• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
"Akkuyu Yer Lisansı iptal edilsin"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MERSİN-Mersin Nükleer Karşıtı Platform (NKP) bileşenleri, Mersin’in Gülnar ilçesine bağlı Büyükeceli beldesinde yapılması planlanan Akkuyu Nükleer Santrali’ne karşı Mersin İdare Mahkemesi önüne bir araya geldi. Aralarında Mersin Tabip Odası, Mersin Elektrik Mühendisleri Odası ve Mersin Kamu Emekçileri Sendikası üyelerinin de bulunduğu grup, 1976 yılında verilen ve 2013 yılının Aralık ayında yeniden güncellenen ‘Akkuyu Yer Lisansı’nın güncellenmesine tepki gösterdi.

 

Burada grup adına açıklamalarda bulunan Mersin Nükleer Karşıtı Platformu Sözcüsü Sabahat Aslan, “Akkuyu Nükleer Santrali projesinin yer lisansı 1976 yılının sosyal, ekonomik ve teknik koşullarına göre verilmiştir. 1976 yılının koşullarını görmezden gelen TAEK 6 Aralık 2013 tarihinde Akkuyu yer lisansını sözde güncel halini onaylamıştır. Bizler yeni onaylanan yer lisansının günümüz bilimsel koşullarına göre onaylanmadığını biliyoruz” dedi.

 

Mersin Tabip Odası Başkanı Galip Kırıcı ise, “Nükleer santraller sadece insanlara değil, o bölgede yaşayan tüm canlılara zarar vermektedir. Nükleer santral ölüm demektir. İnsanlar açısından baktığımızda ilk etkilenen çocuklardır. Çocuklarda lösemi dediğimiz kan kanserleri, kas hastalıkları, genetik hastalıklar bariz şekilde artıyor” ifadelerine yer verdi.

 

Mersin Elektrik Mühendisleri Odası Seyfettin Atar’da, “Türkiye olarak enerjiyi en pahalı kullanan ülkeler arasındayız. Bunun temel sebeplerinden biri enerji ithalatımızın dışı bağımlılığının yüzde 72 civarında oluşudur. Her ne sebeple olursa olsun dışa bağımlılığı azaltmak için kurulması düşünülen Akkuyu Nükleer Santrali aslında bizim enerjide dışa bağımlılığımızı azaltmayacak, aksine daha fazla arttırılacaktır” diye söyledi.

 

Konuşmaların ardından NKP bileşenleri yer lisansının iptal edilmesi için Mersin İdare Mahkemesi’ne dava dilekçesi verdi.  (Osman Öksüz-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir