• DOLAR 34.257
  • EURO 37.603
  • ALTIN 2927.804
  • ...
Van'da '2014 UMKE Temel Eğitimi' verildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN- Van Eğitim Sağlık merkezinde düzenlenen eğitime Van ve Hakkâri, illerinde 30 UMKE gönüllüsünün katıldı.

 

Eğitim Sağlık Merkezinde gerçekleşen ve 7 gün süren UMKE Temel Eğitimi Teori ve pratik olmak üzere iki kategoride gerçekleşti. 4 gün teorik olarak devam eden eğitimin son 3 günü ise Ünseli beldesinde kurulan kampta uygulamalı olarak saha eğitimi şeklinde verildi.

 

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Van İl Sağlık Müdürü Dr. Bilal Acar, Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi ( UMKE )eğitimine Van’dan 25 Hakkâri’den ise 5 kişinin katıldığını ifade ederek UMKE Eğitimlerinin sadece Van’la sınırlı kalmadığını belirtti.

 

Dr. Bilal Acar; Teorik ve pratik olarak saha tatbikatı şeklinde eğitimler verildiğini aktararak, “Bitlis, Ağrı ve Hakkâri illerinde de bu tür eğitimlerimiz devam edecek. Sağlık Hizmetleri Şube Müdürlüğü bünyesinde hizmet veren ‘Afetlerde Sağlık Hizmetleri Birimi, ile bu illerde acil ve olağandışı olaylarda sağlıkla ilgili her türlü müdahale ve koordinasyonu sağlamak amacıyla Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi ( UMKE )birimi oluşturuldu” dedi.

 

Bakanlıkça uygun görülen illerin afet birimlerinde görev yapmak üzere yeterli sayıda UMKE personeli görevlendirildiğini ifade eden Acar, Hangi ilde kaç UMKE personeli görevlendirileceği Bakanlıkça belirlenir” şeklinde konuştu.

 

“UMKE’nin önemi Van depreminde ortaya çıktı”
UMKE ekiplerinin öneminin Van depreminde ortaya çıktığını söyleyen Dr. Acar, “Van’da UMKE’yi 2004 yılında kurduk. O zamandan beri faaliyet gösteriyoruz. Şunu çok net belirteyim ki Türkiye UMKE’ye ihtiyaç duyuyor. Bunu da Van depreminde çok net bir şekilde gördük. Çünkü Van depreminde en çok öne çıkan kurum UMKE oldu. Sizlerde artık UMKE gönlüsü olarak bu kadronun içerisine girdiniz. Bu kadronun içerisine girmek çok zor değil. İçinde kala bilmek zordur. Çünkü burada kalmak gönüllük esasına dayanıyor. Buna tabi öncelikle bir karar vermeniz lazım sizler bu kararı verdiniz ondan sora temel eğitim aldınız bundan sora bu ülkenin gerçekleriyle karşılaşacaksınız ama ekstra bir ücret almayacaksınız ama ekstra birçok vakada birçok hayat kurtulmasına vesile olacaksınız inşallah” diye konuştu.

 

Eğitime katılan UMKE gönüllülerine başarılar dileyen Acar, Türkiye ve diğer ülkeler de ihtiyaç duyduğunda profesyonel medikal kurtarma hizmeti vermek amacıyla UMKE Temel Eğitimi verildiğini belirterek, “UMKE’lerin görevi, deprem, sel gibi olağanüstü durumlarda yaralıya profesyonel sağlık desteği vermektir.

 

Kısa bir süre sonra yeni UMKE gönüllüleri ile tatbikat düzenleyeceklerini de sözlerine ekleyen Dr. Bilal Acar, “30 yeni medikal kurtarma personeli yetiştirmiş olmaktan dolayı mutluyuz” diye konuştu.

 

Eğitimlerin ardından Doktor, hemşire ve diğer sağlık çalışanlarından oluşan 30 kişi, sertifikalarını aldı.

 

Sertifika törenine İl Sağlık Müdür Yardımcısı Hamit Karataş, Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Şerafettin Erzen, Halk Sağlığı Müdürlüğü Aile Hekimliği Uygulama Şube Müdürü Uzm. Dr. Ferhat Ekinci, UMKE Kamu Sağlık Hizmetleri Şube Müdürü, Levent Dural, Bölge sorumlusu Aydoğan Kaya katıldı. (Murat Dalgı-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir