• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...

MERSİN- Türkiye’nin arıcılık konusunda dünyada  ikinci sırada olduğunu belirten Diyarbakır Arıcılar Birliği Başkanı Fahri Saylak, en fazla arıya sahip olunmasına rağmen bal üretiminde geride kalındığını belirterek Türkiye de acilen arı ıslah çalışmalarının yapılmasını istedi.

“Bizler kovan başına 15 kilo bal alırken, diğer ülkeler 65 kilo bal alıyor”
Türkiye’nin kovan başına aldığı bal üretimin çok düşük olduğunu söyleyen Saylak şunları söyledi: “Bal fiyatları aslında dünya genelinde aşağı yukarı aynıdır.  Yaşanan sıkıntı, Avrupa ülkeleri, birim yani kovan başına verim alıyorlar. Yani onlar arıda bir ıslah çalışması yapıp ana arılarını ıslah etmişler. Bizler kovan başına 15 kilo bal alırken, Avrupalı bal üreticileri kovan başına 65 kilo bal alıyorlar. Sayı olarak biz dünyada, Türkiye Arıcılar Merkez Birliği olarak 57 bin üyesi olup 6 milyon kovan bulunmaktadır. Biz bu sayıyla dünyada ikinci sıradayız. Hali ile bizlerin acilen arı ıslah çalışmasını yapmak zorundayız yoksa dünya piyasası ile rekabet edemeyiz.” 

Acilen arı ıslah çalışması yapılmalıdır
Saylak, “Bizler arıcılık sayısı ile geçen yıl 84 Bin ton bal üretirken, bizden aşağıda olan bazı ülkelerde ise 150 ton bal üretiyorlar. Biz arıcılık konusunda dünyada 2. olmamıza rağmen bu sayıyı yakalamıyoruz. Nedeni ise ıslah çalışmasının olmayışıdır. Arıcılık yetiştirmede 2. sırada isek bunun önemini kavramalıyız. Bizler sadece bal üretmiyor doğada polinasyon yapıyoruz. Doğada ki tüm bitkisel üretimlerde arının rolü üst seviyededir. Bazı dış ülkelerde bu polinasyonun sağlanabilmesi için çitçiler, arıcılara para vererek kovanların kendi arazileri içerisine yerleştirmelerini istiyoruz.  Maalesef bizde ise durum bunun tam tersidir. Arıcılar, kovanlarını bahçelere yerleştirmek için, bahçe sahiplerine para veriyorlar. İşte bizde bunun önüne geçilmelidir. Acilen arı ıslah çalışması yapılarak arıcılığın önem kazanması gerekiyor.” Şeklinde konuştu. (A. Hakim Kurt-İLKHA)