• DOLAR 34.305
  • EURO 37.545
  • ALTIN 2928.218
  • ...
18. Madde mağdurları Valiliğe yürüdü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN- Van’ın değişik mahalle ve köylerinde ikamet eden bir grup vatandaş, yeni imar planı kapsamında uygulamaya konulan 18. maddeyi protesto etmek amacıyla Beşyol Bulvarı’nda bulunan Van Valiliği’ne yürüyerek basın açıklaması yaptı.

 

Van Valiliği önünde toplanan kalabalık 18. maddeye tepki göstererek oturma eylemi yaptı. Bu arada İlke Haber Ajansı’na açıklamalarda bulunan Van Emlakçılar Derneği Başkanı Orhan Özdek ise 18. Madde uygulamalarının halkı karşı karşıya getirdiğini belirterek yetkililere çözüm için çağrıda bulundu.

 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Van Belediyesi arasında imzalanan protokol çerçevesinde çevre yolu güzergahı ve etrafında 2. etap imar planı uygulaması nedeniyle arsalarının yol ve park olarak gösterildiğini veya mevcut arsalarının en az 5-10 kişiyle ortak gösterildiğini ileri süren vatandaşlar, bu sorun giderilmezse seçimlerde oy kullanmayacaklarını nı deklare ettiler.

 

“Seçimi boykot edeceğiz”
Grup adına konuşan Süphan Mahallesi sakinlerinden Haydar Demirbaş, “Şu anda bizzat Şehircilik Bakan'ı ile Van Belediye'sinin bütünleşmesiyle, birbirlerine verilmiş olan vaatlerle, sahte sözlerle bu halkı birbirine düşürmek amacıyla 18. maddeyi uygulayıp birbirimize ortak ettiler. 500 metrekare arsası olan vatandaşımızın da o 500 metrekarede 5'er 10'ar kişilik ortaklar oluşturulmuş. Biz halk olarak diyoruz ki gelin bize devlet olarak, belediye başkanları olarak, bizlere deyin ki biz bu mağduriyetinizi gidereceğiz. Bu mağduriyetimiz giderilmediği müddetçe biz Van'da seçim boykotu yapacağız. Gerekirse biz canımızı da ölüme, yakmaya da hazırız. Bizim canımızı kim yaktıysa, mutlaka onların da canı o şekilde yanacaktır” diye konuştu.
 

Daha sonra kendilerinin hiç bir tapuya imza atmadıklarını ve başkasının onların yerine imza attığını ileri süren vatandaşlar, buradan Cumhuriyet Caddesi üzerinde bulunan Van Büyükşehir Belediye Binası’na kadar yürüyerek tepkilerini dile getirdiler.
 

Kısa bir süre burada sesiz bir şekilde bekleyen vatandaşlar, daha sonra olaysız bir şekilde dağıldılar.
 

“18. madde halkı karşı karşıya getiriyor”
Öte yandan konuyla ilgili olarak İlke Haber Ajansı’na konuşan Van Emlakçılar Derneği Başkanı Orhan Özdek, bu konuda  halkı aylar öncesinde uyardıklarını belirterek, “18. Madde konusu geçekten halkımızı zor durumda bırakmıştır. Halkımızı karşı karşıya getirmiştir. Şu anda Çevre yolu güzergahında insanlarımızın ciddi anlamda sıkıntılara sokulduğunu ve arsalarının bölündüğünü biliyoruz. Ne yazık ki şu ana kadar Van Belediyesi köklü bir çözüm sunamamış ve  bir iyileştirmeye gidememiştir. İnsanlarımız bu anlamda sahipsiz  bırakılmıştır. Yetkililerin bir an önce bu noktada duyarlılık göstermesi gerektiğini bekliyoruz.” dedi. 

 

“Van Belediyesi üzerine düşeni yapsın”
Burada yapılması gerekenlere de değinen Başkan Özdek, “Burada yapılması gereken şey bir an önce iyileştirmeye gitmektir. Burada yetkililer ve Belediye üzerine düşenleri yapmakla mükelleftir. Bir an önce bu görevini yerine getirmesi gerekir. Bu saatten sonra itiraz haklarını yerine getirilmesi çok da mümkün olmadı. Bu arada uygulanan yüzde 40’lık kesintilerde de insanlarımızın hakları verilmemiştir. Havuz sistemi ile dağıtılan arsalar da çok ciddi sıkıntıları beraberinde getirmiştir. Burada vatandaşlarımıza herhangi bir ödenek de yapılmamıştır” diye konuştu. 
 

Ayrıca 2011’de yaşanan depremlerin üzerinden 3 yıl geçmesine rağmen imar planı konusunda da ciddi bir adım atılmadığını ifade eden Özdek, “İmar ne yazık ki hala askıda beklemekte ve Van Belediyesinin elinde sahipsizliğini kuruyor” diye konuştu.  (Murat Dalgın-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir