• DOLAR 34.288
  • EURO 37.511
  • ALTIN 2917.089
  • ...
Ziyaret köyü sakinleri yetkililerden ilgi bekliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MUŞ- Tarım,  kanalizasyon, yol, okul  ve diğer bir çok konuda sıkıntılarının  olduğunu belirten Ziyaret Köyü sakinleri, yetkililerin gereken ilgiyi kendilerine göstermediklerini iddia ediyorlar.

 

5 köye merkez konumunda olan Ziyaret  köyü Muhtarı Hüseyin Sevinç, köyünün hak etmediği bir noktada olduğunu söyledi.

 

Köyünde hizmet noktasında birçok eksikliğin olduğunu ve yapılması geren bazı işler konusunda ilgili mwercilere defalarca müracaat etmelerine rağmen gereken hizmetin bir türlü yapılmadığını iddia eden Sevinç, bir çok konuda mağdur olduklarını kaydetti.

 

Muhtar Sevinç, köyün sorun ve ihtiyaçları konusunda şunları söyledi:

 "Bizim sorunlarımızdan bir tanesi köyün içinden geçen deredir. Bu derenin etrafına ihata duvarının yapılmasını istiyoruz. Dere, köyün tam ortasından geçiyor ve çok çirkin bir görüntüsü var. İhata duvarının yapılmasıyla beraber çocuklarımız için büyük tehlike arz eden bu dere, hem ıslah olmuş olacak, hem de çocuklarımızın güvenliği sağlanmış olacak. İlk baharda bu dere yatağı, buraya giren suyu kaldıramıyor. Aynı zamanda köprü de yetersiz kalıyor. Defalarca temizlememize rağmen, yinede suyu kaldıramıyor.  Bu dereninin ihata duvarının yapılması zaruri bir görevdir. '' dedi.

 

Köyün çıkışında aynı zamanda köy ile Yaygın Beldesi arasındaki ulaşımı sağlayan yoldaki dere yatağına köprü yapılmaması nedeniyle özellikle ilkbaharda oldukça sıkıntı yaşadıklarını  belirten Sevinç, "Biz buruya köprü yapılamasını istedik. Bu yol, hem beldeye ulaşma noktasında daha yakın bir yol, hem  de arazimizin çoğunluğuna bu yoldan ulaşabiliyoruz. İlgililer gelip keşfettiler. Buraya bir menfez borusunun yeterli geleceğini söylediler ve köprü yerine küçük bir menfez borusu attılar. İlkbaharda sular yükseldiğinde bu suyun evlere zarar vereceğini söylemiştim ve gördüğünüz manzara bu. Daha kış olmasına rağmen, bu menfez yetersiz geliyor suyu kaldıramıyor. Buraya bir köprü yapılması lazım. Aksi taktirde evlerimiz zarar görecek.'' şeklinde konuştu.

 

Köyün bir diğer sıkıntılarından birinin ise kanalizasyon olduğunu söyleyen Sevinç; "Belki bir çok beldede bile kanalizasyon olamamasına rağmen köyümüzde kanalizasyonun olması sevindirici bir şey fakat, kanalizasyonların kapakları çok yukarıda. Bundan dolayı kışın iş makineleri kar temizliği yaptıklarında kapaklar dışarıda olduğu için kırılıyor ve kanalizasyonun tıkanmasına neden oluyor. Bu kapaklar kaç defadır kırılıyorlar. Kırıldığında tabi çevreye kötü koku yayılıyor, insanları rahatsız ediyor. Bunlara bir çözüm bulunmasını istiyoruz. “ dedi.

 

Köyde çiftçilikle uğraşan halkın daha önce Alparslan 1 barajı suyundan faydalandıklarını fakat su kanallarının hasarlı olmalarından dolayı yaklaşık 12 yıldan beri  kanalları kullanamadıklarını belirten Sevinç, "Kanallarımız harabeye dönmüş ve şuan kullanılamaz durumda. Umudumuz Alparslan 2  barajıdır.  Köyümüzün ismi Ziyaret. Herhalde köyümüzün ismi alfabenin en son harfi olduğu için her hizmette de sonda kalıyoruz'' diyerek yetkililerden köylerine gereken ilgiyi göstermelerini istedi.

 

Köylünün en yoğun olduğu bir yerde elektrik trafosunun yıllardan beri bozuk ve kapağın açık olması nedeniyle  çocuklarının çok büyük bir risk altında olduğunu ifade eden köy sakinlerinden Metin Alataş duruma tepki gösterdi.

 

İlgililerin sorunlarla gerektiği gibi ilgilenmediklerini iddia eden Alataş, yolun üzerinde bir trafomuz var. 10 yıldır bozuk. Birkaç kez gidip Elektrik kurumuna müracaat ettik gelip yapmadılar. Trafo tam 4 yolun üzerinde ve orada su çeşmemiz var. Dolayısıyla sürekli insanların bulunduğu bir yerdedir. Çocuklar sürekli trafonun yanında oynuyorlar. Eğer bir çocuk elini uzatsa veya dokunsa ölecek. İstiyoruz ki trafomuzu yapsınlar.'' dedi.

 

Özellikle okul ve yol konularında da sıkıntılarının olduğunu belirten köylüler, Milli Eğitim ve Karayollarının bu iki sorunla ilgili projeler hazırladıklarını ve  ilgili kurumların bu konular hakkında gereken girişimlerde bulunduklarını söylediler.

 

Ziyaret Köyü, Ermenilerden kalma bir köy olup, 1800’lü yıllarda Müslümanların eline geçmiş ve o yıllardan beri halen Müslümanların ikamet ettiği bir köydür.

 

132 hane ve 950 nüfustan müteşekkil olan köy, ismini 2. Dünya Savaşında köy yakınlarında savaşta şehit düşmüş ve daha sonra halk arasında Ziyaret diye bilinen şehitlikten almıştır. Köyün kurulduğu yıllarda bölgedeki merkez köy olmakla beraber, daha sonra kendisine bağlı Yaygın (Méğdi) diye bilinen köyün belde statüsüne girmesinden sonra Ziyaret köyü Yaygın Beldesine bağlanmış. Köy olmasına rağmen, Yaygın Beldesinin Ziyaret Nahiyesi olarak  tanınması da, Ziyaret köyünün bölgedeki önemli konumunu da gözler önüne sermektedir.

 

Köy halkı tarım- hayvancılıkla uğraşmakta ve köylünün büyük bir kısmı  Avrupa'da yaşamaktadır. (M. Şirin Çağlayan-İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir