• DOLAR 34.298
  • EURO 37.506
  • ALTIN 2917.827
  • ...
Anadilde hizmet almak hak, vermek yükümlülüktür
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - Dünya Anadil Günü nedeniyle yazılı açıklama yapan Mazlum Der Diyarbakır Şubesi, birçok dilin Cumhuriyetçi, tektipçi ve Kemalist rejimin baskısı altında asimilasyona uğradığı vurgusunu yaptı.

 

Cumhuriyetle birlikte oluşturulmak istenen ulus devlet için rejim yöneticilerince farklı tüm etnik grupların bu farklılıklarını yok etmek için çıkarılan kanunların olduğu vurgusu yapılan açıklamada Kürt dili de cumhuriyetle başlayan asimilasyoncu politikalardan nasibini aldığı ifadeleri kullanıldı.

 

Tekke ve zaviyelerin kapatılması ve tevhid-i tedrisat kanunu başta olmak üzere bir çok yasal düzenleme ve bunlara eşlik eden fiili uygulamalarla Kürt dilinin Kürtlerin kendi aralarında konuşulan bir dil olmasından daha fazlasına izin verilmediği belirtilen açıklamada, “ Zira değişen dünya düzeni ve Türkiye’nin uluslar arası hedefleri ve hemen yanı başında diğer topraklardaki Kürtlerin elde ettiği kazanımlar göz önüne alındığında kaçınılmaz olan yükselen hak ve özgürlük taleplerinin karşılanmaması mümkün değildir. Bu minval üzere Kürtlerin eskiden beri en temel talepleri arasında yer alan Kürt dilinin bütün bir eğitim sistemi içerisinde talep eden herkes için ücretsiz karşılanmak üzere yerini alması, kendini Kürt dili ile ifade etmek isteyen herkes için tüm kamu hizmetlerinin Kürtçe verilmesi yer almaktadır. Bu talepler bir an evvel yasal güvenceye de kavuşturulmalıdır.” ifadelerine yer verildi. (M. Sait Adiyaman - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir