Faturalarda Paralel Kuşku
Türkiye`yi sarsan yargı destekli siyasi operasyonun ardından paralel yapının devletin kilit kurumlarındaki planları da masaya yatırıldı.
Seçim öncesi eski defterler karıştırılarak vatandaşa vergi, harç, prim, trafik, elektrik borcu çıkarılıyor. Sabah`ın "faturada paralel koku" haberinin ardından gelen şikâyetler artarken 20-25 yıllık alacak dosyalarının açılması konusunda ilgili kurumların harekete geçtiği öğrenildi.
SEÇİM ODAKLI DOSYALAR
İlk bakışta Sayıştay raporları kapsamında görünen işlemlerin hükümet ile vatandaşı karşı karışa getirme girişimi olduğu yönünde kuşku ortaya çıktı.
Özellikle SGK yönetimi, "Geçmişe dayalı cüz`i borç çıkarılıp, faiziyle birlikte vatandaşa tebliğ edilmesine izin vermeyeceğiz" değerlendirmesi yaptı. Paralel devletle ilgili birçok kurumdan Ankara`ya şikâyet yağdı. Seçim öncesi geriye yönelik sürpriz cezalar nedeniyle şaşkına dönen vatandaş da derdini Başbakanlık İletişim Merkezi`ne (BİMER) yazıyor.
Örneğin, Sosyal Güvenlik Kurumu`nun (SGK) İstanbul başta olmak üzere çok sayıda sosyal güvenlik merkezlerinde çeyrek asırlık prim borçlarının yeniden taranmaya başladığı belirtiliyor. Sayıştay raporları gerekçe gösterilerek sadece Kadıköy Sosyal Güvenlik Merkezi`ne şu ana kadar 50 bin dosyalık liste geldi.
Önümüzdeki haftadan itibaren vatandaşa borç tebliğleri yapılabileceği öğrenildi. Cüzi miktardaki borçların faiziyle birlikte binlerce lirayı bulması bekleniyor.
VERGİ, FATURA BORÇLARI
Kadıköy benzeri olayların Maliye`nin bazı birimlerinde de yaşandığı belirtiliyor. Ankara`ya da ulaşan şikâyet dilekçelerinde şu ifadeler dikkati çekiyor:
"20-25 yıl öncesinden kaldığı söylenen cüz`i borçlar, Sayıştay incelemesine girdiği söylenerek tebliğ ediliyor. Sadece benim bulunduğum Kadıköy Sosyal Güvenlik Merkezi`ne bu şekilde binlerce dosya geldi, tamamının taraması bitmek üzere. Listelerin bitirilmesi için büyük baskı var. Bu listeler konusunda Türkiye genelinde de hummalı bir çalışma söz konusu." Sigorta priminin yanında vergi, harç ve faturalar konusunda da benzeri bir tablo var.
SGK: İZİN VERMEYİZ
Merkezi Ankara`da bulunan SGK, Sayıştay`ın 2012 raporları kapsamında yapılan inlemeler nedeniyle vatandaşa borç çıkarılmasının söz konusu olamayacağını bildirdi. Kurum yetkilileri, "Son birkaç yıldır depolarımızdaki dosyaları internet ortamında kayda alıyoruz. Alacak var mı yok mu kontrol ediliyor. Ancak vatandaşa durup dururken borç çıkarılmasına dönük girişimlere izin vermeyiz" değerlendirmesini yaptı.
GÜVENLİK ARTIRILSIN
Son dönemde arka arkaya yaşanan benzeri olaylar kurumlardaki güvenlik önlemlerinin de artırılmasını gündeme getirdi. Mali Suçları Araştırma Kurulu, Merkez Bankası, BDDK`nın ardından 75 milyon vatandaşın bilgilerinin bulunduğu, Türkiye`nin en önemli kurumlarından biri olan SGK`da veri güvenliği en üst düzeye çıkarıldı. Kritik belgelerin dışarı çıkmaması için şifre uygulanıyor.
FATURADA "PARALEL KOKU"
Vatandaşların 17 Aralık sonrası ceza ve yüksek faturalar nedeniyle yaşadıklarını SABAH`ın duyurmasının ardından şikâyetler arttı. Sabah`ı arayarak ya da mail yoluyla gelen cezalar ve yüksek faturalardan dert yanan vatandaşlar tüketici derneklerini de dilekçe yağmuruna tuttu. Derneklere gelen şikâyetlerde faturaların önemli bir kısmının haksız olduğu savunuluyor. Tüketici dernekleri bu tür faturalarda suistimal iddiasıyla haksız istenen tutarın iadesini talep ediyor.
Sabah