• DOLAR 34.261
  • EURO 37.627
  • ALTIN 2873.969
  • ...
MİT Yasa Teklifi komisyondan geçti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MİT`in görev ve faaliyetlerine ilişkin bilgi ve belgeleri kitle iletişim araçları yoluyla yayım, yayın ve açıklanması ile ilgili düzenlemeleri de içeren MİT Kanunu`nda değişiklik öngören kanun teklifi, TBMM İçişleri Komisyonu`nda kabul edildi. 

Komisyonun kabul ettiği kanun teklifinde ‘MİT`in görev ve faaliyetleri ile mensuplarına ilişkin bilgi ve belgeleri açıklayan ve yayanlar hakkında 3 yıldan 12 yıla kadar’ yerine, ‘3 yıldan 9 yıla kadar hapis cezası’ olarak değiştirildi. 

Teklifle MİT`in görevleri yeniden belirleniyor

MİT’in görevlerinin yeniden belirlendiği kanun teklifinde MİT, dış güvenlik, terörle mücadele ve milli güvenliğe ilişkin konularda Bakanlar Kurulu`nca verilen her türlü görevi yerine getirecek. 

Ülke menfaati görüldüğünde tüm örgütlerle görüşebilecek
Milli güvenliğin ve ülke menfaatinin gerektirdiği hallerde yerli ve yabancı her türlü kurum ve kuruluş ile tüm örgüt veya oluşumlar ile kişilerle doğrudan ilişki kurabilme imkânı sağlanan MİT; Telekomünikasyon kanallarından geçen dış istihbarat, milli savunma, terörizm ve uluslararası suçlar ile siber güvenlikle ilgili verileri toplayabilecek. MİT`te görev alan veya alacak kişilerin güvenilirliklerini ve uygunluklarını belirlemek için yalan makinesi uygulaması dâhil, test teknik ve yöntemlerini kullanabilecek. 

Ayrıca MİT mensupları görevlerini yerine getirirken ceza ve infaz kurumlarındaki tutuklu ve hükümlülerle önceden bilgi vermek suretiyle görüşebilecek, görevinin gereği terör örgütleri dahil olmak üzere milli güvenliği tehdit eden bütün yapılarla irtibat kurabilecek. 

Cumhuriyet savcıları, MİT’le ilgili işlem yapmadan önce MİT’le temasa geçecek

Kanun teklifine göre; Cumhuriyet savcıları, MİT görev ve faaliyetleri ile mensuplarına ilişkin herhangi bir ihbar veya şikayet aldıklarında MİT ile temasa geçerek; konunun MİT`in görev ve faaliyetlerine ilişkin olduğunun anlaşılması veya belgelendirilmesi üzerine adli yönden başkaca bir işlem yapılmayacak ve herhangi bir koruma tedbiri uygulanmayacak. 

Başbakan’dan izin alınmadan MİT Müsteşarı tanık olarak çağrılamayacak
MİT mensupları ile MİT`te görev yapmış olanlar, MİT`in görev ve faaliyetlerine ilişkin hususlarda tanıklık yapamayacak. Ancak, devletin çıkarlarının zorunlu kıldığı hallerde MİT mensuplarının tanıklığı MİT Müsteşarının, MİT Müsteşarının tanıklığı ise Başbakanın iznine bağlı olacak.

MİT`in görev ve faaliyetlerine yardımcı olanlar veya istihbarat hizmetlerinde istifade edilenler, kamu görevlisi olup olmadıklarına bakılmaksızın, görev, faaliyet ve yardımları sebebiyle sorumlu tutulamayacak. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir