• DOLAR 34.402
  • EURO 37.545
  • ALTIN 2928.24
  • ...
Fırat: Gafletten uyanalım
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
HÜDA PAR Diyarbakır İl Başkanlığı’nın düzenlediği “İslam Şehitlerini Anma ve Anlama” etkinliğinde Şeyh Said Efendinin torunu Abdulillah Fırat bir konuşma yaptı.

 Fırat yaptığı konuşmada; Cihad, Şehadet ve Şehidlerin faziletleri konusuna değindi.

“Cihad ibadetlerin en üstünüdür”
Konuşmasında, "Allah uğrunda hakkıyla cihad edin." ayetini hatırlatan Fırat, “Bu ilahi emirle, imam Şafii`nin de El-Umm isimli kitabında dediği gibi cihadın sebebi küfür nizamıdır. Buna karşı eliniz, diliniz ve mümkün olan her türlü yollarla mücadele etmek suretiyle Allah`ın dinini ihya ve hukukunu yerine getirme hususunda, bütün imkânlarınızı kullanınız ve kendinizi hevâ`ya uymaktan, haksızlığa meyletmekten alıkoyunuz manasındadır. İslam düşmanlarıyla cihad; elle, malla, dille ve kalple olur. Çünkü İslam, Allah`ın dinidir. Dünya da Allah`ın toprağıdır. Onun bayrağını yaymak onun hakkıdır.” dedi.

Cihadın ibadetlerin en üstünü olduğunu söyleyen Fırat, “Çünkü cihad, dinin duyurulmasına ve yayılmasına küfrün söndürülmesine ve yok edilmesine vesiledir. İşte cihadın fazileti bu sonucun güzelliğinden dolayıdır. İslam binasının temeli iman, kubbesi cihad`tır. Fasıkların, zalimlerin, müşriklerin idaresi altında esaretle ezilmektense Allah yolunda ve hak uğrunda malınızla ve canınızla cihad ederek, ya şehit ya da gazi olmak elbette daha hayırlıdır.” ifadelerini kullandı.

“Allah yolunda öldürülenlere Şehid denilir”
Konuşmasında şehitlik konusuna değinen Fırat, şehitliğin üstün bir mertebe olduğunu söyledi. Büyük nasipli Müslümanların ancak o mertebeye kavuşabileceklerine dikkat çeken Fırat, “Şehadet peygamberlik makamından sonra üçüncü sıradadır. Şehid Allah yolunda öldürülenlere denilmiştir. Çünkü Allah`ın melekleri onlara şahitlik edeceklerdir ve onların ruhlarını melekler alacaklardır. Allah`u Teala, şehitlere sayılamayacak derecede faziletler, sınırlanamayacak üstünlükler vermiştir. Şehid; Allah`ın dininin doğruluğuna bazen hüccet ve beyan, bazen de kurşun ve idam sehpası ile şehadete kavuşan kimsedir.” dedi.

Şehidlik tanımını yapan Fırat, canını Allah`ın dinine adayan, onun dininin hak, onun dışındakilerin ise batıl olduğuna, bundan dolayı şehadete kavuşma için canını feda etmekle Allah yolunda öldürülenlere şehid denildiğini söyledi.

“Şehitlerimize dua edelim”
Şehitlerin ziyaret edilip dua edilmesi gerektiğini belirten Fırat, "ALLAH yolunda öldürülenleri ölüler saymayın." ayetini ifade edip, “O halde bu ayeti celile ve Hz. Peygamber (s.a.s)`in hadisi gereğince Diyarbakır Dağkapısı ile başka vilayetlerde şehadete kavuşan Şeyh Said Efendi ve arkadaşları ile diğer yerlerde metfun olan şehidlerimizi ziyaret edelim ve saygıyla selamlayalım. Bu güzide toplulukta da 1925 kıyamında Şeyh Said Efendi ve arkadaşları şehid olduklarına şahidlik ediyoruz” dedi.

 Müslümanların içinde bulunduğu duruma dikkat çeken Fırat, “Muhterem kardeşlerim içinde bulunduğumuz kötü durumu inkar etmeyelim, ibretle düşünelim. Kemalden zevale dönen durumumuzu görmemezlikten gelmeyelim. Çünkü dinin en büyük şiarlarını terk ettik. Müşriklerin tahribatlarına göz yumduk. Yüksek bina ve meskenler kurarak dünyanın saltanatına kapıldık. Bu şer diyarında her sakıncalı işlerde ve gayri meşru sistemin materyalist düşüncelerine esir olduk, kesinlikle hiçbirimizin kalbinde bu mezalime karşı mücadele etmek geçmiyor. Bu gafletten uyanmamız lazım.” şeklinde konuştu. (Emrullah Araz / Ömer Yasin Ergin / Yusuf Batı-İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir