• DOLAR 32.54
  • EURO 34.956
  • ALTIN 2454.82
  • ...
`Kanun hazırlamak TSK`nın işi değil`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dün bazı gazetelerde yer alan haberlerde, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu`nun talimatı üzerine Genelkurmay Adli Müşavirliği`nde gerçekleştirilen toplantıda, Balyoz ve diğer davalarda tutukluların tahliye edilmesi için Ceza Muhakemesi Kanunu`nun hangi maddelerinde değişiklik yapılması gerektiğinin ele alındığı ileri sürüldü.

Kamuoyunun da geniş yankı bulan iddialar hukukçuların tepkisini çekti. Hukukçular, Genelkurmay`da düzenlenen bu toplantının hukuki olmadığını ve toplantıya katılanların suç işlediğini belirtiyor. İşte görüşler:

Askeri Hâkim Yusuf Çağlayan: Bu tür toplantılar hukuki değil ve TS`nin illgili kişileri suç işliyor. Toplantının Adli Müşavirlik`te yapılması da oldukça anlamlıdır. Adli müşavirliğin görevi, TSK`yı hukuk sınırları içinde tutmaktır. Diyecekler ki: "Bunda ne var? Bizim amacımız yasal düzenleme yapmak." Bilindiği gibi, yargı yasalarla bağlıdır. Yargıyı çıkaracağımız bir yasa ile bağlayarak darbeciliğe yasal güvence oluşturalım anlayışı hukuki olamaz. Böyle bir yasaya geçit verecek meclis de kendi ipini çeker."

Askeri Hâkim Veysi Savaş: Balyoz,internetandıcı gibi davalardan tutuklu bulunan generalleri kurtarma planı içerisine giren TSK, asli vazifesinin dışına çıkmıştır. Yargılaması devam eden davalara ilişkin yasal düzenleme yapmak için teklif hazırlamak TSK`nın görevi değil. Bu yönde teklif hazırlayacak ve yasal düzenleme yapacak kurumlar bellidir. Genelkurmay`ın asli vazifesi `Harp Sanatı`nı öğretmektir, terörle mücadeledir.

Genelkurmay ise söz konusu haberlerle ilgili dün bir açıklama yayınladı. `Bahse konu toplantının Genelkurmay Başkanı`nın talimatıyla Genelkurmay Adli Müşavirliği koordinatörlüğünde, kuvvet komutanlıklarının adli müşavirlerinin katılımıyla icra edildiği` bildirildi. Açıklamada, "Bu çalışma, kurumsal görüş bildirmeye hazırlık amaçlı, teknik seviyede bir faaliyettir. Bu nedenle toplantıya, yazılarda belirtilen anlamı yüklemek yanlıştır." ifadesi kullanıldı.
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir