Bebekte inatçı ağlama hastalıktan kaynaklanabilir
Özellikle yeni doğan bebeklerde annelerin kâbusu haline gelen inatçı ağlamanın, bir hastalığa bağlı nedenlerden kaynaklanabileceği belirtiliyor.
Özellikle yeni doğan bebeklerde annelerin kâbusu haline gelen inatçı ağlamanın sebebinin ‘Kolik’ yani İçi boş olan organların spazmı (şiddetli kasılmaları) neticesinde ortaya çıkan dayanılmaz bir ağrı biçimi olduğu belirtiliyor.
Konuyla ilgili bilgi veren Acıbadem Kadıköy ve Maslak Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Çocuk Gastroenteroloji uzmanı Dr. Enver Mahir Gülcan, “özellikle yeni doğan bebeklerde annelerin kâbusu haline gelen inatçı ağlamanın sebebi kolik’tir. Birbirini izleyen 3 hafta boyunca, haftada 3 gün, günde 3 saatten fazla süren ağlama olarak devam eder.”dedi.
Bazı bebeklerin çok kısa, bazısının ise uzun süre ağlayabildiğini ifade eden Dr. Gülcan, “Bebekten bebeğe değişen ağlama biçimlerine göre bazıları hafif, bazıları ise kuvvetle ağlarlar. Sakinleştirilmeleri ise, yine bebeğin karakterine göre değişik biçimlerde olur. Bebeklerin büyük çoğunluğundaki ağlama 2. hafta civarında başlar, 6. ile 8. haftalarda en üst seviyeye çıkar. Tüm bu nedensiz kolik ağlamaları 3. veya 4. aylarda azalır” dedi.
İnatçı ağlamanın bir hastalığa bağlı nedenlerinin de bulunduğunu belirten Dr. Gülcan, hastalığa bağlı nedenlerden bazılarını şöyle sıraladı: Sindirim sistemi dışı nedenlerden kaynaklı idrar yolu enfeksiyonu ve fıtık, sindirim sistemi hastalıklarından olan inek sütü alerjisi, gastroözefageal reflü, laktoz intoleransı gibi bozukluklar olarak sıralanabilir.”dedi.
Gülcan, Kolik’in yol açtığı inatçı ağlamanın, hastalığa bağlı olmayan nedenlerine bakıldığında; yorgunluk, açlık, sinir sisteminin olgunlaşmasında gecikmeye bağlı sakinleşmede yetersizlik gibi nedenlere bağlı olabileceğinin de altını çizdi. (İLKHA)