• DOLAR 34.296
  • EURO 37.511
  • ALTIN 2908.329
  • ...
BDP Meclis Üye seçimlerinde kargaşa
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MUŞ-BDP Muş İl Genel ve Belediye Meclis Üye listesinin açıklanması bazı partililerin tepkisine neden oldu. Karara itiraz eden BDP liler arasında kargaşa çıktı.

İl Genel ve Belediye Meclis Üyelerinin hangi kriterlere uygun olarak seçildiği ile ilgili bazı iddialar cevapsız kaldı. Bazı partililerin belirlenen listeye tepki göstererek parti hizmet binasında muhatap bulmadığı öne sürüldü.

Liste ile ilgili ortaya atılan iddialar hakkında yazılı bir açıklama yapan BDP Muş Milletvekili ve Yerel Yönetimlerden sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Demir Çelik, 224 yerelde seçimlere katılacaklarını ve bu yerellerin bir kısmında önseçim yapıldığını belirterek, diğer yerellerde ise yerelde yaşayan halkın eğilimleri alınarak adayların belirlenmesine gidildiğini söyledi.

İddialar hakkında detaylı bir açıklama yapan Çelik, şu ifadelere yer verdi: “Muş İl Teşkilatının İl Genel ve Belediye Meclis Üyeliklerini belirlediği: 30 Mart 2014 Yerel Yönetimler seçimine partimiz BDP, Kürdistan’da 224 yerelde seçimlere katılacaktır. Bu yerellerin bir kısmında önseçim yapmış, diğer yerellerde ise yerelde yaşayan halkın eğilimleri alınarak adayların belirlenmesine gidilmiştir.

İl Genel ve Belediye Meclis üyeliklerinin belirlenmesi için ilçe ve il seçim komisyonları oluşturulmuş, bu komisyonların iki ayı bulan eğilim yoklamaları sonucundaki düşünceleri yerelde tüketildikten sonra listeler merkezi aday belirleme komisyonlarına gönderilmiştir.

Merkezi aday belirleme komisyonu, yerellerde gelen eğilim yoklama sonuçları ile kendilerine aday adaylarıyla ilgili partimiz organlarınca iletilen raporları göz önünde bulundurarak kararını 16-02-2014 tarihinde kamuoyuyla paylaştı. Keşke her yer ve yerelde önseçim yapılmış olsaydı.

Önseçimde sadece BDP seçmeninin değil, o yerelde yaşayan herkesin oy kullandığı bir önseçimin yapılması içimizden geçen temel arzuydu. Çeşitli gerekçelerle bunu gerçekleştirmemiz mümkün olmadı. Umuyorum ki önümüzdeki seçimlerde uygulama şansımız olur. Muş il Genel Meclisi için merkezden çok sayıda başvurunun olduğu bilinmektedir.

Bu arkadaşlarımız içinden 6(altı) tanesinin yerleştirilmesinde ilgili komisyonların çok zorlandıklarını biliyorum. Çünkü başvuran tüm arkadaşlarımız hem emek, hem de bedel sahipleri oldukları bir gerçektir.

Bu gerçeklikten hareketle yerel ve merkezi komisyonumuzun eşgüdümü ile adaylarımızın belirlendiği bilinmelidir. Bu bilgiden hareketle her birimize düşen bu karara saygılı olmak ve arkasında durmaktır’’ dedi.

Çelik açıklamasının devamında, “Bütün bunlardan hareketle bir kısım arkadaşların listede yer alması, ya da başka arkadaşların listede yer almamalarıyla ilgili amacını aşan bir kısım söylemler maalesef ki dile getiriliyor.

Hepsini yanlış ya da doğru diye nitelendirmemiz ahlaki değildir.  Ancak bu iddiaları ulu orta yerde yerine getirmek yerine parti içi toplantı ve tartışma süreçlerinde tüketmemiz gerektiğini düşünüyorum.

Partiyi protesto etmek, partinin çalışmalarını engellemek, ya da enerjisini iç çekişmelerde harcamak seçimin tarihsel misyonuna denk düşmüyor. Bende liste de olmasını istediğimi halde listeye giremeyen, ya da listeye girmesini doğru bulmadığım halde bazı yoldaşlarımın listeye dâhil olmaları durumu ile karşılaştım.

Ama bunu dünyanın sonu görüp yakıp yıkmak, olmazsa olmaz diye partiye ve parti genel merkezine dayatmak doğru davranış değildir. Haklıyken haksız olmak hiçbirimizin isteyeceği bir durum değildir” ifadelerini kullandı.

(M. Şirin Çağlayan-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir