• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.98
  • ...
ABD, AB ve  Rusya kıskacındaki Ukrayna
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Riyad Makaev/ Doğruhaber/Analiz

Rusya, Soçi Kış Olimpiyat Oyunları’na talip olurken Suriye ve Ukrayna meselesi yoktu. Suriye’de ve Ukrayna’da AB ve ABD ile ters düşen Rusya şu anda büyük bir imtihan vermeye çalışıyor. Rusya Sovyetler Birliği döneminde olduğu gibi Ortadoğu’yu ve Batı Avrupa’yı kontrol etmek istiyor. Putin, kendi ülkesinde kontrolü tamamen ele aldı. Rusya’da Putin’e karşı ciddiye alınacak herhangi bir muhalefet bulunmamaktadır. Batı’nın desteklediği bazı muhalifler Rusya’yı karıştırmak istediler, ancak başarılı olamadılar. Türkiye’de yapılan yolsuzluk operasyonları adı altında hükümeti devirme planlarına benzeyen senaryo oynanmak istendi. Ancak, Putin çok sert karşılık verdi. Putin, Rus petrolün ve doğalgazının kontrolünü ele geçirdikten sonra Ortadoğu’ya ve Avrupa’ya açılmak istiyor. Dolayısı ile AB ve ABD buna karşı direniyor. Rusya’nın yokluğunda her yeri kontrol altına alan Batı ve ABD şimdi bölgede yeni bir oyuncuyu katiyen istemiyor.

KAFKAS DİASPORASI ŞU ANKİ DEĞİL SADECE 150 YIL ÖNCEKİ ZULMÜ HATIRLIYOR

Rusya’da yapılan Soçi Kış Olimpiyatları’na karşı Batı ve ABD hatta israil bazı tavırlar alırken tüm dünyadaki Kafkas diasporalarına bir nevi cesaret vermeye çalışıyorlar. Burada söylemeden geçemeyeceğim, Rusya Çeçenistan’da soykırım uygularken ve hala Rus zulmü Çeçenistan’da devam ederken Kafkas diasporanın sadece Soçi’deki Kış Olimpiyatları’na karşı eylemlerini anlamakta güçlük çekiyorum. Şu anda da hali hazırda devam eden zulme karşı herhangi bir eylem yapmayanlar 150 sene öncesindeki Rus zulmünü gündeme getirmeye çalışıyorlar. Samimi görünmüyorlar!
Rusya ne olursa olsun, Soçi Kış Olimpiyat Oyunları’nı gerçekleştirecek. Zaten bölgede uçan kuşları bile kontrol altında tutuyorlar. Müslümanlara zulüm yapıldığını kimse inkâr edemez. Zulüm nerede olursa olsun karşı durmak gerekiyor. Ancak, Kafkasya’da olsun veya herhangi bir yerde olsun önce Müslümanlar kendilerini değiştirmedikçe, Allah onları değiştirmez. Kafkasya toplumu gün geçtikçe dejenere oluyor. Rusya, Kafkasya’yı her bölgede satılmış hainlerle çok iyi idare ediyor. Halk uyutuluyor ve kontrol ediliyor.

UKRAYNA SAVAŞINI RUSYA MI, BATI MI KAZANACAK?

Gelelim Ukrayna meselesine... Rusya, Ukrayna’ya para vaad etmişti. Şimdi vaad edilen parayı verebilmek için şartları açıklıyor. Ülkedeki ayaklanmayı durdur, parayı al. Rusya, Rus-Ukrayna arası gümrükte Ukrayna’dan gelen tırları bile almamaya başladı. Cumhurbaşkanına açık ve net mesaj veriyor. Eğer ülkeyi yönetemiyorsan para vermem. Putin çok iyi siyaset bilen bir “KGB” ajanıdır. Putin, “Ben parayı Cumhurbaşkanına vermiyorum, Ukrayna halkına veriyorum” dedi. Böylece şimdiki Cumhurbaşkanı yenilirse gelecek olan liderle görüşme kapısını açık bıraktı.

ABD ve AB, Kremlin’in kredi vaadinden sonra Ukrayna’ya finans ayırmayı düşündüklerini söylüyor. AB yapılacak yardımın da az olmayacağının altını çizerek muhalefete “haydi bitirin bu işi” diyor. Geçen hafta sonu Münih`te gerçekleşen uluslararası güvenlik konferansında Ukraynalı Vitali Klitschko büyük alkışlarla karşılandı. Büyük ihtimalle AB ve ABD dünya ağır sıklet boks şampiyonu olan Vitali Klitscko’yu önümüzdeki Ukrayna Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde destekleyecek. Vitali Klitschko tam AB ve ABD hayranı. Siyaseti boks gibi gören Vitali Klitschko maçlarda hiç yenilmemiş. Ancak Evromeydan’daki dövüş onun katıldığı maçlara benzemiyor.

Rahatsızlanarak hastaneye yatan Ukrayna Cumhurbaşkanı hastaneden çıktıktan sonra ülkede daha yeni siyasi senaryolar buldu. İşi çok zor... Rusya ve ABD gibi hiç kimseyi kendi çıkarları için acımayan iki dev bir gücün arasında seçim yapmak gibi bir durumda kalan Ukrayna Cumhurbaşkanı, muhalefetin bazı isteklerini değerlendireceğini açıklasa da muhalefet erken seçim olmadan meydanlardan dağılmayacağını söylüyor. Şu anda erken seçime gidilirse cumhurbaşkanlığı tehlikede olabilir. Rusya’nın Başkan yardımcısı Sergei Glazyev, Yanukoviç’e isyanı hemen bastırması için çağrı yaptı. Sergei Glazyev, "Yanukoviç ya Ukrayna devletini korur isyanı bastırır ya da güç kaybeder ve ardından Ukrayna çıkışı görünmez ve giderek büyüyen bir kaos ve iç çatışmaya sürüklenir” dedi.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Amerika, Ukrayna`da demokrasi için yapılan mücadeleyi desteklediğini söyledi. John Kerry muhalefet liderleri Arkady Yatsenyuk ve Vitali Klitschko ile Münih’te bir araya geldi ve konuştu. Amerika muhalefete “tek değilsiniz” mesajını iletti.

Münih Güvenlik Konferansı oturum aralarında Avrupa ve Amerikalı diplomatlar Kremlin’in baskılarını dengelemek için açık bir şekilde Ukrayna için AB ile ortaklık anlaşması imzaladıktan sonra Ukrayna hükümetine ekonomik yardım planını tartıştılar. AB diplomasi şefi Catherine Ashton, "sayıların küçük olmadığını" belirterek, “Batı, Ukrayna’ya mali yardım için bir plan geliştirme aşamasında. Ancak, mali yardım hükümetin ekonomik ve siyasi reformları yürütmek için kabul edeceği koşullarda tahsis edilecektir” dedi. Bakalım bu siyasi savaşı kimler kazanacak Rusya mı, yoksa Batı mı?
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir