• DOLAR 34.271
  • EURO 37.471
  • ALTIN 2901.61
  • ...
Suriyeli mülteciler için İstanbul'da sempozyum düzenlendi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İSTANBUL- İstanbul önemli bir organizasyona ev sahipliği yapıyor. ‘Suriye'den Lübnan'a İltica Edenleri Koruma Sempozyumu’nun ikincisi İstanbul’da başladı. Lübnan Iğasiye Yardım Birliğince İHH'nın ev sahipliğinde İstanbul Titanic Otel'de gerçekleştirilecek sempozyum, 22 Şubat’ta son bulacak.

 

Suriyeli mültecilerin durumunun enine boyuna tartışılacağı sempozyuma Lübnan Iğasiye Yardım Birliği ve İHH'nın yanı sıra, Katar Hayır Kurumu ve İslam İşbirliği Teşkilatı da destek veriyor.

 

Sempozyumun açılışında konuşan İHH İnsani Yardım Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Yıldırım, Suriye ve benzeri mazlum coğrafya için son günlerde çok sayıda toplantı yapıldığını belirterek, bu toplantıların kendisini sevindirdiğini söyledi.

 

"Fırınımızın yanında bomba patladı"

Suriye ve benzeri mazlum coğrafya için toplantılar yapılmasının kendilerini sevindirdiğini belirten Yıldırım, “Umarım yeryüzündeki tüm mazlum coğrafyalar özgürlüklerin kavuşurlar. Daha iki saat olmadı, Babûsselam kapısının hemen yanında bir bomba patladı. Bizim mutfağımızda 30 bin kişiye yemek çıkıyor. Bu mutfağa 20 metre yakınında patladı. Ekmek fırınımızın yanında patladı. Muhtemelen bu fırın yarın çalışamayacak” dedi.

 

"Yardım çalışmalarının önündeki bürokratik engellerin kaldırılması gerek"

Lübnan’a giden bütün yardım çalışmalarının önündeki bürokratik engellerin de kaldırılması gerektiğini kaydeden Yıldırım, “Suriye’nin çevresindeki yönetimler, Suriye rejimine baskı yapması lazım. Yermük Kampının hali içler acısı. Bu yardım koridorlarını açmamız lazım. Tüm yardım kuruluşlarına sonsuz teşekkür ediyorum. Allah bu yardım kuruluşlarında çalışanları Cennetiyle mükâfatlandıracaktır. Yardım kuruluşu kurduysanız, gerekirse bedel ödeyeceksiniz. Gazze'de bu bedeli ödedik.” şeklinde konuştu.

 

"Türkiye'de bir darbe girişimi olmuştur. Türk basınını iyi takip edin"

Türkiye'nin içinde bir darbe girişimi olduğunu hatırlatan Yıldırım, sözlerini şöyle tamamladı:

“Bu darbe etkisiz hale getirilmiştir. Bu nedenle sizden ricamız Suriye konusunda çok dik duran Başbakan'ın yanında durmanız. Dış Kaynaklı bir darbe girişimiyle karşı karşıyız. Bu Dış basında bilinmiyor. Türk basının iyi takip edin. Filistin ve Suriye'nin yanında bulunan her ülkeye bunu yaşatacaklar. Suriye özgürlüğüne kavuşacak.”

 

Toplantıya katılan hükümet kanadından Milletvekili Cemal Yılmaz Demir ise Suriye’nin içinde bulunulan durumun nedeninin Suriye rejimi olduğunu, Suriye halkının 3 yıldır kendi onurunu korumaya çalıştığını, kaynağı dışarıdan aramanın yanlış olduğunu belirtti.

 

Suriye'deki durumun bir insanlık meselesi olduğunu ifade eden Demir, “15 Mart 2011de barışçıl gösteriler başlamış ve Nisanda ülke çapına yayılmıştır. Göstericilere Beşar Esed'in gitmesini ve Baas’ın iktidarı bırakmasını istemişler. 2013 yılında Hizbullah savaşa dahil oldu. Esed, Rusya ve İran’dan askeri ve maddi destek almakta. Ölü sayısı 120 bini geçti. Binlerce kişi sistematik işkenceye maruz kaldı. Kimyasal silah birden fazla kere kullanıldı” diye konuştu.

 

Esed rejimi güçlerinin Halep ve diğer şehirlere 2012'de scud füzesi ile saldırdığını anımsatan Demir, şöyle devam etti:

“Dünya sadece kınamakla kaldı. Suriye konusu hükümetimizin öncelikli konular arasındadır. Biz, azınlık diktalarının değil kendi özgürlüklerini isteyen halkların yanındayız. Suriye'deki sorunun çözümü için hiçbir ülke bizim kadar çaba sarf etmemiştir. Bugünkü durumun yaşanmaması için aramadığımız diplomatik çaba kalmamıştır. Ülkemize sığınan Suriyelileri 10 ildeki kamplarda barındırıyoruz. Kampların tüm ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Bu hizmetleri tüm dünya halkları takdirle karşılıyor.”

 

Konuşmasının sonunda İHH’nın bölgedeki çalışmalarına da değinen Demir, sözlerini şöyle tamamladı:

“Hükümetimiz dışında İHH'nın yaptığı çalışmalara her türlü takdiri hak ediyor. İHH Türkiye'de Lübnan'da, Ürdün'de ve Suriye'nin içinde yardım çalışmalarını yapıyor. İHH insani diplomasi çalışmalarını yapmaktadır.”  (Erkan Yavuz- İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir