• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.98
  • ...
DTSO, ABD elçisinden çözüm sürecine destek istedi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - ABD Adana 2. Konsolosu JM Saxton Ruiz, beraberinde ABD Ankara Büyükelçiliği İç Politika bölümünde görevli olan Adam K. Cardwell ile birlikte Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası’na bir ziyarette bulundu.

 

DTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Sayar, Başkan Yardımcısı Metin Aslan ve Genel Sekreter Ferdani Gökdere ile birlikte ağırladığı Ruiz’e çok kısa bir süre içinde tekrar Diyarbakır’a gelmesinden dolayı teşekkür ederek, çözüm sürecine desteklerini istedi.

 

17 Aralık yolsuzluk operasyonu ve sonrasındaki gelişmelerin de konuşulduğu görüşmede, daha çok çözüm sürecinin bölge ekonomisi açısından önemi üzerinde duruldu.

 

Çözüm sürecinin geri dönülmeyecek bir aşamaya gelmesi için daha atılması gereken adımlar olduğunu dile getiren Sayar, “İş dünyası penceresinden bakarak; BDP’nin taleplerini de makul görüyoruz. Bu sürecin ilerlemesini sağlayacağına inandığımız aşama, fikirlerinden dolayı tutuklu bulunan insanların özgürlüklerine kavuşmalarıdır. Tabi ki yüz yıllık sorunun çözümü bir anda olmayacaktır, öyle bir beklenti içinde değiliz. Ama geri dönülmeyecek bir aşamaya bir an önce varılması gerektiğine inanıyoruz.” dedi.

 

Sayar, çözüm süreci için ABD’nin desteğini istedi
Çözüm süreciyle beraber yatırımcıların daha uzun vadeli program yapmaya başladığını; hem yereldekiler hem de dışardan yatırımcıların, buradaki fırsatları değerlendirmek üzere yoğun bir ilgi gösterdiklerini belirten Sayar, “Diyarbakır’ın önemli bir tarım potansiyeli var. Ekilebilir alanların fazlalığı, tarıma dayalı sanayinin gelişmesiyle birlikte muazzam bir kaynağa dönüşecektir. Ayrıca genç nüfus ve turizm potansiyeli, kentin coğrafi konumuyla birlikte düşünüldüğünde ekonomik gelişme için Diyarbakır’ın ihtiyacı olan asıl şeyin barış olduğu görülecektir. Barış, arkasında birçok sıfırın olduğu bir rakamı kadar işlevseldir bölgemiz için. Nasıl ki bir olmadan sıfırların değeri yoksa barış da olmadan kentin diğer potansiyellerinin fazla değeri olamıyor.” şeklinde konuştu.S

 

ayar ayrıca barış sürecinin yaklaşan seçimlerin üzerinde görülmesi gerektiğini belirterek, sürecin ilerlemesi için uluslararası güçlerin de destek vermesi gerektiğini belirterek, ABD’nin desteğini istedi.

 

“Atılan adımlar küçük de olsalar değişim göstergeleridir”
Kendilerinin barış sürecinden umutlu olduklarını söyleyen ABD Adana 2. Konsolosu JM Saxton Ruiz ise, basından takip ettikleri kadarıyla barış sürecinde 2 figürün, Erdoğan ve Öcalan’ın ön plana çıktığını, genel seçimlerde olası bir iktidar değişiminin süreci nasıl etkileyeceğini bilemediğini ancak halkın barış sürecini sürdürecek kişileri iş başına getireceğine inandıklarını belirterek, “İnsanların şiddetten artık bıktığını, bu nedenle çözüm sürecini savunduklarını düşünüyorum. Son demokrasi paketindekilerin çok az olduğunu söyleyenler var. Ama atılan tüm adımlar küçük de olsalar değişimin göstergeleridir. Dileğim, gelecek ziyaretlerde bunlardan çok bölgeye Amerikan yatırımını nasıl çekeceğimizi konuşmaktır.” şeklinde konuştu.

 

Gündemdeki önemini koruyan 17 Aralık operasyonu hakkında da görüş bildiren Ruiz, “Bu olaydan dolayı binlerce görevlinin yerlerinin değişmesi anlaşılır değil. ABD olarak bizler de yolsuzluk olayını ciddiye alırız; 17 Aralık olaylarında hukukun üstünlüğüne dair endişelerimiz oluştu.” dedi.  (Zeki Aras - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir