• DOLAR 34.258
  • EURO 37.623
  • ALTIN 2919.423
  • ...
Çocuklarda görülen alt ıslatılmasına dikkat
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BURSA – Medical Park Bursa Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uz. Dr. Engin Kutay, çocukların gece altını ıslatması hakkında bilgi verdi.

 

Gece çocuğun altına işemesinin, basit gece işemesi ve komplike gece işemesi olarak ikiye ayrıldığını belirten Engin Kutay, “Basit gece işemelerinde gece altına işemeler doğumdan beri mevcuttur ve gece altını ıslatma dışında gün içinde herhangi bir bulgu yoktur. Komplike gece alt ıslatmalarında 6 aydan uzun bir süre çocuk gece altını ıslatması yoktur ve sonrasında başlamıştır.” dedi.

 

Gece işemesi olan çocukların yaklaşık yüzde 60’ının erkek olduğunu söyleyen Kutay, bu durumun ailenin ilk çocuklarında daha sık görüldüğünü kaydetti.

 

Çocuklardaki bu sorunun nedenlerine ilişkin olarak Dr. Kutay şu açıklamada bulundu: “Gece gece alt ıslatması olan çocukların uykuları ağırdır ve uykudan zor uyandırılan çocuklardır. Uykusu ağır olan çocuklara bir de işeme refleksinin kontrolünün beyinsel mekanizması tam olgunlaşmamış olması ile uykuda mesane dolgunluğunun hissedilememesi ve sonuçta çocuğun altını ıslatması olabilir.  Ayrıca yatmadan önce fazla sıvı tüketimi veya gece vücutta oluşan atıkların idrarla atılması ile idrar miktarı gece artar. Kısacası özetlersek gece alt ıslatması olan çocukların gece üretilen idrar miktarı ile gece idrar torbası kapasitesi arasındaki dengenin bozulmasına bağlı olarak geceleri idrar torbası daha kolay dolmakta ve uyanma güçlüğünün de eklenmesi ile yatağı ıslatma ortaya çıkmaktadır.”

 

Anne ve babalara da tavsiyelerde bulunan Dr. Kutay, “Hastanın tedavi yaklaşımında öncelikli konu anne ve babanın bu durumun kendi kendine geçeceğin bilmesi ve çocuğun psikolojik gelişimini olumsuz etkileyecek cezalandırıcı önlemlerden uzak durması gerekir.” İfadelerine yer verdi.

 

Alınabilecek basit önlemler
Dr. Engin Kutay, gece altını ıslatan çocukların tedavisine başlamadan önce basit önlemlerin alınabileceğini söyledi. Kutay, sıvı alımının akşam saat  19.00’dan sonra veya yatmadan 2 saat önce  kısıtlanması gerektiğini ifade etti.

 

Kutay son olarak,  “Yatmadan önce mutlaka çocuğun işediğinden emin olmak gerekir ve uyuduktan yaklaşık 2 saat sonra uyandırılarak idrar yapması sağlanmalı. Gece tuvalete kolay ulaşması sağlanmalı yataktan iniş kolay olmalı gerekirse koridorun ışıkları açık tutulmalı. Bu çocuklara bez bağlamaktan kesinlikle kaçınılmalıdır. İdrar kaçırma sonrası çocuğun ve giysilerin temizlenmesinde, çarşafın değiştirilmesinde çocuğun aktif katkısı ve yardımı sağlanmalı. Ayrıca çocuğun horlaması varsa geniz eti büyüklüğü şüphesi ile KBB doktoruna gidilmeli” bilgilerini kaydetti.  (Veysi Siyah - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir