• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
DİYARBAKIR- Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının ilgili kuruluşu olan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu 2013 yılında Diyarbakır’da İPARD Kırsal Kalkınma Programı Kapsamında yatırım tutarı 72.2 milyon olan 69 projeye 33 Milyon 750 Bin TL’lik hibe desteği sağladı.
 
Konu ile alakalı bilgi veren İl Koordinatörü Hikmet Güneş Bu desteğin yüzde 75’i Avrupa Birliği, yüzde 25 ‘i Türkiye tarafından karşılandığını ifade etti. İl Koordinatörü Güneş ayrıca Diyarbakır ve Konya‘nın 2013 yılında İPARD fonlarının en fazla kullanıldığı iller olduğunu söyledi. Güneş hibe desteğini sektörlere dağlımı ve yeni desteklenecek sektörler konusunda detaylı bilgiler sunarak, 42 adet et üreten hayvancılık projesi yatırım tutarının yüzde 65-50 oranında hibe desteği sağlandığını ifade etti.
 
Güneş, daha sonra desteklenen sektörler hakkında şu bilgilere yer verdi: “Yatırım tutarı 44,7 Milyon TL olan kırmızı et üretimine yönelik 42 hayvancılık projesine 19,7 milyon hibe desteği ödemesi yapıldı. projelerde destek kalemlerini, hayvan barınakları, depo binaları, idare binaları yapımı; modern işletmelerde olması gereken   traktör dahil  bütün makine ekipman alımları ve danışmanlık, mimarlık- mühendislik hizmetleri oluşturmaktadır. Yatırımlar kapsamında yapılan bütün alımlarda KDV, ithalat, gümrük vergisi gibi bütün resim harç ve vergi muafiyeti bulunmaktadır.”
 
Güneş Bismil’e yatırılan yardım tutarının 23.2 milyon TL olduğunu sözlerine ekleyerek,  bunun 11 bin baş kapasiteli keçi-koyun sütü üreten işletmelere 13,1 milyon hibe desteği sağlandığını belirtti.
 
“Halep Keçi Projesi”
Güneş açıklamasının devamında,8 Halep keçi projesi ve 2 koyun yetiştiriciliği projesine 13,2 milyon hibe desteği sağladığını açıklayarak, “Projelerin toplam yatırım tutarları 23.2 milyon TL dir. İşletmelerde 11 bin  kadar koyun-keçi yetiştirilebilecektir. Söz konusu projelerden elde edilecek süt, dondurma üretimi gibi yüksek gelir sağlayan sektörlere önemli oranda hammadde sağlanacaktır.” Dedi.

“Silvan’da Et İşletme Tesisi kuruldu”
Silvan’da AB standartlarında kanatlı hayvan kesimi yapan et işleme tesisi kurulduğunu da hatırlatan Güneş, "Silvan ilçemizde kurulan saate 1000 baş/tavuk kesim kapasitesine sahip et işleme tesisi Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Diyarbakır İl Koordinatörlüğü tarafından desteklendi. kesimhane AB standartlarında kesim ve paketleme yapabilecektir. Kesimhanenin kurulması ile beraber Silvan’da 50 bin Broyler (tavuk) kapasiteli tavuk yetiştiren işletme kurulmuştur. Bu işletmede il koordinatörlüğümüz tarafından desteklenmiştir. Kesimhanenin kurulması ile beraber Diyarbakır ilimizde  kanatlı yetiştiriciliği yapacak işletmelerin sayısı artacaktır. Bu şekilde insanlarımız farklı sektörlerden gelir sağlayabilecektir.” İfadelerini kaydetti.

"Arıcılara traktör ve kovanları teslim edildi"
İncelemeleri 2013 yılı içerisinde tamamlanıp onaylanan toplam yatırım tutarı 1 milyon 400 bin TL olan 15 arıcılık projesine 680 bin TL hibe desteği sağlandığı bilgisini veren Güneş, söz konusu projeler kapsamında 15 traktör 1200 ovan, arıcı barınakları, su tankerleri, römork,  bal süzme makinaları ve bal üretiminde kullanılan alet ekipmanlar için de hibe desteği sağlandığını dile getirdi.
 
TKDK tarafından desteklenen 10 sektörden biri olan Yerel Ürünler ve Mikro İşletmelerin Geliştirilmesi kapsamında Diyarbakır için belirlenen yöresel gıda ürünleri listesine yeni ürünler destekleme kapsamına alındığına dikkat çeken Güneş, “Eklenen yeni ürünler ile beraber yatırımcılar İlimizin kırsal alanlarında artık salça fabrikası, mini un fabrikası, mercimek paketleme, pirinç paketleme, sirke, turşu, reçel, pekmez, dondurma üretimi,  su paketleme tesisi, bulgur fabrikası, makarna fabrikası, bisküvi fabrikası,  meyve suları, yağ fabrikası, kuru sebze ve meyve imalatı, ipek börekçiliği, ipek üretimi, tekstil atölyesi, dokumacılık, marangozhane, mobilyacılık, metal işleri ( altın, gömüş, torna, ferforje), taş ve mermer işleme için artık proje başvurusunda bulunulabilecektir.” Şeklinde kaydetti.
 
Yerel ürünler ve mikro işletmelerin geliştirilmesi kapsamında gelen projelere toplam yatırım tutarının 400 bin avroya kadar yüzde 50 hibe desteği sağlanacağını haberini veren Güneş, son olarak, “Yeni eklenen ürünlerinde yer aldığı Diyarbakır için belirlenen yeni yöresel gıda ürünleri listesine www.tkdk.gov.tr adresinden ulaşabileceğini ifade eden İl Koordinatörü hikmet güneş yatırımcıların Şanlıurfa Yolu 2. Km Gündoğan plazada bulunan İl Koordinatörlüğü’nü ziyaret ederek detaylı bilgi alabileceklerini ve 12.Çağrı Dönemi kapsamında proje kabullerini 10 Mart 2014 tarihine kadar yapılabileceğini” ifade etti. (Ömer Yasin Ergin-İLKHA)