• DOLAR 34.297
  • EURO 37.546
  • ALTIN 2913.853
  • ...
Dil ayrımcılığına son verilsin!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR – Dünya Dil Günü münasebetiyle yazılı açıklama yapan Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, ana dil hakkının insani bir hak olduğunu belirterek yapılan ayrımcılıklara son verilmesi gerektiğini söyledi.

 

İnsanların sosyal, ekonomik ve kültürel yaşama kendi ana dilleriyle katılımının sağlanması gerektiğini belirten Elçi, milyonların temel bir hakkı olan ana dil hakkına saygı duyulmadığı ifadelerini kullanıldı.

 

“Uluslararası Anadil Hakkı Gününün” kutladığı bir günde Türkiye’de başta Kürt toplumu olmak üzere milyonlarca insanın dil hakkı ve bu hakla bağlantılı eğitim ve kültürel sorunlarının olduğunu belirten Elçi, “Toplumların tarih boyunca ürettikleri temel değer ve kültürel birikimlerinin taşıyıcısı dillerdir. İnsanlığın zengin ortak mirasının temel koruyucu ve güvencesi toplumların dilleridir. Ana dil hakkının inkârı, dilin yasaklanması, toplumsal yaşamın her alanında gelişiminin engellenmesi;  insanlığın ortak değerlerine saygısızlık olduğu gibi, bir toplumun ortadan kaldırılmasını hedefleyen bir tür “kültürel jenosit” oluşturmaktadır.” İfadelerini kullandı.

 

Elçi son olarak, “ Olağanüstü bir dönemden geçerek bir geçiş süreci yaşayan Türkiye’de yeni bir toplumsal mutabakat çerçevesinde, toplumun ana dil hakkı tanınmalıdır. Türkiye önümüzdeki eğitim-öğretim yılına ana dilinde eğitim hakkı sorununu en azından anayasal ve yasal düzenlemelerde çözüme kavuşturmuş olarak girmelidir. Herkesin ana dil hakkına saygının gösterildiği;  dil, eğitim ve kültürel haklarına ilişkin gerekli düzenleme ve güvencelerin sağlandığı bir dünya diliyoruz.” ifadelerini kullandı. (M. Sait Adiyaman - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir