• DOLAR 32.583
  • EURO 35.063
  • ALTIN 2459.274
  • ...
Sıcak havalar doğu halkını endişelendiriyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN- Kış ortasında baharı yaşayan Van halkı, bir taraftan sıcak havaların tadını çıkarırken öte tarafta da yazın kurak geçeği korkusunu yaşıyor. Özellikle yaşlılar kış mevsiminin  sıcak geçtiği yıllarda,  yaz  mevsiminin kuraklık yaşandığını belirtiyor.

 

Konuyla ilgili olarak İlke Haber Ajansı (İLKHA)’ya konuşan Vanlılar Şubat ayında yaşanan sıcakların olağan olmadığını belirterek, yetkilileri tedbir alamaya  çağırdı.



“Bu yıl beş günlük bir kış yaşadık”
75 yaşındaki Muzaffer Çelik, kar yağmayan yıllara da şahit olduklarını belirterek, “Bu sene kış sıcak geçiyor. Beş gün kış gördük. Bu ayda bakın ben paltosuz dolaşıyorum. 75 yaşında olmama rağmen böyle geziyorum” dedi.

 

“İnsan olarak bizler de sanki bunları hak ediyoruz ”
Eskiden kış aylarında fazlaca kar yağdığını ifade eden Çelik, “Eskiden kış aylarında kar benim boyumu geçerdi. Burada yağış olmamasının bir nedeni de hava kirliliği ve egzoz dumanlarının fazla olmasıdır. Öte tarafta Allah’ın hikmeti  var,  bilemiyoruz. Çünkü O’nun için zor değil, ol demesi yeterlidir. İnsan olarak bizler de sanki bunları hak ediyoruz. Tavır ve davranışlarımızla sanki Allah’ın gazabını celbediyoruz” şeklinde konuştu.

 

“Sıcak havaların sonucu kuraklıktır”
Kışın ortasında bahar havası yaşandığını belirten Zeki İlhan ise bunun sonucunun tarıma olumsuz olarak  yansıyacağını ve her şeyin bundan olumsuz yönde etkileneceğini belirterek, “İstanbul’da oturuyorum. İstanbul’da durumlar daha kötü. Orada insanlar içecek su bulamayacaklar. Tarımla uğraşan çiftçilerimiz zarar ederler. Bunun tek bir sonucu var, o da kuraklıktır. Hemen hemen her 10 yılda bir böyle kuraklık oluyor. İnşallah Rabbim halimize acır da ilkbahar yağmurları çok olur. Yoksa kuraklık oluyor. Kışın ne kadar yağış olursa, yazın o kadar bereketli olurdu.” şeklinde konuştu.

 

“44 yaşındayım ilk defa böyle bir kış yaşıyorum”
Necdet İşyar ise, kışın ortasında gelen baharın hiç de iyiye işaret olmadığını belireterek, “Allah’u Teâlâ’nın işidir. Her şeyin iyisini O bilir. Son yıllarda mevsimler değişmiş. İnşallah bu iki ayda yağış olursa, bu açık kapanır. Yoksa bunun sonucu kuraklıktır. 44 yaşındayım böyle Şubat ortasında bahar havası ile ilk defa karşılaşıyorum. Böyle bir şey görmemiştik” dedi.

 

Geçen yıllarda çok seyrek olarak kışın ortasında bahar havası ile karşılaştıklarını ifade eden Nadir Adıyaman  da, “Şimdi kışın ortasında sıcak havada oturup çayımızı içiyoruz. İnşallah bahar aylarında yağmur yağar. Yoksa bunun sonucu kuraklıktır. Allah muhafaza bunun sonucunda hastalıklar ve krizler yaşanır. Bu da bölgemizi olumsuz yönde etkiler.” diye konuştu.   (Murat Dalgın-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir