• DOLAR 32.576
  • EURO 35.013
  • ALTIN 2459.945
  • ...
İç savaş yorgunu ülke; Somali
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Furkan Can / İnzar Dergisi
 
Somali, şeriatla yönetilen İslami bir Cumhuriyettir. Başkenti Mogadişu’dur. Nüfusu 10 milyon civarındadır. Ancak çevre ülkeler Kenya ve Etiyopya’da bulunan Somalilerin de nüfusu dâhil olunca bu sayı 17 milyona çıkıyor. Ayrıca nüfusun yarısına yakını 15 yaşın altındadır. Ülkede tek hâkim din İslam’dır ve Nüfusun tamamına yakını Müslüman ve Somalilidir. Afrika kıtasında çok dindar olmalarıyla bilinen Somali halkı Ehl-î Sünnettir ve Şafii mezhebine mensupturlar. Ülkenin resmi dili Somalice ve Arapçadır. Ayrıca İtalyanca ve İngilizce de yaygındır. Para birimi Somali Şilini’dir. Ülke 637 bin km2 yüzölçümüne sahiptir. Somali, kuzeybatıdan Cibuti, kuzeyden Aden Körfezi, doğudan Hint Okyanusu, güneybatıdan Kenya ve batıdan Etiyopya ile çevrili bağımsız bir devlettir. Ülkede okuma yazma oranı yüzde 40 civarındadır. İç savaş, hastalık ve kuraklık nedeniyle ortalama yaşam süresi yaklaşık 50 yıldır. 10 milyonluk nüfusa sadece 550 doktor düşüyor. Dünyanın en yoksul ülkelerinden biri konumundaki Somali’de kişi başına düşen gelir hesaplamaya elverişli istatistikî bilgi olmadığından tespit edilememiştir. Mevcut Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud’dur. Ülkenin Başbakanı ise Abdiveli Şeyh Ahmed’dir.

COĞRAFİ KONUMU

Somali jeopolitik ve jeostratejik açıdan oldukça önemli bir konumda bulunmaktadır. Kızıldeniz, Hint Okyanusu, Arap Yarımadası ve Kuzey Afrika hinterlandında yer alan konumu, yaklaşık 10 milyar varil olduğu tahmin edilen petrol rezervleri, Afrika’daki en uzun kıyı şeridine sahip olması, genç ve dinamik nüfusu ve diğer Afrika toplumlarına örneklik teşkil edebilecek kültürel derinliği ile Somali, bugün dünya kamuoyu nezdindeki itibarından çok daha fazlasını hak edecek konumdadır. Somali, başta Avrupa devletleri ve ABD olmak üzere, tüm dünya ülkelerini ilgilendirecek bir coğrafî konuma sahiptir. Dünya ticaretinin Boğazlar, Süveyş Kanalı ve Kızıldeniz’i takip eden güzergâhının Hint Okyanusu’na açıldığı noktada çok kilit bir konuma sahip olan Somali, benzer konuma sahip diğer ülkelerin de karşı karşıya kaldığı siyasî baskılara muhatap olmaktadır.

SİYASÎ TARİHİ

Somali topraklarında yapılan arkeolojik incelemeler, bu bölgede yaklaşık M.Ö. 9000 yılından bu yana insan yaşamının varlığını, kazılarda bulunan M.Ö. 4000’lere ait mezar taşları ise, bu coğrafyadaki toplumsal yaşamın ve medeniyetin yaklaşık 6 bin yıllık bir geçmişi olduğunu ortaya koymaktadır. Bu tarihî gerçek, yaygın söylem olarak yerleştirilmeye çalışılan, ‘Afrika’nın medeniyetten uzak olduğu’ yönündeki söylemi geçersiz kılmaktadır. Henüz İslam’ın ilk yıllarında bazı Müslümanların Habeşistan’a göç etmesi ile İslamiyet’le tanışan Somali, bu dini benimsemiş ve...
 
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir