak ve eşitlikçi bir yönetime geçmek yönünde bir irade belirlendiğini ifade etti.

Değişim projesinin, tamamıyla her türlü yabancı müdahalesinden uzak bir değişim olmasının ikinci hedef olduğunu anlatan Massaleh, bildiride şunların yer aldığını kaydetti:

"Burada önemli olan yüksek milli çıkarlar olmak zorundadır. Şu anda kendisini vatandaşlığın en yüksek derecesi olarak gören yönetimin değişmesi konusundaki irademizi tekrar tekrar vurgulamak zorundayız. Üçüncü olarak, Suriye devriminin milliliğini vurgulamak lazım. Aynı şekilde tek bir grubun Suriye halkı üzerindeki yönetimine katılmıyoruz. Her türlü etnik ayrımcılığa karşı olduğumuzu belirtiyoruz. Devrimin barışçılığını ve her türlü şiddete karşı oldu ğumuzu vurguluyoruz. Aynı şekilde adalet ve karşılıklı hoşgörü prensiplerine vurgu yapıyoruz. İntikam duyguları içinde olmamak gerektiğini vurguluyoruz. Özellikle önceki dönemdeki istibdat yönetiminin bütün kötü duygularından uzaklaşmak istiyoruz."

Bundan dolayı devrimin gençlerinin her türlü dış etkilerden uzak olarak aralarındaki işbirliğini artırmaları konusunda vurgu yapmak istediklerini ifade eden Massaleh, Suriye`deki her türlü milli işbirliğine hazır olduklarını söyledi.

En geniş işbirliğini sağlamak üzere, her türlü siyasi şahsiyetin bu gruba katılmasını istediklerini belirten Massaleh, özellikle insani haklar konusunda çok hassasiyet gösterdiklerini, Suriye`nin içinde mahalli işbirliğine, mahalli meclisler ve diğer işbirliklerine açık olduklarını belirtti.

Bu işbirliğinin, siyasi olgunluğun önemli bir aşaması olduğunu vurgulamak istediklerini dile getiren Massaleh, böyle bir meclisin oluşturulmasının, hiçbir şekilde siyasi kimliklerinden uzaklaştıkları anlamına gelmeyeceğini, farklı grupların bu birliğe katılmasının, kendi siyasi kimliklerinden soyutlandıkları anlamında olmayacağını kaydetti.

Massaleh, bu meclisin, milli bir güvenlik ağının da bir parçası oldu ğunu bildirdi.

48 YIILIK İŞKENCEYE MİLLET MUHAKKAK KARŞI DURACAK

Türkiye`de yaşayan Suriyeli muhaliflerden Yahya Bedir, ülkesine demokrasi gelmesinin doğal bir hak olduğunu söyledi. Suriye`den 32 yıl önce ayrıldığını ve 1994 yılından bu yana da ailesiyle birlikte Türkiye`de yaşadığını belirten Bedir, Suriye halkının sabrının tükendiğini, ülkesinde yaşanan zulüm ve işkencelere dur denmesi gerektiğini ifade etti. Yahya Bedir, Suriye`de Baas partisi rejimi geldiğinde olağanüstü hal ilan edildiğini söyledi. Ülkede sadece Baas Partisi`nin kaldığını belirten Bedir, "Muhalefet ve demokrasi kültürü kayboldu. Diktatör iktidarı vardır. Demokrasi rüzgarı, Tunus`tan başladı. Mısır, Yemen ve Libya`ya geldi. Suriye`ye gelmesi doğal bir haktır. Çok uzun bir süre yaklaşık 48 senedir süren işkence ve zalim rejim karşısında, millet muhakkak karşı duracaktır." dedi.

Suriye`de muhalefet, sivil toplum kuruluşları ve demokrasi kültürünün olmadığını belirten Bedir şöyle konuştu: "İlk olarak Suriye`de demokrasi kültürü ve diyalog ortamının oluşması gerekir. İkinci olarak ise bir heyet oluşturulması gerekir. Dünyada muhatap bulup bu sıkıntıların konuşulması gerekiyor. Bu çok kolay bir mesele değildir. Muhalefet biraz tecrübesiz kaldı. Zannediyorum bu toplantıların sonuçları iyi olacaktır."

SORULAR

Toplantıya katılan Suriyeli muhalifler daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Diğer muhalif güçlerden de eleştirilerin olduğu, özellikle Suriye Ulusal Meclisinin ilanının hızlı bir hareket olarak değerlendirildiği sorusu üzerine Hassa Hashmi, bütün muhalif güçlere Suriye Ulusal Meclisinin kapısının açık olduğunu söyledi.

Hashmi, 2 hafta içinde bu durumun netleşeceğini, bütün farklı grupların kendilerine katılmasını istediklerini kaydetti.

Başka bir soru üzerine Ahmed Ramadan da Suriye`deki halkın bütün birimlerinden böyle bir meclis kurulması için talep olduğunu, bu meclisin ana haritasının, bütün halkın temsil edildiği bir harita olacağını anlattı.

Ramadan, Suriye Ulusal Meclisinin Suriye toplumunun bütün farklılıklarını içeren bir heyet olduğunu açıkladı.
Lovay Safi de muhaliflerin Türk hükümetiyle ne gibi çalışmalar yaptığı, görüşmelerin ne düzeyde sürdüğü ve Türkiye`den nasıl bir destek geldiği soruları üzerine, Suriyeli muhaliflerin Türk hükümeti ile ilişki içinde olduğunu belirtti.

Türkiye`den bir destek almadıklarını, desteği daha çok Suriye`deki siyasi güçlerden aldıklarını ifade eden Safi, "Türk hükümeti ile ilişki içindeyiz, onlardan destek almayı istiyoruz tabii ki, ama biliyoruz Türkiye`nin öncelikleri var ve bunlara saygı duyuyoruz. Türkiye`den istediğimiz, Suriye halkına özellikle demokrasiye geçiş sürecinde destek vermesi. Türkiye`deki demokratik sisteme çok büyük saygı duyuyoruz. Suriye`deki halkın da böyle bir sisteme ihtiyacı olduğunu görüyoruz. Türkiye`nin, bütün toplantılarımızı misafirperverlikle karşılaması çok önemli, bundan dolayı çok mutluyuz" dedi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir