• DOLAR 32.53
  • EURO 34.962
  • ALTIN 2455.39
  • ...
BURSA- Bursa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’nca (BSMMMO)  Prof. Dr. Mehmet Yüce ve Vergi Müfettişi Murat Özkan’ın konuşmacı olarak katıldıkları  , ‘Vergi Denetimlerinde Yaşanan Sorunlar ve Çözüm Önerileri’ konulu seminer düzenlendi. Seminere meslek mensupları yoğun katılım gösterdi.
 
Seminerin açılış konuşmasını yapan BSMMMO Başkanı Ahmet Hikmet Sönmez, meslek mensupları olarak vergi denetimlerinde yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri konusunda ayrıntılı bilgi edineceklerini kaydederek, “Devletin en önemli gelir kaynaklarından birisi olan vergi, kamu giderlerini karşılamak için herkesin malî gücüne göre vermekle yükümlü olduğu ekonomik değerdir. Bir ülkede vergiye tabi kazanç ve iratların tam olarak vergilendirilebilmesi için, mükelleflerin yeterli bir vergi bilincine sahip olmaları ve aynı zamanda da, o ülkedeki vergi sisteminin de esnek, geniş tabanlı ve adil olması gerekir. Bu unsurların var olması durumunda vergiye tabi kazanç ve iratların tam olarak vergilendirilebilmesi mümkün olabilecektir. İdeal bir vergileme sisteminin en önemli koşulu, sağlıklı bir belge düzenine sahip olunmasıdır.” dedi.
 
Seminerde yaptığı sunumda, vergi sisteminin, alacaklı ve borçlu olmak üzere iki tarafı olduğunu belirten Prof. Dr. Mehmet Yüce, “Alacaklı taraf, devlet tarafından yetkilendirilmiş vergi toplama yetkisini almış tüzel kişilerdir. Borçlu taraf ise mükellef ve sorumlulardır. İkisi arasındaki dengenin sağlıklı kurulması lazımdır. Bu dengeyi kuran da meslek mensuplarıdır. Meslek mensupları bir nevi aracı konumdadırlar. mali konularda arabulucular, meslek mensuplarıdır. O yüzden meslek mensuplarının da arabuluculuk için tarafsız olmaları gerekir.” ifadelerini kullandı.
 
“Denetim yoksa hata vardır”
Konuşmasının sonunda, her vergi mükellefinin, mutlaka denetimden geçmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Yüce, “Mükellef, bir gün denetleneceğini düşünüyorsa, adımlarını daha dikkatli atar. Denetim yoksa hata olabilir. Bu da kurumsallaşmanın önünde büyük bir engeldir. Hata yapmaya zemin oluşturmayan, otokontrol mekanizmalarının geliştirilmesi gerekir.” görüşlerine yer verdi.
 
 “Denetim tek elden yürütülüyor”
 Vergi Müfettişi Murat Özkan ise seminerde yaptığı konuşmada, vergi denetimlerinde yaşanan sorunların, yapısal ve uygulamadan kaynaklanan sorunlar olmak üzere, ikiye ayrıldığını kaydetti.
 
2011 yılında kurulan Vergi Denetim Kurulu hakkında bilgi veren Vergi Müfettişi Özkan, “Artık kimse yerelde bir inceleme stratejisi geliştiremez ve yerelde alınan kararın uygulanması yönünde vergi incelemesi yapamaz. Artık denetim tek elden ve alandan koordine ediliyor. Vergi denetim kuruluyla birlikte, vergi incelemelerinde, uyulacak usul ve esaslar da yasal metinler haline dönüşmüştür. Artık her şey yönetmeliğe ve yasaya bağlı şekilde yapılmaktadır. Vergi incelemesinin kanunda bir yeri vardır” dedi.
 
Soru-cevap şeklinde devam eden seminer, Prof. Dr. Mehmet Yüce ve Vergi Müfettişi Murat Özkan’a plaket takdim edilmesiyle sona erdi.  (Zeki Aras-İLKHA)