• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Çocuk cezaevleri kapatılsın!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - Çocuk Cezaevlerinin kapatılmasını isteyen 18 STK Diyarbakır E tipi Kapalı Cezaevi önünde basın açıklaması düzenledi.

Basın açıklamasını okuyan İnsani Haklar Derneği Çocuk Hakları Komisyonu üyesi Mehmet Güzel, “Bizler, insan hakları ve çocuk hakları alanlarında çalışan ve aşağıda imzası bulunan sivil toplum kuruluşları olarak, bu gün, Ankara, İzmir, Diyarbakır, Mersin, İstanbul Ceza İnfaz Kurumlan önünde “Çocuk Cezaevleri Kapatılsın” demek ve çocuklarla görüşmemize izin verilmesini dile getirmek için toplandık.” dedi.

 Çocuk cezaevlerinin kapatılması için yetkilileri göreve çağıran Güzel, “Yakın tarihte başta Pozantı, Şakran, Kürkçüler, Antalya ve en son olarak Sincan Çocuk Ceza İnfaz Kurumları’nda kalan çocukların işkence, kötü muamele ve diğer onur kırıcı muamelelere maruz kalmalarını insanlık adına utançla ve büyük bir kaygıyla takip ediyor ve çocuklara yapılan ihlallerin sona erdirilmesi için yetkilileri göreve çağırıyoruz.” şeklinde konuştu.

 Güzel sözlerini şöyle sürdürdü,  “İnsan Hakları Sözleşmesinin, ‘Hiç kimse işkenceye, insanlık dışı ya da onur kırıcı ceza veya muameleye tabi tutulamaz’ şeklindeki 3. maddesi; Çocuk Haklarına Dair Sözleşmenin 37. Maddesi’nde düzenlenen;

1- Hiçbir çocuk, işkence veya diğer zalimce, insanlık dışı veya aşağılayıcı muamele ve cezaya tâbi tutulmayacaktır.

2- Hiçbir çocuk yasadışı ya da keyfi biçimde özgürlüğünden yoksun bırakılmayacaktır. Bir çocuğun tutuklanması, alıkonulması veya hapsi yasa gereği olacak ve ancak en son başvurulacak bir önlem olarak düşünülüp, uygun olabilecek en kısa süre ile sınırlı tutulacaktır.

3- Özgürlüğünden yoksun bırakılan her çocuğa insancıl biçimde ve insan kişiliğinin özünde bulunan saygınlık ve kendi yaşındaki kişilerin gereksinimleri göz önünde tutularak davranılacaktır, şeklindeki düzenlemeler bugünün Türkiye’sinde Devlet eliyle açıkça ihlal edilmektedir.” ifadelerini kullandı.

 “Çocuk cezaevleri kapatılmalıdır”

Çocuk cezaevlerinin kesinlikle kapatılması gerektiğinin altını çizen Güzel, “Çocuklara açıkça zarar veren ve uluslararası sözleşmelerinin ihlali sonucu yaratan bu yapının kesinlikle ortadan kaldırılması ve çocuk cezaevlerinin kapatılması; alternatif olabilecek modellerin geliştirilmesi ve alt yapısının, kurum ve kuruluşlarının acilen oluşturulması zorunludur. Çocuk tutukluluğuna son verilerek çocuk cezaevleri bütünüyle kapatılıncaya kadar, biz ‘Çocuk Cezaevleri Kapatılsın Girişimi’ üyesi sivil toplum kuruluşlarına cezaevlerinin kapılarının açılmasını talep ediyoruz.” dedi. (Ömer Yasin Ergin - İLKHA)

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir