• DOLAR 34.298
  • EURO 37.509
  • ALTIN 2917.488
  • ...
HÜDA PAR İslam şehitlerini andı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
DİYARBAKIR- Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) Diyarbakır İl Başkanlığı tarafından Diyarbakır Seyrantepe Kapalı Spor Salonunda, “İslam Şehidlerini Anma ve Anlama” etkinliği düzenlendi. Diyarbakırlıların yoğun katılım gösterdiği programa konuşmacı olarak HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı Sait Şahin, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan Adayı M. Hüseyin Yılmaz, Yenişehir Belediye Başkan Adayı Fikri Karavil, Bağlar Belediye Başkan Adayı Vedat Turgut ile Şeyh Said Efendinin torunu Abdulillah Fırat katıldı.
 
Kuran’ı Kerim tilaveti ile başlayan programın selamlama konuşmasını Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan Adayı M. Hüseyin Yılmaz yaptı.
 
Yılmaz: Dağkapı Meydanına ‘Şeyh Said Meydanı’ adını vereceğiz
Tekbir sesleriyle kürsüye davet edilen HÜDA PAR Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Yılmaz, Kürtçe ve Türkçe olarak salonda bulunan halkı selamladı. Konuşmasında “Hakkı hâkim kılmak için gerekirse şehid olmaya geliyoruz” diyen Yılmaz, Şeyh Said ve dava arkadaşlarının hatırasını yad etmek, gelecek nesillere taşıyabilmek için medfun oldukları yere “Şehidler Mescidi” veya “Kıyam Mescidi” adıyla bir mescid, asıldıkları yere de “Şeyh Said Meydanı” adını vermeyi vaad etti.
 
Fırat: Şeyh Said Efendi ve arkadaşlarının şehid olduklarına şahidlik ediyoruz
Yılmaz’ın konuşmasının ardından Şeyh Said Efendinin torunu Abdulillah Fırat bir konuşma yaptı. Fırat yaptığı konuşmada; Cihad, Şehadet ve Şehidlerin faziletleri konusuna değindi. Şehitlerin ziyaret edilip dua edilmesi gerektiğini belirten Fırat, ``ALLAH yolunda öldürülenleri ölüler saymayın.`` ayetini ifade edip, “O halde bu ayeti celile ve Hz. Peygamber (s.a.s)`in hadisi gereğince Diyarbakır Dağkapısı ile başka vilayetlerde şehadete kavuşan Şeyh Said Efendi ve arkadaşları ile diğer yerlerde metfun olan şehidlerimizi ziyaret edelim ve saygıyla selamlayalım. Bu güzide toplulukta da 1925 kıyamında Şeyh Said Efendi ve arkadaşlarının şehid olduklarına şahidlik ediyoruz” dedi.
 
Şahin: Şehitler korkusuz bir hayat yaşadılar
Programın diğer konuşmacılarından Hür Dava Partisi Genel Başkan Yardımcısı Sait Şahin, şehitliğin İslami bir terim olduğunun altını çizdi. Basın, demokrasi, milliyetçi, komünizm şehidi diye bir tanımın doğru olmadığını kaydeden Şahin, “Şehidi konuşuyoruz, şehadeti konuşuyoruz. Şehidler korkunun olmadığı bir ebediyete ulaşmışlar. Zaten onlar yeryüzünün de korkusuzlarıdır. Yeryüzünün zalimleri, müstekbirlerine karşı korkmadıkları için Allah’ta ahrette onlara korku yok diyor. Şu resimlerini gördüğümüz şehitler korkmadılar. Şehitler korkusuz bir hayat yaşadılar. Şehitlerin Şeyh Said’in sözleri gibi Abdulkadir Molla’nın sözleri gibi korkusuz sözleri vardır.” ifadelerini kullandı.
 
Şehadet denilince akla ilk Hz Hüseyin’in geldiğini belirten Şahin, “Hazreti Hüseyin şehadetle özdeşleşmiştir. Hz Hüseyin Kufe’ye gidiyor. Bir grup onları durdurup diyor ki: ‘madem gidiyorsunuz bari çocuk ve kadınları götürme!’ Hz Hüseyin onlara: ‘Şehitlerle şahitler beraber olmalıdır.’ Yani biz şehit olacağız onlar da şahid olacak. Mümin ya şehit olmalı ya da şahit olmalı. Hz. Zeyneb’in şahitliği ağlamak değildi, zalime karşı hakkı haykırmaktı. Bize düşen Şeyh Said’in davasını sürdürmektir. Susarsak Şeyh Ahmet Yasin şikâyetçi olacak. Allah’ın davasına sahip çıkmazsak tüm şehitler şikâyetçi olacak.” dedi.
 
Turgut: İslam’ın devri gelecektir
Programda Kürtçe bir konuşma yapan HÜDA PAR Bağlar Belediye Başkan Adayı Vedat Turgut, Müslümanlara karşı yapılan zulümlere değindi. Bir İslam âliminin sözünü aktaran Turgut, şehid ve mahkûmların, tadı aynı olan bir elmanın birer yarısı olduğunu söyledi.
 
Şeyh Said Efendi’den günümüze Müslümanların birçok zulme göğüs gerdiğini ifade eden Turgut, “Şeyh Said ve 47 dava arkadaşının şahadetlerinden mi, Mısır’da Hasan El Benna’dan, Seyyid Kutub’a Myanmar’dan, Filistin’de ki Ahmet Yasin’e ve son olarak Kürdistan’da uzun bir zamandan sonra binlerce Müslüman, zalimlere karşı sadece ilahi kelimetullah’ı yüceltmek için göğüslerini bir çok sıkıntılara gerdiler. İslam ümmetinin sesi dünyanın her tarafından geliyor. İslam’ın devri gelecektir.” ifadelerini kullandı.
 
Karavil: Hz. Muhammed’in dini için akacak kandan, daha değerli bir kan var mıdır?
Tarih boyunca adları dilden dile dolaşan kişilerin şehidler olduğunu söyleyen HÜDA PAR Yenişehir Belediye Başkan Adayı Fikri Karavil ise şehitlerin şahadetlerinden önce verdikleri mesajların önemine değindi.
 
Konuşmasında, Hz. Hüseyin’in ‘Eğer ceddim Muhammed’in dini benim kanımla ayakta duracaksa ey kılıçlar durmayın alın, canımı’ sözlerini hatırlatan Karavil, “Hz. Muhammed’in dini için akacak kandan, daha değerli bir kan var mıdır, şu yeryüzünde” ifadelerini kullandı.
 
Konuşmaların ardından program Özlem Ajans sanatçılarının şehitler üzerine ithaf edilen ezgileri seslendirmeleriyle devam etti.
 
Program Molla Kerbela Şanlı’nın kapanış duasıyla son buldu. (Emrullah Araz/Ayhan Kaya/Ömer Yasin Ergin/Yusuf Batı-İLKHA)
 
 
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir