• DOLAR 34.193
  • EURO 37.552
  • ALTIN 2890.657
  • ...

AĞRI – Ekonomik kalkınma olarak Ağrı’nın Türkiye’de son sırada olduğunu ifade eden  Ağrı Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı  Saim Alpaslan, Ağrı’nın kalkınmasının önündeki bürokrasi engelinin kaldırılması gerektiğini ifade etti. Alpaslan Ağrı’nın teşvik açısından pilot bölge ilan edilmesi gerektiğini söyledi.

 

Cumhuriyet tarihinden bu yana ciddi bir yatırım görmeyen Ağrı’nın neden kalkınamadığını Ağrı Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (ATSO) Saim Alpaslan’a sorduk.

 

Ağrı’ya yatırımcıyı çekemediklerini belirten Alpaslan, “Ağrı neden kalkınmıyor dediğimiz zaman karşımıza ekonomik olarak Türkiye’nin en son ili olduğumuz gerçeği ortaya çıkıyor. Bunun sebebi yatırımcıyı bu bölgeye çekemiyoruz. Teşvik yasasından il olarak yararlanamıyoruz. Çünkü il olarak 6. Bölge içerisindeyiz. Bu bölgede alt yapıları yüzde 75 oranında giderilen Diyarbakır, Batman ve Urfa gibi illerle aynı bölgede ve aynı teşviklerden faydalanıyor. Böyle illerin yanında maalesef Ağrı gerekli alt yapısı oluşturulamamıştır. Dolayısıyla yatırımcı altyapısı müsait olan ve kendisine daha cazip  gördüğü diğer illere yönelip, yatırımını gerçekleştiriyor. Mevcut bölge içerisinde alt yapıyı diğer iller seviyesine getirmemiz lazm ki, organize sanayimizi gereken seviyeye yükseltip, yatırımcıyı çekebilelim.” dedi.

 

Yatırımcının doğa şartları ve demiryolu ulaşımı, doğalgaz gibi eksikliklerden dolayı Ağrı’dan uzak durduğunun altını çizen Alpaslan, “Şuanda iklim şartları yatırımcı için ciddi bir sıkıntı. Çünkü bizler sıfırın altında 30, 35 dereceleri görüyoruz. Yatırım için işadamlarımızla görüştüğümüz zaman bizlere, altyapının hazır olmadığını, iklim şartlarının elverişli olmadığını, demiryolu ulaşımının mevcut olmadığı ve doğalgazın olmayışının ciddi bir sorun olduğunu ifade ediyorlar. En büyük sıkıntılarımız bunlardır.” şeklinde konuştu.

 

Ağrının gelişebilmesi için 6. Bölge illeri ile yarştırmaktan çıkarılıp pilot il olarak ilan edilmesi gerektiğini dile getiren  Alpaslan, “Bizi 6. Bölge illeri olan ve kendilerini geliştirmiş Diyarbakır, Batman ve ŞanlıUrfa gibi iller ile yarıştırmaktan çıkarmaları gerekir. Bizi pilot il olarak ilan edecekler. Ağrı, Ardahan, Kars, Iğdır, Hakkari gibi illeri ayrı pilot il olarak belirtip yüksek teşvik yasalarımız yüksek olacak. Bu şekilde yatırımcıyı ancak bu bölgeye çekebiliriz. Geçenlerde bir heyetle birlikte İran’a ziyaret yaptık. Bir Ağrı’lı işadamımıza denk geldik. İran’a büyük bir yatırım yaptığını ifade etti. Ağrı’ya gel dedik. ‘6 bin metrekare bir alana ihtiyacım oldu, Ağrı’da bu olanak olmadığından İran’a yatırımı yaptım’ dedi. Yatırımcı hazır bir tezgah ister, cihazını alıp bu bölgeye gelerek işlemeye başlar. Bu denli alt yapıyı ve hazır iş alanı oluşturmadığımız sürüce yatırımcıyı bu bölgeye çekemeyiz.” İfadelerini kullandı.

 

ATSO Başkanı Alpaslan, “Bürokrasi açısında aşamadığımız konular vardır. Buna rağmen gelen iş adamlarımıza gerek ATSO olarak gerekse Valilik olarak imkanlarımızı seferber ediyoruz. Fakat daha üst düzeyde örneğin gerekli bakanlıkların yardımları dokunmuyor. Ve bürokrasi sıkıntısının giderilmesi lazım.” Şeklinde konuştu.

 

Alpaslan şöyle konuştu: “Mevcut olan Ağrı Şeker Fabrikası 1984’ten beridir faaliyettedir. Bu fabrikamız bölgenin en büyük fabrikalarından biriydi. Fakat bir dönem çıkan kota uygulamasıyla çiftçimiz oluşan sıkıntılardan dolayı kendi işini ve tezgahını dağıttı. Dolaysıyla çiftçiye bağlı üretim yapan fabrikamız zarara uğradı. Hükümet politikalarından biri olan özelleştirme ile bu fabrikayıda o kapsama aldılar. Ağrı Şeker Fabrikası şehrimizde olan tek fabrikadır. Bu fabrikaya sahip çıkmamız gerek.  Ağrı halkı ve devlet bu fabrikayı Ağrı’da ayakta tutma zorunluluğu vardır. Aksi taktirde bu fabrikada çalışan 500 işçi ve aileleriyle beraber ortalama 2 bin 500 insan hem mağdur ve hem de perişan olacaktır. Ve bunun sonucu Ağrı’da göçün önünü tekrar açmış olacağız. Genel manasıyla fabrikamız dolaylı olarak 100 bin insana gerek küspesiyle, gerek ise hayvancılığıyla destek veren bir fabrikadır. Zira bu bölge asıl geçimini tarım ve hayvancılıktan karşılıyor. Bu bakımından fabrikanın kapatılmasıyla bu iki temel sektörün bitirilmesi demektir. O yüzden Valilik ve hükümet daha ciddi teşvikler ile yatırımcıyı yatırımları konusunda desteklemek gerekir. Aksi taktirde Ağrı göç veren ve yatırımcıyı çekemeyen bir hale gelecektir.”

 

“Dışarıda Ağrılı büyük iş adamlarımız vardır. Ağrı kendi illeri kendi memleketleridir.” diyen Alpaslan, “Bu yüzden kendi illerine sahip çıkmaları lazım.Yatırımlarının bir kısmını da olsa Ağrıya kaydırmaları gerek.  Bu insanlar onlarındır,bu mağduriyet  onlarındır ve oluşacak güzellik ise yine onlarındır.Gerek  valilik gerekse hükümet Ağrıya sahip çıkmalılar. Çünkü Ağrı sıkıntılar içerisinde yaşayan bir ildir. El ele vererek, birlik ve beraberlik içerisinde bu ili bir seviyeye getirmemiz gerekmektedir.” (Hasan Özbay/Ömer Adıgüzel - İLKHA)