• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Savaş suçlusu `Çakallar`a komik ceza
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kosova`nın batısındaki İpek kenti yakınlarında 1999 yılında yapılan savaş suçlarından yargılanan ve "Şakali" (Çakallar) adlı Sırp paramiliter askeri birimine üye 9 kişiye, 2 yılla 15 yıl arasında çeşitli hapis cezası verildi.

Belgrad Yüksek Mahkemesi Savaş Suçları Bölümü`nde görülen karar duruşmasında, Kosova`nın Belediyesi`ne bağlı Çuşka, Zahaç, Pavlan ve Yubeniç köylerinde 120 Arnavut sivili öldürmekten tutuklu yargılanan "Çakallar" adlı Sırp paramiliter askeri biriminin 9 üyesi hazır bulundu.

Mahkeme heyeti, 120 Arnavut sivili öldürmekten yargılanan birimin üyelerinden Toplitsa Miladinoviç, Miloyko Nikoliç ve Deyan Bulatoviç`e 20`şer yıl, Rayko Momiç`e 15, Abdullah Şokiç`e 12, Sreçko Popoviç`e 10, Sinişa Mişiç`e 5, Slavişa Kastratoviç ve Boban Bogiçeviç`e 2`şer yıl hapis cezası verildi. Aynı suçlardan yargılanan Radoslav Brnoviç ile Velyko Koriçanin ise beraat etti.

Belgrad Yüksek Mahkeme Başkanı Snejana Nikoliç Garotiç, "Çakallar`` grubunun Arnavut sivillere yönelik, soygun, tecavüz ve öldürme gibi suçlar işlediklerini belirterek, bu suçları işlerken de zulüm, vahşet, acımasızlık ve duyarsızlık gibi unsurlarla harekett ettiklerini ifade etti.

Sırbistan Savaş Suçları Başsavcısı Vekili Bruno Vekariç de mahkemenin kararını açıklanmasının ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamada, karardan kısmen memnun olduğunu belirtti.

"Mahkemenin verdiği karar ile yapılan savaş suçu motifinin soygun ve vatandaşların yerinden edilmesi olduğu ıspatlandı" diye konuşan Vekariç, mahkemenin savaş suçları biriminde çalışan görevlilerin zor şartlar altında çalıştığını, dava sırasında tanıklardan bir kişinin mallarının ateşe verildiğini kaydetti.

İddaanamede, "Çakallar" grubu üyelerinin Arnavut sivillerin yaşadığı köylerde "küçük yaştaki çocukların boğazlarına bıçak dayayarak, sivil halkı sıraya dizdikleri, ayaklarının önüne ateş ettikleri, eşi ve çocukları önünde erkeklere işkence yaptıkları" gibi suçlamalara da yer veriliyor.

"Çakallar" lideri Neboyşa Miniç, Lahey Mahkemesi`nce hakkında verilen tutuklama kararı üzerine, 2005 yılında Arjantin`de yakalandı, ancak iade edilmesi sırasında AIDS`tan ölmüştü.

İpek kenti yakınlarındaki Çuşka, Zahaç, Pavlan ve Lyubeniç köylerinde hayatta kalan ve mahkeme sürecinde tanıklık yapanların ifadelerine göre, Sırp paramiliter birliklerin öncelikle halkı köylerinden çıkarıp, tüm değerli eşyasını aldıkları, çocuk ve kadınları Arnavutluk`a gönderirken, köyün erkeklerini öldürüp cesetlerini yaktığı belirtiliyor.

Yaklaşık 4 yıl süren davada, toplam 115 tanık dinlendi.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir