• DOLAR 34.261
  • EURO 37.565
  • ALTIN 2896.22
  • ...
Dicle üniversitesi mühendislerinden başarı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
DİYARBAKIR - Dicle Üniversitesi Doğal Afetler İnceleme ve Araştırma Merkezi (DAFAM) yaptığı bilimsel çalışmalar ve doğal afetin zararlarını en aza indirmek için çeşitli çalışmalarda bulunuyor.
 
Bölgedeki depremselliğe karşı projeler ürettiklerini ve binaların hareket yönleri hakkında araştırmalar yaptıklarını dile getiren Jeoloji Mühendisi Yrd. Doç. Dr. M. Şefik İmamoğlu, Dicle Üniversitesi olarak hazırlanan eylem planı çerçevesinde doğu illerinin deprem durumu hakkında araştırmalar yaptıklarını söyledi.
 
Dicle Üniversitesi Doğal Afetler İnceleme ve Araştırma Merkezi (DAFAM) olarak 2005 yılından itibaren bölgeye hizmet sunduklarını dile getiren İmamoğlu, belli oda ve birimlerle çalışmalar yaparak, Diyarbakır’da ki çarpık yapılaşmadan dolayı herhangi bir afette yaşanacak zorluklardan bilgiler verdi.
 
“Diyarbakır’da var olan eski yapılar maalesef olası bir depreme hazır değil. Dar sokakları ve birbirine bitişik evlerin olduğu mahallelerde olası afetlerde kurtarma ekipleri çok zorlanır. Yeni yapılar ise bütün ilgili birimlerin onayı ve özverili çalışmaları ile deprem yönetmenliğine uygun biçimde inşa ediliyor” diyen İmamoğlu, vatandaşın deprem konusunda bilinçlenmesi için çeşitli konferanslar ve TV programları düzenlemeyi hedeflediklerini aktardı.
 
İnşaat Mühendisi Yrd. Doç. Dr. İdris Bedirhanoğlu ise DAFAM olarak amaçlarının bütün Ortadoğu’ya hitap edebilecek büyük bir deprem laboratuvarı kurmak olduğunu belirterek, çalışmalar ile şehrin yapı envanterini çıkarıp deprem dayanıklılığına göre sınıflandırmayı amaçladıklarını söyledi. (M. Sait Adiyaman - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir