• DOLAR 34.258
  • EURO 37.426
  • ALTIN 2917.333
  • ...
Ağrı kesici kullanımına dikkat!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - Aşırı ağrı kesici kullanımının mide kanamasına yol açtığını belirten Gastroenteroloji Bölümü’nden Doç. Dr. Mustafa Yakut, gereksiz ilaç kullanılmaması yönünde halkı uyardı.

Mide kanamalarının dünyada ve Türkiye’de görülme nedenleri farklılık gösterebildiğini söyleyen Yakut, Dünyada mide kanamalarının en sık olarak ağrı kesicilerin kontrolsüz bir şekilde kullanımına bağlı olarak ortaya çıktığını belirtti. 

Son dönemde yapılan araştırmalarda ağrı kesicilere bağlı kanamaların özellikle yaşlı popülasyonda arttığının görüldüğünü belirten Yakut, “Normalde Batı ülkelerinde ve Türkiye’nin batı kesiminde daha az olan hepatit B ve karaciğer sirozuna bağlı mide kanamaları, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde sıklıkla görülmektedir.” dedi. 

Aniden başlayan üşüme hastalık belirtisi olabilir
Hastalığın belirtilerini sıralayan Yakut, “Ciddi mide- yemek borusu kanaması olan hastalarda; aniden başlayan üşüme ve baş dönmesi, dışkının siyah, cıvık, kötü kokulu, petrol gibi olması ve kan kusma gibi önemli belirtiler görülmektedir. Bu durumda hastaneye kaldırılan hastalarda; yaş, kullandığı ilaçlar ve dozları, kalp hastası ise kan sulandırıcı ilaç kullanıp kullanmadığı, kanamaya neden olabilecek bir başka hastalığının bulunup bulunmadığı göz önünde alınarak tedavi uygulanmaktadır. 60 yaş sonrası, hastalık için risk faktörü oluşturmaktadır.” ifadelerini kullandı. 

Mide kanamaları kontrolünde birçok yöntemin kullanıldığını belirten Yakut, “Mide kanamalarında en güvenilir yöntemlerden biri de midedeki kanayan yeri hemoklips ile kapatmaktır. Endoskopi yöntemiyle, ameliyata gerek kalmadan kanayan yer tespit edilerek o bölge hemoklips ile kapatılmaktadır. Bu yöntem şu an dünyada en sık kullanılan ve hastaya konfor sağlayan uygulamadır. Takılan klipsler 4-5 gün sonra o bölgede oluşan yara kapandıkça düşer ve hasta dışkılama yoluyla klipsleri dışarı atar.” şeklinde konuştu. 

Mide kanamasının iyi bir tedaviden sonra tekrarlama riskinin az olduğunu söyleyen Yakut, Ancak yaşlı, sık ağrı kesici ve kan sulandırıcı ilaç kullanan hastaların dikkat etmesi gerektiğini söyledi. (M. Sait Adiyaman - İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir