28 Şubat için ne dediler?
Post Modern Darbe döneminde neler yaşandı?
"Post Modern Darbe 28 Şubat"ın öyküsü, Refah Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan ile Doğru Yol Partisi Genel Başkanı Tansu Çiller tarafından kurulan Refahyol hükümetinin göreve gelmesiyle başladı. Erbakan`ın Başbakanlığından rahatsız olan asker, yüksek yargı ve ekonomi çevreleri çeşitli gerekçelerle hükümet üzerinde baskı kurdu. Yıpratma çabalarının dozu arttı, Sincan`da tanklar yürütüldü, adına da `balans ayarı` denildi.
28 Şubat 1997`deki Milli Güvenlik Kurulu toplantısında, 8 yıllık eğitime geçilmesi, Kuran kurslarının denetlenmesi ve laiklikle ilgili yasaların uygulanması gibi bir dizi kararlar alındı. Bürokraside görevden almalar oldu, imam hatiplerin orta kademeleri kapatıldı, üniversiteye girişte katsayı adaletsizliği uygulandı. MGK sonrası siyasi baskı artınca, Erbakan Başbakanlıktan ayrılmak zorunda kaldı. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, hükümet kurma görevini Mesut Yılmaz`a verdi.
Post Modern darbe kimilerine göre bin yıl sürecekti. Ancak o darbenin izleri, AK Parti hükümetleriyle birlikte bir bir silinmeye başladı. Katsayı uygulaması ve başörtüsü sorunu çözüldü, yeni eğitim modeli devreye girdi, imam hatipler yeniden yapılandı. Ardından da millet iradesine ipotek koyanlar hakkında dava açıldı.
28 ŞUBAT İÇİN NE DEDİLER?
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un, 28 Şubat süreciyle ilgili tanımlaması netti. Kurtulmuş, "28 Şubat`ı sadece `Post modern darbe` diyerek hafifletmemek lazım. Bal gibi darbedir. Çok iyi bir darbedir. 12 Eylül`den de, 27 Mayıs`tan da daha başarılı bir darbedir." diye konuştu.
"28 ŞUBAT TARİHİMİZDEKİ KARA BİR LEKEDİR”
Konuyu Yozgat`ta değerlendiren, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, şunları kaydetti:
"28 Şubat tarihimizdeki kara bir lekedir. O kara lekeyi de bu kadrolar temizledi. 28 Şubat’ın eserlerini, ürettiklerini, yanlış anlamda ürettiği ne varsa, hepsini ortadan biz kaldırdık. Şimdi 28 Şubat yargıda hesabını veriyor, 12 Eylül darbesi yargıda hesabını veriyor."
"BİNLERCE İNSAN MAĞDUR OLMUŞTUR”
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik de Şanlıurfa`da konuştu. Çelik, "Binlerce insanın mağduriyetine vesile olan ara rejim dönemleri, bu sonuncu darbeyle son bulmuş oldu." dedi.
“DARBENİN MODERNİ OLMAZ”
Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu da, "28 Şubat’ta demokrasiye darbe vurmuştur. Adı post modern darbedir ama darbenin moderni falan olmaz, yapılış şekli ile müdahale şekliyle bir darbedir.” ifadelerini kullandı.
“ MİLLETİMİZE DAYATMAYDI”
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ise, 28 Şubat`la ilgili açıklamasında, “Bu milletimize bir dayatmaydı. Bunu yapmaya kimsenin hakkı yok.” dedi.