• DOLAR 32.28
  • EURO 35.246
  • ALTIN 2444.59
  • ...
Molla Mustafa Barzani 35.ölüm yıldönümünde anıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN -Güney Kürdistan lideri Mesut Barzani’nin babası Molla Mustafa Barzani, 35. ölüm yıldönümü nedeniyle yoğun katılımlı bir şekilde Batmanda ilk kez anıldı. 

Irak Kürdistan’ı yönetimi Başkanı Mesut Barzani`nin babası Mustafa Barzani, Komeleya Demoqrate Kurd (Demokrat Kürd Derneği) tarafından ölümünün 35. yıldönümünde anma programı düzenlendi.

Saat  11.30’da yapılan anma programına  Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) Batman Belediye Başkan Adayı Dr.Aydın Gök ve parti yetkilileri ile HAK PAR, Koma Ahmedî Xanî, Kürdi Der ve Mazlum Der’in de aralarında bulunduğu STK temsilcileri katıldı. 

Anma programı Molla Mustafa Barzani’nin sinevizonda resimleri eşliğinde Kürtçe Mevlid okunması ile başladı. Daha sonra Seydayé Zelî’nin Kur’an’ı Kerim tilavetinin ardından Kürdistan Demokrat Partisi Kurucu Genel Başkanı Mehmet Emin Kardaş söz alarak Molla Mustafa Barzani’nin hayatından kesitler sundu. 

“Kürt Halkı Molla Mustafa Barzani’ye minnettardır”
Daha sonra HÜDA PAR Batman İl Başkan Yardımcısı Osman Teyfur söz aldı. Molla Mustafa Barzani’nin çok kıymetli biri olduğunu belirten Teyfur,  “Hayatıyla, çalışmalarıyla, gönlüyle bu mazlum halka Molla Mustafa Barzani özgürlük aşkını kendi halkının gönlüne yerleştirdi. Kürt Halkı Molla Mustafa Barzani’ye minnettardır, küçükkende biz onun cömertlik, fedakarlık ve cesaret dolu hayatıyla büyüdük ve bizler için bir iftihardı. Müslüman halkımız çok ölüm ve zülümler gördü. Halepçe, Dersîm, Palo, Zîlan bunlar sadece bir kaç tanesi ama bu mazlum halk zalimlere karşı diz üstüne çökmedi ve mücadele ve direnişinide gösterdi” dedi. 

Teyfur konuşmasının devamında, HÜDA PAR olarak inancımız ve isteğimiz bu dünyada nasıl ki herkese hak hukuk eşitlik varsa, biz Kürt halkına da bu hukukun olması inancındayız ve isteğinde olduklarına dikkat çekerek, “Ayakta kalmak ve özgürlük nasıl ki tüm dünya halkının hakkıysa bu hak biz Kürtler içinde olmalıdır. Bu halkımızın kalkınması ve ileriye gitmesi için bizim üzerimize bir vazife varsa, biz Kürt halkının geleceği için hazırız.  Ama herbirimizde fikir ihtilaflarında Kürtler olarak birbirimize destek olalım. Yoksa bunun zıttı olursa burda zalim dikdatörlük olur. Onun için halkın menfaati ve maslahatın olduğu yerde üzerimize vazifedir ki; herbirimiz diğer arkadaşına hürmet etmelidir. Bazı yerlerdede ittifak olmalıyız ki kuvvetimizi koruyalım ve halkımızın hakkını alabilelim” şeklinde konuştu. 

“Kürt halkı dindar olduğundan varlığını korudu”
Mazlum Kürt halkının tarihte dindarlığıyla, örf ve adetleriyle tanındığına değinen Teyfur, “Kürt halkı inancı, örf ve adetlerini her daim yaşarsa Allah’ın izniyle varlıklarını bozulmaz ve uzun yıllar devam eder. Zaten bugüne kadar da varlıklarının bozulmamasının sebebidir ki bu güzel inancı ve örf, adetlerini yaşadığı içindir. Liderini ve dilini de bu zamana kadar yapılan asimilasyonlara, zalimlere, emperyallare karşı muhafaza etmiştir” ifadelerini kullandı. 

Molla Mustafa Barzani’nin Kürt Medresesinden icazetini alan bir alim olduğunu hatırlatan Teyfur, “Onun için Kürt halkının dindarlığı Kürt Medreseleri geçmişimizi ve örf, adetlerimizi koruma açısından çok büyük bir yer tutmuştur. Onun içindir ki eğer biz güzel günleri istiyorsak ve özgürlüğümüzü istiyorsak bizler için değerli olan medreselerimize, dinimize ve örf ve adetlerimize sahip çıkıp korumalıyız” diye konuştu. 

“Kürdistan tarihinde çok önemli bir ismi anıyoruz”
Anma programı ile ilgili görüşlerini aldığımız Mazlum Der Batman Şube Başkanı Hasan Argunağa, Kürdistan tarihinde çok önemli bir ismin anıldığını belirterek, “Tabi Ortadoğu’da en çok ezilen ve sömürülen yok sayılan bir halkın lideri olan Molla Mustafa Barzani’yi rahmetle yad ediyoruz. Öncelikle bu değerli şahsiyetin bugüne kadar anılmamış olması bizlerin eksikliğidir. Molla Mustafa Barzani’nin hayatına baktğımızda sürekli zülme, sömürgecilere, zalimlere baş kaldırmış ve her zaman mazlum halkaların liderliğini yapmıştır. Yaşamı boyunca Kürdistan coğrafyasının bütün dağlarını dolaşmış ve dağlarda maceralar yaşamış sürünmüş ve eziyet, işkence görmüştür” dedi. 

“Kürtlerin meşru davasından vazgeçmedi”
Anma programı ile ilgili görüşlerini aldığımız Komeleya Demoqrate Kurd (Demokrat Kürd Derneği) sözcüsü Ozan Kardaş, ulusal özgürlük hareketinin lideri Molla Mustafa Barzani’yi anmak için burada toplandıklarını belirterek, “Tabiki bildiğiniz üzere Molla Mustafa Barzani Kürt halkının özgürlüğü için dağlarda, mağaralarda senelerce yoksulluk için de mazlum halkını kurtuluşu için elinden geleni yapmıştır. Ulusal özgürlük davasından taviz vermedi, Kürtlerin meşru davasından vazgeçmedi. Bizde demokrat Derneği olarak Molla Mustafa Barzani’yi ölümünün 35.yıl dönümünde anma programı düzenledik”  şeklinde konuştu. 

Anma programı ile ilgili görüşlerini aldığımız Komeleya Demoqrate Kurd (Demokrat Kürd Derneği) Başkanı Şehmus Turgut, ölümsüz lider Molla Mustafa Barzani’yi vefat yıl dönümünde anmak için program yaptıklarını dile getirerek, “Buraya gelen HAK-PAR, HÜDA PAR, Kürdi Der, Koma Ahmede Xani ve Batman halkına teşekkür ediyoruz” dedi. (Mehmet Mikyas-İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir