• DOLAR 32.34
  • EURO 34.879
  • ALTIN 2393.529
  • ...
95 İmam 13 yıldır mağdur durumda
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
BİNGÖL-28 Şubat, Post-Modern Darbe döneminin mağdurları yaşadıkları zulüm ve işkenceler kamuoyuyla paylaşmaya devam ediyor. 28 Şubat’ta imamlık yapan birçok kişi irticai faaliyetten gözaltına alınmış ve işine son verilmişti.
 
O dönemde Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM)’de yargılanarak cezaevine konulan İmam Zeki Dinç,  yapılan yargılamaların hukukla ve vicdanla bağdaşır yönü olmadığını ifade ederek,  çocukları irticai faaliyete teşvik etmek, cenaze ve düğünde irticai konuşma yapmak, irticai örgüt kurmak gibi akla ziyan gerekçelerle kendisine ceza verildiğini söyledi.
 
"28 Şubat mağduru olarak sürgün yaşadık’’
28 Şubat mağduru olarak kamuoyunda bilinen ve o dönemde kendilerinin de içinde oldukları Diyanet İşleri Başkanlığı personeli olarak din görevlileri mağdurları olarak yaşadıkları mağduriyetleri dile getiren Zeki Dinç, ‘’ Bingöl de görev yaparken 28 Şubat mağduru olarak sürgün yaşadık. O zorunlu sürgün sürecinde bölge idari mahkemelerine dava açtık. Dava neticelerinde bize gelen tebliğde avukatlarımızın bize bildirdiği neticelerde bu tür tavsiye kararlarında olağanüstü hal bölgesinin uygulandığı iller ve mücavir illerde bu tür tavsiye kararlarının dava olarak açılmayacağı ve dolayısıyla davanın reddi şeklinde bize bir karar geldi.’’ Dedi.
 
"Basit gerekçelerle görevinden atılan 95 İmam 13 yıldır mağdur durumda’’
Zeki Dinç daha sonra Amasya merkez köyünde imamlık yaptığını sözlerine ekleyerek,  “2000 yılında Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan gelen, sadece 2 tane müfettişin tuttuğu raporla, ‘itikadı, ibadeti, davranışları İslam’a uygun olarak bilinen özelliğini kaybettiği’ şeklinde bir tebliğle görevimize son verildiğini öğrendik.’’  Şeklinde konuştu.
 
İmam Dinç, sözlerini şöyle sürdürdü:  ‘’Biz hukuki olarak bütün başvurularımızda hukuki bütün mücadelemizde bu güne kadar hiçbir netice alamadık. Bize gelen kararlarda ve en son Eylül 2013 tarihinde diyanet işleri başkanlığına gönderdiğimiz göreve dönme dilekçemize bu güne kadar olumlu veya olumsuz hiçbir netice cevap gelmedi. Ancak bu mağduriyeti yaşayan imamlar olarak bizi üzen hadise,  Ankara’da birçok yetkiliyle görüşmemize rağmen herhangi bir sonuç alamadık. Şuanda Diyanet İşleri Başkanlığı’nda 28 Şubat döneminde çok basit gerekçelerle görevinden atılan 95 İmamın dosyası bekletiliyor. 13 yıldır bu mağduriyeti dile getiriyoruz. Fakat bugüne kadar ciddi manada bizim dosyalarla ilgilenen ve yardımcı olan kimse olmadı.  13 yıldır, Mağdur imamlar olarak şunu talep ediyoruz;   Biz mağdur din görevlilerin Diyanet işlerinde bekletilen dosyalarımız incelensin dikkate alınsın. Bizlere olumlu-olumsuz bir netice verilmesini istiyoruz.’’
 
"Mağdurların dava dosyaları tekrardan incelensin’’
Son olarak 28 Şubat sürecindeki dava dosyalarının ve mahkeme kararlarının mutlaka yeniden incelenmesi gerektiği çağrısında bulunan Dinç, ‘’Düzmece gerekçelerle mahkûm edilerek hayatları karartılan binlerce mağdurun hakları iade edilsin. O dönemde birçok imamın bu tür gerekçelerle mahkûm edildi ve işten atıldı. Darbecileri yargılamak hukuksuzluğu gidermeye yetmez. Haksızlıklara maruz kalmış insanların haklarının da iade edilmesi gerekir. Yıllarca suçsuz olduğu halde cezaevlerinde yatan ve yatmaya devam eden aileleri perişan edilmiş insanların hakları iade edilerek helallik istenmelidir.” Şeklinde konuştu. (Nihat Kanat-İLKHA)
        

Bu haberler de ilginizi çekebilir