• DOLAR 34.402
  • EURO 37.545
  • ALTIN 2928.24
  • ...
"Bu halk tarih boyunca hep mazlumların yanında olmuştur"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN – Ülke olarak yeni bir seçim sürecine girildiğini ve bu sürecin beraberinde getirdiği bazı olağanüstü hallerin olduğunu söyleyen AK Parti Van Gürpınar İlçe Belediye Başkan Adayı Tanış, belediye başkanlığı için herhangi bir talebinin ve başvurusunun olmamasına rağmen Başbakanlıktan gelen talebi geri çeviremediğini ifade etti.


“Bu olayın üzerinin örtülecek bir yanı yok”
Dün, Gürpınar ilçesine bağlı Yalınca  köyü Çalık mezrasında yaşanan Muharrem Taş isimli 1,5 yaşında ki vefat eden çocuğun babasının sırtında bir torbada taşınması olayına da değinen Tanış, yaşanan bu olayın günümüz Türkiye sinde kabul edilecek bir olay olmadığını ve tarafların dinlenmesine baktığında ki bir görev ihmalinin söz konusu olduğunu ifade ederek, “Bu olayın üzerinin örtülecek bir yanı yok. Bu günün Türkiye’sin de ki hele hele uçak ambulansların da mevcut olduğu bir durumda bu ihmali yapanlar kim ise bunun bedelini ödemelidirler” diyerek yaşanan olaya tepki gösterdi.

 

“Yürütülen bu sürecin başarılı olması birilerinin işine gelmiyor”
Hükümet tarafından başlatılan ve devam etmesi için hükümetçe de birçok tavizin verildiği Çözüm ve Barış sürecine de değinen Tanış, geçen yıl Ocak ayında başlayan ve bir yılın dolduran sürece atıfta bulunarak, “Yürütülen bu sürecin başarılı olması birilerinin işine gelmiyor” dedi. Tanış daha sonra,  “ Bir yıllık bir süreç geride kaldı ve bu süreç içerisinde kimsenin burnu kanamadı, ocaklara ateş düşmedi, analar ağlamadı. Ancak bu sürece baktığımızda Türkiye’nin kalkındığını görebiliyoruz. Fakat bu durum birilerinin hoşuna gitmiyor. Birilerinin bu durumdan rahatsız olduğunu görebiliyoruz. Bu durum birilerinin işine gelmiyor. Ancak, açıkça söylemeliyim ki; bu oyunlar boşa çıkacak ve tutmayacaktır.  Bu barış süreci bozulmayacak ve sonuna kadar gidecektir.  Allah’ın izniyle bu kan, kargaşa, kaos ortamı bitecek ve her kes daha rahat bir şekilde yaşayacaktır” temennisinde bulundu.

 

“Birileri kendilerini bölgenin sahibi olarak görüyor”
Birilerinin kendilerini bölgenin sahibi olarak gördüğünü ve kendileri gibi düşünmeyenlere adeta buraları dar etmeye niyetli olduğunun altını çizen Tanış, “Bu sokaklar hepimizindir. Kimse bunun önüne geçme hakkına sahip değildir. Görünen o ki birileri halen eski sistemi özlemekte ve eski sisteme göre hareket etmek istemektedir. Yok, efendim şuralara giremezsiniz, buralarda gezemezsiniz diyorlar. Yok, efendim öyle bir şey yok. Bu memlekette yaşayan insanlar olarak istediğimiz yere gireceğiz, gezeceğiz. Ama yok, birileri de siz buralı değilsiniz derse; o zaman da kütük işlemlerine başlayabiliriz. Özellikle Kürd kardeşlerimiz için söylüyorum. Bu süreç 35 yıldır devam eden bir süreçtir ve kimseye de faydası olmamıştır. Bu süreç yatırımların önünü kesen ve geldiğimiz noktada meydana gelen olumlu gelişmelerin önünün alınmasına yönelik bir çabadır.  Bu kaos ortamını oluşturanlarını kınıyorum hem de şiddetle kınıyorum” diyerek bölge halkına dayatılan baskı ve şiddete sert tepki gösterdi.

 

“Kapısına kadar gittiğimiz BDP bizi içeri almadı”
Partileri ziyaretleri kapsamında BDP’yi de ziyaret ettiklerini ancak kapısına kadar gittikleri BDP binasına sokulmadıklarını ifade eden Tanış, bu tavrın Kürd töresine ve geleneğine uyan bir tavır olmadığını ifade etti. Tanış, “Eskiden bizlerde şöyle anlatılırdı. Biri kişi birinin babasını öldürdüğünde kefenini alır boynuna asar hasmının evine gider sığınırdı. Giden kişinin bir tek sözü vardı. Ya beni affedersiniz ya da öldürürsünüz. Hasmı olanlar da madem bu insan kefeni ile gelip bize sığınmış, o halde bizde bunu azat ettik derlerdi ve bu insan salıverilirdi. Evet, biz Kürdler’in töresi böyleydi. Bizim kültürümüz, insanlığımız bunu gerektiriyordu. Kapımıza geleni geri çevirmezdik. Bu durum Kürd halkının binlerce yıllık tarihinin temel taşlarından biri idi” diyerek Kürd halkını temsilen ortaya çıkanların sergiledikleri tavırlar ile buna muhalif davrandıklarının açık olduğunu ifade etti.

 

“İnsanlarımız inançlarına yapılan saldırıları affedecek değildir”
Son günlerde neredeyse bütün bölgeye yayılmış olan PKK/BDP saldırılarına da değinen Tanış, bu saldırıların temel hedefinin bölgeyi tekçi bir zihniyete mahkum etme çabası olduğunu ifade etti. Tanış,  “ Bugün, AK Parti iktidarının uzun sürmesinin altında yatan en büyük neden de bu değil midir? Halka rağmen tekçi zihniyeti savunanlar bu gün nerede? Evet, Ak Parti’yi halkın nezdinde tercih sebebi kılanda statükoyu ret etmesidir. Siz, bu gün kalktınız çaldıranda HÜDA PAR’ın bürosunu yaktınız. Gevaş’ta HÜDA PAR’ın AK Partinin bürosunu yaktınız. Ne geçti elinize demek lazım. Bu halk tarih boyunca hep mazlum insanların yanında olmuştur. Yani bunu yapmakla kendilerine zarar veriyorlar. Ancak bilmeleri lazım ki bir büro yakmakla bu işin önüne geçmek mümkün değildir. Bu insanların inancına saldırmakla aslında kendilerine zarar veriyorlar ve insanlarımız, inançlarına yapılan saldırıları affedecek değildir. Evet, tepkisel olarak kendini belki ortaya koyamıyor ancak bunun hesabını sandıkta soracaktır” diyerek son günlerde yaşanan saldırılara tepki gösterdi. (Fikret Özkan  - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir