• DOLAR 35.441
  • EURO 36.633
  • ALTIN 3097.44
  • ...
Yeni İnternet Yasası nasıl okunmalı?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN - TBMM Genel Kurulu`nda kabul edilerek Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onayına sunulan internet düzenlemesini İlke Haber Ajansı’na değerlendiren Eğitimciler ve internet medyası yetkilileri, yasanın işleyişine göre olumlu ya da olumsuz sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekti. 

Kabul edilen maddelerde özel hayatın gizliliğinin ihlali durumlarında internete erişimin Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı tarafından engellenmesini öngören yasa kamuoyunda tartışılmaya devam ediliyor. Peki, yeni internet yasası neler getiriyor. İnternet haberciliğini nasıl etkileyecek? Gençlerimizi ve çocuklarımızı ahlaki çöküntüye götüren internetteki çirkefliği engelleyebilecek mi? En önemlisi de özel hayatın gizliliği ihlalinin önüne geçebilecek mi? Tüm bunları ve daha fazlasını Eğitim Bir-Sen Van Şube Başkanı Süleyman Şakar ve Van İnternet Medyası (VİMED) yönetim kurulu üyesi gazeteci İlhan Siyahtaş ile konuştuk. 

İnternet yasasının geç kalınmış bir adım olduğunu ifade eden Eğitim-Bir Sen Van Şube Başkanı Süleyman Şakar, “Bu karar keşke daha önce alınsaydı. Ailelerin namahremlerine girip de bu konuların internette servis edilmesi doğru değildir. Örneğin Deniz Baykal’ın olayında da bu yaşandı. Bunun yanında kimi çirkin sitelerin söz konusu sayfalarına kısa sürede müdahale edilecek olması önemlidir. Bu tarz sitelerin öğrencilere de ciddi zarar verdiğini ve ahlaki noktada bir çöküntüye sebep olduğu bilinen bir gerçektir. Yeni İnternet yasası bu anlamda yerinde bir yasa olacak. Kısa sürede bunun uygulanmasını istiyoruz. Bize göre geç kalınmış bir adımdır. Elbette ki bu internete sansür anlamına gelmez çünkü o malum siteler ya da sayfalar insanlara ciddi zararlar vermektedir. Yasaklanacak olan kısım da budur. Bizler gerek şahıs olarak gerekse de sendika olarak yasayı destekliyoruz.” dedi. 

“İnternet yasası bir an önce uygulamaya konulmalı”
Cumhurbaşkanı’nın söz konusu yasayı onaylaması durumunda bunun eğitime de olumlu anlamda yansıyacağını ifade eden Şakar, “Çocuklarımız bu sayede internet kafelerden alıkoyacak ve özellikle liselerde yaşanan ahlak dışı olayların da önüne geçmiş olacak. Hatta bizler internet kafelerin okulların çevresinde uzak yerlerde yapılması için kimi girişimlerde de bulunduk ancak ne yazık ki bunu bir sonuca ulaştıramadık. Onun için basının bu noktada çok duyarlı davranmasını ve olayın üzerine gitmesini istiyoruz. Ve söz konusu yasanın ivedilikle çıkmasını istiyoruz.” diye konuştu.

"Yasa internette sansüre yol açar"
Yasanın internette sansüre yol açabileceğini savunan Van İnternet Medyası Yönetim Kurulu üyesi İlhan Siyahtaş ise, bu yasa ile birlikte internet ortamında veri paylaşan herkesin devlet tarafından gözetlenebileceğini belirterek, Bunun çok açık bir sansür yasası olduğunu söyledi. 

"Önce uyduda yayını yapan çirkin TV kanaları kapatılmalı"
Bu yasa ile birlikte son dönemlerde tartışma konusu olan kasetlerin internete sızma olayının önüne geçilmek istense bile bunun amacını aşacağını aktaran Siyahtaş, “Hiç şüphesiz ki, telefon dinlemeleri de öncelikle yasal bir işlev olarak başladı. Ancak daha sonra yasadışı dinlemelere döndü. Bu dinlemelerin önüne de geçilemedi. Bu yasadışı dinlemeler Başbakan’a hatta Cumhurbaşkanı’na kadar uzandı. Şimdi bütün bunlar ortadayken hiç kimse kalkıp da internet yasası ile fişlemelerin olamayacağını iddia edemez. Bu yasanın zararlı içeriklerin önüne geçmek için çıkarıldığını söylemek biraz hayalcilik olacaktır. Çünkü bunların önüne asla geçilemez istenmesi halinde IP adreslerinde yapılacak değişikliklerle bu adreslere yurtdışında da girilebilecek. Daha önce youtube örneğinde bu çok açık bir şekilde görüldü. Şuanda uyduda yayımlanan ve Türkiye’de de çok açıkça gösterilen onlarca erotik içerikli televizyon kanalı bulunmaktadır. Hükümet zararlı içeriklerin önüne geçmek istiyorsa öncelikle bunlara bir bakmalıdır.” dedi. 

"Zararlı içerikleri paylaşanlar hakkında suç duyurusunda bulunulmalı”
Hükümetin internet suçları kapsamında savcılıklara görev vermesi gerektiğini ifade eden Siyahtaş, bu içerikleri paylaşanlar hakkında suç duyurunda bulunulması gerektiğini ifade ederek, “Bu yasa internet medyasında muhalefeti çok aşikâr olmazsa da ortadan kaldırmaya yöneliktir. Örneğin benim haber sitemde paylaştığım bir bilgiyi veya haberi TİB ‘Bu zararlı bir içeriktir deyip kaldırabilir’ böyle bir durumda haber sitesinin sahibi nasıl bir yol izleyecektir bu çok muamma bir durumdur. TİB’in kaldıracağı sayfa kime göre ve neye göre zararlıdır bu durumu kim belirlemiştir. Bütün bunlar soru işareti olmakla birlikte aslında oluşturulmak istenen tek tip bir internet haberciliğidir. Yoksa zararlı ve hakaret içerikli bir şey paylaşılması halinde paylaşan hakkında yasal süreç yapılabilir. Biz VİMED olarak çıkarılan bu yasayı internet haberciliğine bir darbe olarak görüyoruz.” ifadelerini kullandı. 

Bu arada Cumhurbaşkanı Abdullah Gül`ün TBMM`de kabul edilerek onayına sunulan internet düzenlemesi üzerinde incelemelerinin sürdüğü, ancak oluşan ilk havanın, Gül`ün yasayı onaylayacağı yönünde olduğu belirtiliyor.

(Murat Dalgın - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir