• DOLAR 34.265
  • EURO 37.686
  • ALTIN 2911.814
  • ...
AYM'ye 13 bin 300 bireysel başvuru
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BURSA – Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Dr. Alparslan Altan, Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvurunun başladığı 2012 yılını Eylül ayından bu güne kadar 13 bin 300 sayısına ulaştıklarını söyledi.

 

Altan, bunların 4 bin 800 adedinin bölümler ve komisyonlar tarafından karara bağlandığını, geriye kalan 8 bin 400 dosyanın ise görüşülmeyi beklediğini belirtti.

 

Anayasa Mahkemesi’ne yapılan 13 bin 300 başvurudan 8 bin başvurunun avukatlar tarafından yapıldığına dikkat çeken Altan, “Anayasa Mahkemesi’ne yapılan başvuruların yaklaşık 4 bin başvuru bireyler tarafından yapılırken, 8 bin başvurunun avukatlar tarafından yapıldığını görüyoruz. Yine başvurulara bakıldığında da bu başvuruların avukatlar tarafından yapılanlarında eksiklikler nedeniyle iade edilerek, gerek başvuru formunun eksikliği, gerekse başvuru formunun içeriğiyle ilgili huşuların düzeltilmesi hususlarına ilişkin yazışmaların yapılmasına meydan verildiği görülüyor. Bu konudaki tekrarların yaşanmaması için, bazı durumlarda hak kayıplarının yaşanmaması için avukatlarımıza büyük bir görev düşüyor” dedi.

 

Anayasa Mahkemesi’nin bireysel başvuru yolunda etkin bir görev yapabilmesi için herkesin üzerine düşen sorumluluğun farkında olması gerektiğini kaydeden Altan sözlerini şöyle sürdürdü: “Anaysa Mahkemesi’nin bireysel başvuru noktasında başarılı olması önemlidir ancak başarı tek başına yeterli değildir. Hatta AHİM yönünden söylendiği gibi, başarının kurbanı olma ihtimali de bulunmaktadır. Şuana kadar yapılan gelişmeye baktığımızda Anayasa Mahkemesi büyük ölçüde bir yol olarak görülüyor başvurucular açısından. Özellikle ihlal kararlarından sonra benzer durumda olduğunu düşünen bireylerin yaptığı başvurularla, başvuru sayısı giderek artan oranda devam ediyor. Anayasa Mahkemesi’nin bireysel başvuru yolunda verdiği ihlal kararları önemlidir” şeklinde konuştu.  (Veysi Siyah - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir