"Diyarbakır'ın sorunlarına yönelik önemli projelere imza attık"
Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi ile ilgili önemli açıklamalarda bulunan Fakülte Dekanı Cengiz Yalçın, Veteriner Fakültesinde yapılan ortopedi operasyonlarının Diyarbakır'dan başka hiçbir veteriner kliniğinde yapılmadığını söyledi.
DİYARBAKIR - Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanı Cengiz Yalçın ile Veteriner Fakültesi ve çalışmalarını konuştuk. Fakültede yapılan operasyonların Diyarbakır’ın hiçbir kliniğinde yapılmadığına dikkat çeken Yalçın, Diyarbakır'ın sorunlarına yönelik yaptıkları faaliyetleri, toplumsal ve bilimsel projelerini bizlere anlattı.
Hocam öncelikle sizi kısaca tanıyabilir miyiz?
Ben 1988 yılında Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nden mezun oldum. Master ve doktora eğitimimi 1991-1996 yılları arasında İngiltere’de tamamladım. 2006 Yılında Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesinden Profesör unvanını aldım. 2009 yılından bu yana ise YÖK tarafından görevlendirme ile Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanlığı görevini sürdürmekteyim.
Dicle üniversitesi veteriner fakültesini kısaca tanıtabilir misiniz?
Fakültemizde eğitim, öğretim ve bilimsel araştırma faaliyetleri 5 bölüm, 21 Anabilim Dalından oluşan Akademik yapı içinde faaliyet gösteren ve tam gün esasına göre çalışan 8 profesör, 11 doçent, 21 yardımcı doçent, 2 doktor araştırma görevlisi, bir doktro Öğretim görevlisi ve doktor ve 15 araştırma görevlisi olmak üzere toplam 58 akademik personel ile eğitim ve araştırma faaliyetlerini sürdürmektedir.
Topluma yönelik olarak özellikle Diyarbakır'ın sorunlarına yönelik yaptığınız faaliyetler nelerdir?
Veteriner Fakültesinin Yeni Kliniği 2012 yılında açılmış olup, Diyarbakır ve çevre illere çok daha sağlıklı bir ortamda hizmet verebilir hale getirdik. Şubat 2013 tarihinden itibaren ücretsiz muayene hizmeti vermekteyiz. Bölgede ciddi hastalık problemleri olduğunda, kamu kurumları ve özel şahıs işletmelerine yönelik hayvan sağlığı teşhis tedavi ve danışmanlık hizmetleri vermekteyiz. Bu çerçevede Gıda Tarım ve Hayvancılık Diyarbakır İl Müdürlüğünün katkılarıyla Diyarbakır’ın çeşitli ilçelerindeki hastalık problemlerine veteriner fakültesi öğretim üyelerinden oluşturulan bir ekip tarafından müdahale edilmektedir.
Veteriner Fakültesi Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Hayvan Barınağı ile sürekli iletişim halinde olup, sahipsiz hayvanların kısırlaştırılmasında konusunda işbirliği yapmaktadır. Söz konusu işbirliği Fakültemiz öğrencileri açısından da önemli uygulama alanı oluşturmaktadır.
Diyarbakır'da faaliyet gösteren fırınlarda çalışan personele yönelik hijyen eğitimi fakültemiz besin/gıda hijyeni ve teknolojisi bölümü öğretim üyelerince verilmiştir.
Gıda sektörü ve gıda güvenliği ile Gönüllü Gıda Denetçisi Yönergesi hazırlanarak, üniversitemiz öğrencilerine gıda güvenliği eğitimleri vermekteyiz.
Güneydoğu illerinde (Diyarbakır, Batman, Şırnak, Siirt) Veteriner Fakültesi Besin/Gıda Hijyeni ve Teknolojisi bölümü öğretim üyeleri çiftçilere yönelik kurslar düzenlenmiştir.
Diyarbakır bölgesi veteriner hekimler odası ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Diyarbakır İl Müdürlüğü ile birlikte bölgemizde görev yapan veteriner hekimlere yönelik Sığırlarda Rekto Vaginal Yöntem ile Suni Tohumlama kursları düzenlenmiştir.
Fakültemiz Suni Tohumlama Anabilim Dalı tarafından DPT destekli bir proje çerçevesinde Diyarbakır’ın çeşitli ilçelerindeki uygun hayvanlara yüksek verim özellikli embriyolar transfer etmiştir.
Ortak Akıl Projesi kapsamında Diyarbakır'ın Lice, Kulp, Silvan, Hani, Hazro, Çermik, Eğil ilçelerine veteriner fakültesi dekanı ve öğretim üyelerinin bulunduğu bir heyet tarafından ziyaretler gerçekleştirilmiştir.
Üniversitemiz öğrenciler, akademik ve idari personeline verilen yemek hizmetleri üretimden- servise kadar her aşamada Fakültemiz Besin/Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Bölümü personeli tarafından düzenli olarak denetlenmekte ve numuneler alınarak laboratuvar analizleri yapılmaktadır.
İlimiz ve Bölgemizdeki çeşitli kamu ve özel kuruluşlardan gelen gıda numuneleri Fakültemiz Besin/Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Bölümü laboratuvarlarında mevzuata uygunluk ve tüketile bilirlik açısından analiz edilmektedir.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Diyarbakır İl Müdürlüğü ile birlikte gıda denetmenlerinin et ve süt sektöründe gıda güvenliği konularında hizmet içi eğitimleri verilmiştir.
Diyarbakır Örgü peynirinin tescil belgesinin alınmasına Fakültemiz Besin/Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Bölümü öğretim üyeleri komisyonda görev alarak katkı sağlamıştır.
DÜSAM müdürlüğü tarafından her yıl düzenlenen Deney Hayvanları Kullanım Sertifikası kurslarının organize edilerek fakülte öğretim üyeleri tarafından ilgili teorik ve uygulamalı eğitimleri verilmektedir.
Veteriner Fakültesinin Diyarbakır ve Bölgeye yönelik diğer bilimsel faaliyetlerinden kısaca söz edebilir misiniz?
Veteriner Fakültesinde 2008-2012 yılları arasında BÜBAP destekli 31, DPT destekli 1, Karacadağ Kalkınma Ajansı destekli bir ve AB destekli bir olmak üzere toplam 34 bilimsel araştırma projesi yapılmış olup, projeler için toplam 3.583.000 finansman sağlanmıştır. Söz konusu projeler çerçevesinde, Diyarbakır ili ve Bölgeye yönelik çok sayıda bilimsel makaleler yayınlanmıştır.
Geleceğe dönük hedefleriniz ve projeleriniz hakkında kısaca bilgi verebilir misiniz?
Hedef ve projelerimiz, Fakültemiz altyapısını akredite veteriner fakülteleri seviyesinde tamamlamak. Tek tıp tek sağlık Konsepti ve Bologna Bildirgesi çerçevesinde eğitimin düzenlenmesi sağlamaktır.
AR-GE faaliyetlerini daha üst düzeylere taşımak için kurumlar arası işbirliğini geliştirmek ve Diyarbakır’da yaşayanlara faydalı hizmetlerinin artarak ve çeşitlenerek devam etmesini sağlamaktır.
Ayrıca, akredite gıda laboratuarları kurmak, Süt Sığırcılık Eğitim Sertifika programları ve yoğurt, peynir ustası sertifika programları düzenlemek, uzmanlaşmış hayvan hastanesi oluşturmaktır. (Ömer Yasin Ergin - İLKHA)