Cumhurbaşkanlığı seçimi darbecileri böldü
Mısır`da "3 Temmuz darbesinin mimarı" Sisi`nin olası cumhurbaşkanlığı adaylığı, "30 Haziran Cephesi"nde ve parlamentoda bölünme ihtimalini güçlendirdi.
Mısır`da, 3 Temmuz " darbesinin mimarı" Abdulfettah es-Sisi`nin bugünlerde cumhurbaşkanlığı adaylığını açıklaması beklenirken, askeri müdahaleye zemin hazırlayan ve destekleyen kesimlerin tek bir aday üzerine anlaşma sağlayamamasının, darbede birleşen Cephe`deki grupların bölünmesine neden olabileceği değerlendiriliyor.
Seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi`nin görevden uzaklaştırıldığı darbeye zemin hazırlayan Cephe`nin etkin gruplarından Halk Akımı Hareketi’nin lideri ve ülkenin eski cumhurbaşkanlarından Cemal Abdünnasır`a atfen ülkede "Nasırcı" olarak nitelendirilen Hamdin Sabbahi’nin adaylığını duyurması da bu çerçevede ele alınıyor.
Darbe sürecinin önemli aktörlerinden Temerrud Hareketi, Sisi`yi destekleyeceğini açıklarken hareketin kurucularından 3 kişinin Hüsnü Mübarek’in devrilmesi sonrasında da aday olan Sabbahi’den yana görüş bildirmesi tartışmaya neden oldu.
Selefi Davet Hareketi’nin siyasi kanadı Nur Partisi’nden ise seçime ilişkin çelişkili açıklamalar geliyor. Davet Hareketi’nin Genel Sekreteri Yasir Burhami, bir dergiye verdiği röportajda, Sisi’yi cumhurbaşkanlığı seçiminde desteklemeyeceklerini ancak adaylığına da karşı olmadıklarını ifade etti. Nur Partisi Genel Sekreteri Celal Murra ise adaylık başvurularının tamamlanmasının ardından destekleyecekleri adayı belirleyeceklerini söyledi.
Liberal ve sol partiler
Cephe`deki liberal ve sol partiler de adaylık konusunda bölünmüş görünüyor. Vefd, Kongre, Mısriyyin el-Ahrar ve Tecemmu gibi partiler, Sisi’ye desteklerini duyururken, Demokrat Mısır Partisi gibi partiler ise Savunma Bakanı’nı desteklemeyeceklerini duyurdu. Düstur Partisi ise konuyu henüz tartışmaya almadıklarını açıklamıştı.
Mursi döneminde yönetime muhalefetin önemli aktörlerini bünyesinde barındıran Ulusal Kurtuluş Cephesi`ne bağlı birkaç parti Sisi’ye olan desteklerini duyururken, Cephe, 2 Şubat’ta yayınladığı açıklamada "Başkanlık için herhangi bir kimseye desteğini açıklamamıştır. Konu adaylık kapısının açılması ve adayların programları incelenerek tartışılacaktır" denildi.
"Nasırcı akım" ve Mübarek yanlıları
"Nasırcı" olarak bilinen Halk Akımı Hareketi lideri Sabbahi`nin adaylığını açıklamasının ardından Cemal Abdunnasır’ın oğlu Abdulhakim Nasır ailesinin Sisi’yi destekleyeceklerini ifade etti. "Demokrat Nasırcı Parti" de Sisi’ye desteğini sürdüreceğini açıkladı.
Ulusal Hareket Partisi gibi Mübarek rejimi yanlısı partiler de Sisi’den yana tavır gösteriyor.
"Üçüncü akım"
Abdulmunim Ebu’l Futuh’un liderliğini yaptığı "Güçlü Mısır Partisi" ise seçimde herhangi bir aday göstermeyeceğini açıkladı.
Mısır Akımı Partisi kurucu vekili Muhammed Kassas, AA’ya verdiği demeçte "Üçüncü Akım’ın herhangi bir adayı destekleme durumu henüz erken. Bu durumlar, önümüzdeki dönemde başkanlık seçimlerine dair tüm boyutlar, değerlendirilerek netleşecektir" dedi.
"Cephe`de bölünmenin başlangıcı"
İstiklal Partisi Genel Sekreteri ve Darbe Karşıtı Ulusal İttifak`ın lider kadrosundan Mecdi Kurkur, "Cumhurbaşkanlığı seçimleri, 30 Haziran Cephesi’nde parçalanmanın başlangıcı olup gerçek bölünme ve çöküş, parlamento seçimlerinde gerçekleşecektir. Aynı cephe içerisinde mareşal Sisi’yi destekleyen başka insanların da olduğu 30 Haziran Cephesi’nde, solcu Sabbahi’nin cumhurbaşkanlığına adaylığını koyması bölünmeyi devam ettirecektir” diye konuştu.
25 Ocak Devrimi aktivistlerinden İsra Abdulfettah ise 30 Haziran’daki gösterilere katıldığını anlatarak, gelişmelerin "Cephe"yi bölmeyeceğini düşündüğünü dile getirdi.
Mübarek ve Mursi yönetimlerine muhalif olan, tanınmış hukukçulardan Ahmed Seyfü’l İslam da "30 Haziran Cephesi Mursi’nin görevden alınmasıyla son bulmuştur. Cephenin tüm üyeleri devrimci ya da parti olarak bağlı bulundukları asıl yerlerine geri döndüğü için artık bunun bölünmesi ya da çökmesi diye bir şey söylenemez" dedi.