• DOLAR 34.268
  • EURO 37.479
  • ALTIN 2904.038
  • ...
Dünya Bankası Türkiye Direktörü Raiser Selçuk'ta
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

KONYA - Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ve Selçuk Ekonomi Topluluğu’nun ortaklaşa düzenlediği ‘Avrupa Birliği Serbest Ticaret Anlaşmaları ve Türkiye’ konulu panel Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi konferans salonunda gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ay’ın yaptığı panele konuşmacı olarak Dünya Bankası Türkiye Direktörü Martın Raıser, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Havva Tunç ve Bilkent Üniversitesi İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sübidey Togan katıldı.

 

Panelin açılış konuşmasında söz alan Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adem Öğüt, Türkiye’nin Avrupa Birliği ile uyum sürecinin sosyal, ekonomik ve hukuki standartlarımızın yükseltilmesi açısından önemli olduğunu belirtti. Avrupa Birliği bağlamında bugün savunulan değerlerin dünyanın batısıyla, doğusuyla, kuzeyiyle ve güneyiyle tarihsel birikimi olduğunu savunan Öğüt, “Türkiye öz değerlerini koruyarak AB yolculuğunu pekala sürdürebilir ve mutlaka sürdürmelidir.” dedi.

 

Açılış konuşmasının ardından Avrupa Birliği ile Amerika Birleşik Devletleri arasındaki Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) süreci ve bu sürecin gelişmekte olan ülkeler ve Türkiye üzerinde olası etkilerini değerlendiren Dünya Bankası Türkiye Direktörü Martın Raıser, “Küresel ticaret için oldukça önemli olan TTIP gerçekleştiği takdirde, dünya ticaret hacminin yüzde 60’ına sahip olan AB ve ABD ekonomileri daha da güçlenecektir. Bu anlaşma 3. ülkelerin ABD ve AB ile olan ticaretini de etkileyecektir. Türkiye’nin bu sürece dahil olma yolunda adımlar atması gerektiğine inanıyorum. Aksi halde ortaya çıkabilecek bir ticaret sapması Türkiye üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir.” dedi.

 

Raiser’den sonra söz alan Prof. Dr. Havva Tunç, uluslararası ticaret açısından işbirliği ve uzmanlaşmanın önemine vurgu yaparak Serbest Ticaret Anlaşmaları, Gümrük Birliği ve TTIP gibi oluşumları ele aldı. Bu tip oluşumların üretim ve istihdamı artırmaya yönelik girişimler olduğunu belirten Tunç, “Türkiye’nin de kendi ekonomik çıkarlarını gözetmesi açısından serbest ticaret anlaşmalarına taraf olması gerekmektedir.” dedi.

 

Panelde final konuşmasını yapan Prof. Dr. Sübidey Togan ise, Türkiye ve dünya ekonomisinde yaşanan önemli gelişmeleri değerlendirdi. 1990’lı yıllarda imzalanan Gümrük Birliği Anlaşması ile dış ticaret bakımından Türkiye’nin çağ atladığını belirten Togan, son dönemde gündemde olan Serbest Ticaret Anlaşmalarının Türkiye için de önem arz ettiğini aktardı.

 

Konferans sonunda günün anısına Dekan Prof. Dr. Adem Öğüt tarafından kendilerine plaket takdim edilen konuşmacılar Ekonomi Topluluğu üyelerinin sorularını cevaplandırdılar. (İsmail Yılmaz - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir