• DOLAR 34.266
  • EURO 37.602
  • ALTIN 2882.78
  • ...
Bakan Eker: Kuraklığa dayanıklı tohumlar geliştirdik
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR – Bir dizi açılış için Diyarbakır’da bulunan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, kahvaltıda basın mensuplarıyla bir araya geldi. Kahvaltıya Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç, milletvekilleri ile çok sayıda basın mensubu katıldı.

 

Son günlerde gündeme gelen kuraklık ile ilgili önemli açıklamalarda bulunan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, “Ekim ayından beri izliyoruz, ocak ayının sonuna kadar ki olan süre içerisinde geçmiş yıllara kıyasla Türkiye çok az yağış aldı. Bizi endişeye sevk edecek şeyler oldu. Ocak ayının sonunda bir miktar yağış yağdı. Bu endişe biraz giderildi ama halen bazı bölgelerde bazı bölgelerde endişemiz devam ediyor. Eğer önümüzdeki aylarda haftalarda yağış olursa, Türkiye geneli için söylüyorum bunu, bu ortadan kalkar.” dedi.

 

“Yağışlar iyi olursa bugüne kadar olan tüm kayıplar giderilebilir”

Güneydoğu Anadolu Bölgesi içinde Diyarbakır’ın da yer aldığı bir çalışma sahalarının olduğunu söyleyen Eker, “Biliyorsunuz ki Diyarbakır’da bizim bölge enstitümüz var. Burada bir çalışma sahası var ve 12 ili kapsıyor. Bu 12 ilde bir sorun yok.  Orta Anadolu’nun bazı bölgelerinde sorun söz konusudur. Dediğim gibi önümüzdeki günlerde yağış olursa bu kurtarılır. Yani ilkbahar yağışlarına bağlı her şey, yağışlar iyi olursa bugüne kadar olan tüm kayıplar giderilebilir.” ifadelerini kullandı.

 

“İklime göre tavsiye edebileceğimiz ürünler var”

Kuraklık ile ilgili tavsiyelerini açıklayan Bakan Eker, “Şuan uzmanlarımız Türkiye’nin her yerinde araştırma yapıyor. Bu hafta içerisinde bu çalışmalar tamamlanır. Buna göre bizim kuraklık eylem planımız var. Risk altındaki illerde ilgili valilerimizin komiteleri var. Bu komisyonlar çalışıyor, değerlendirme yapıyor. Problem olursa çiftçilere bir takım tavsiyelerimiz olacak. Örneğin ilkbahar ekilişlerinde arpa tavsiye edilir. Kuraklığa dayanıklı yem bitkileri ekilişleri tavsiye edilir. Duruma göre herkese uygulanana bilecek bir formül yerine her il için o ilin kendi özellikleri, coğrafi şartları, toprak yapısı, iklimine göre oraya tavsiye edebileceğimiz ürün ve tedbirler olur.” dedi.

 

“Kuraklığa dayanıklı tohumlar geliştirdik”

Kuraklığa dayanıklı tohumların geliştirildiğini belirten Eker, “2007’de yaşadığımız şiddetli kuraklıktan sonra bir kuraklık eylem planı hazırladık. Kuraklık test merkezinin üçüncüsünü Konya’ya kurduk. Bunlar faal olarak çalışıyor. Burada kuraklığa dayanıklı tohumlar geliştiriliyor. Bizimde şuan elimizde kuraklığa dayanıklı tohumlar bulunmaktadır. Yani kuraklık olması halinde bundan daha az etkilenecek, hasarı minimize edecek buğday çeşitleri, diğer hububat çeşitleri var bunları geliştirdik.” ifadelerine yer verdi.

 

“Güneydoğu Bölgesi’nde tarımsal kuraklık endişemiz yok”

Son olarak Güneydoğu Bölgesi için tarımsal kuraklık endişesinin olmadığını söyleyen Bakan Eker, “Tabi kuraklık sadece bir endişe ve izliyoruz. Aldığımız bir takım tedbirler var. Sahada da arkadaşlarımızı şuan da çalışıyor. Gelişmelere göre bu tedbirlerin birini birkaçını uygulayacağız. Ama biz 2013 yılını cumhuriyet tarihinde bir rekor ile kapattık. 22 milyon buğday üretildi. 5.9 milyon ton mısır üretildi. 1.5 milyon ton ayçiçeği üretildi. Onun için 2013 yılında hem üretim iyi hem de tedarikimiz iyi. Bu noktada bir sıkıntı yok hayvansal ürünlerde de öyledir. Üretim ve ihracatta bir sıkıntı yoktur. Ürettiğimizin fazlasını dış dünyaya ihracat ediyoruz. Özelikle güneydoğu bölgesi için söylüyorum, bu bölgede tarımsal kuraklık endişemiz yok.” şeklinde konuştu. (Fikret Özkan/M. Zeki Aygur-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir