• DOLAR 32.589
  • EURO 35.025
  • ALTIN 2458.572
  • ...
Osmanlı Domatesi Gözde Oldu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Türkiye İsrail ilişkilerinin gerginleşmesinin ardından İsrail`den getirilen hibrit tohumlarda hayli azalma yaşanınca, yerli tohumdan üretilen pembe renkli Osmanlı domatesi pazarları ve sofraları süslemeye başladı. Daha lezzetli olduğu belirtilen pembe renkli domateslerin kilosu 2 ilâ 3 lira arasında satılıyor.

Uzun süredir üretilmeyen yerli Osmanlı Domatesi, 50 senelik çuvallardan çıkan tohumlarla yeniden üretilip, pazar tezgâhlarında yerini almaya başladı. Yıllardır İsrail`den ithal edilen tohumlarla üretilen domatesler yakın bir zamanda tarih oluyor. Çünkü 50 senelik bir çuvalda bulunan yerli Osmanlı Domatesi tohumlarıyla artım yerli domates üretiliyor. İsrail`den alınan tohumlarla üretilen domateslerin aksine pembe renkli Osmanlı domatesi her hasat dönemi ürün verebiliyor ve sürekli tohum ithal etme
bağımlılığını ortadan kaldırıyor.

Bursa`da pazarları süsleyen yerli Osmanlı Domatesi, renk ve koku bakımından vatandaşların ilgisini çekerek yoğun talep görüyor. Reyhan pazarcı esnaflarından Canip Duman, diğer domateslerden kat kat daha lezzetli olduğunu söylediği Osmanlı Domatesi`nin renk olarak daha açık pembemsi bir tonda olduğunu kaydederek, koklandığı zaman da diğer domatesten farkının anlaşıldığını belirtti.

Osmanlı Domatesi`nin kilogram fiyatının 2 ile 3 lira arasında satıldığını kaydeden Duman, "Fiyat olarak diğer domatesin 2 katı satılan Osmanlı Domatesi her bakımdan üstün bir ürün. Bu domatesteki tadı şu an için hiçbir domateste bulamazsınız. Renk olsun, koku olsun, lezzet olsun diğer domatesten çok farklı. Vatandaşlarımız yıllardır bu lezzete hasret kalmıştı. Diğer bir taraftan bu tohumlarla İsrail`e olan bağımlılığımız da ortadan kalkmış olacak, Çünkü bu tohumlar her dönem mahsul verebiliyor oysa İsrail tohumlarıyla sadece bir kere ürün alabiliyorsunuz" dedi.

Dünya Bülteni

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir