• DOLAR 34.265
  • EURO 37.564
  • ALTIN 2896.099
  • ...
Cezaevlerindeki hak ihlalleri Adalet Bakanına soruldu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
BATMAN - Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, Bandırma ve Gümüşhane cezaevlerinde yaşanan sorunları ve hak ihlallerini TBMM`ye verdiği önergesiyle Adalet Bakanı Bekri Bozdağ`a sordu.
 
Bandırma T Tipi Kapalı Cezaevi’nde, mahpusların cezaevi idaresi tarafından rencide edici uygulamalara maruz bırakıldığı, ilgili sivil toplum kuruluşları ve mahpus ailelerinin yaptığı açıklamalarının basına yansıdığı belirtilen soru önergesinde, “Mevzuatta bulunmamasına rağmen, mahpusların giriş çıkışlarda üst araması yapılacağı gerekçesiyle ayakkabılarının çıkartılması, odadan her çıkışlarında kimlik kontrolü yapılması bu keyfi uygulamalardan birkaçıdır. Mahpuslar hukuki bir dayanağı bulunmayan bu uygulamalara karşı çıktığındaysa revire gitmek gibi hakları ellerinden alınmaktadır. Onur kırıcı bu yaklaşımların sonucu olarak hasta mahpuslar revire çıkamamakta ve başka birtakım ihtiyaçlarını da karşılayamamaktadır.” denildi.
 
Cezaevindeki bir başka sorunun da aile ziyaretleri ile ilgili olduğu dile getirilen önergede, “Bandırma Cezaevi’nde kalan mahpusların 72 tanesinin geçtiğimiz Kasım ayında Siirt Cezaevi’nden sevk edildiği düşünüldüğünde, aileleri oldukça uzakta olan bu mahpusların ziyaret ve iletişim haklarının kısıtlanmasının yol açtığı mağduriyetler de artmaktadır.” ifadelerine yer verildi.
 
Bir başka soru önergesinde ise Gümüşhane E Tipi Kapalı Cezaevi’nde cezaevi personelinin keyfi tutumundan dolayı mahpusların bazı ihtiyaçlarının giderilmediği, ilgili insan hakları kuruluşları ve mahpus ailelerinin yaptığı açıklamalarla basına yansıdığı kaydedildi.
 
Cezaevi odalarının bakımının yapılmadığı, çelik dolapların ve bazı demirbaşların verilmediğinin mahpuslar tarafından ifade edildiğine yer verilen önergede, son zamanlarda bunlardan çok daha ciddi bir sorunun ortaya çıktığı, hasta mahpusların ilaçlarıyla ilgili sıkıntı yaşandığı belirtildi.
 
Soru önergesinde, “Raporu olan hasta mahpuslara bile “Bakanlık ödemiyor,” gerekçesiyle ilaçları verilmemektedir. Ayrıca, şeker, tansiyon ve kalp hastası olan mahpuslara da vitaminleri verilmemekte, doktor  “vitaminlerinizi gıdalarınızdan alırsınız” demektedir. Grip salgını olan dönemde de bundan korunmak için talep edilen vitaminler mahpuslara verilmemiş, bu vitaminlerin dışarıdan temin edilmesine de izin verilmemiştir” denildi.  (Veysi Demir - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir