"Çözüm, taşeron işçilerin kadroya alınmasıdır "
Güvenlik ve Savunma İşçileri Sendikası (Güvenlik-İş) Genel Başkan Bolat Ankaralı, geçtiğimiz günlerde gündeme gelen taşeron işçilerin kadroya alınması ile ilgili İLKHA'ya değerlendirmelerde bulundu.
VAN- Geçtiğimiz günlerde gündeme gelen 600 bin taşeron işçinin kadroya alınması konusunda değerlendirmelerde bulunan Genel Başkan Bolat Ankaralı, taşeron işçilerin kadroya alınması konusunda birçok şey söylendiğini ancak pratikte bir şey olmadığını belirterek, “Burada yapılması gereken tek şey var. O da hükümet bir karar alarak, taşeron işçilere kadro vermesidir” dedi.
“İş kazalarına en fazla maruz kalanlar taşeron işçilerdir”
Türkiye’de iş kazaları oranının yüksek olduğunu ve bunun da en büyük sebebinin taşeron işçi sayısının fazla olmasından kaynaklandığını ifade eden Ankaralı, “Taşeron çalışanın olduğu her noktada iş güvenliği ile ilgili sıkıntılar var. Bunları gidermek için yasalar çıkarılmaya çalışılıyor. Ama buradaki en önemlisi sorun eğitim eksikliğidir. Bu eğitim eksikliğinin giderilmesi ve çalışanların bilinçlendirilmesi gerekiyor. Bakanlık değişik zamanlarda bununla ilgili eğitim ve seminerler veriyor. Ancak biz STK ve sendikalara da burada önemli işler düşüyor. Bir anda 600 bin taşeron işçiye kadro verilmesinin ancak aracıların ortadan kaldırılmasıyla mümkün olabilir.” ifadelerini kullandı.
Ankaralı konuşmasının devamında, “Çalışma Bakanlığı bununla ilgili bir çalışma yaptırdı. Ne olabiliri ortaya koydu. Fakat Maliye Bakanlığı dedi ki; ‘Bu bizim bütçemizi aşar.’ Hâlbuki aşmaz. Sadece aradaki aracılar çıkarılırsa devlet yine kazançlı çıkar. Çünkü aracılara fazladan ödenen para, çalışanlara ödenirse devlette çalışanlar daha iyi koşullarda ve sistemli bir şekilde çalışmış ve kadro sahibi olmuş olur.” diye konuştu.
“Taşeron işçilerle ilgili sistemin kökten değiştirilmeli”
Türkiye’deki taşeron işçilerle ilgili sistemin değişmesi gerektiğini de sözlerine ekleyen Ankaralı, “Taşeron işçilerle ilgili sistemin kökten düzeltilmesi lazım. Çalışma Bakanlığı bir çalışma hazırlayarak kıdem tazminatı ve fon oluşturacağını falan söylüyor. Bana göre bunlar bir bütün içerisinde parçalardır. O parçalarla uğraşılacağına bütünün değiştirilmesi gerekir. Üniversitelerde de özel güvenlik görevlileri 800 lira maaş alıyor. Devlet dairesinde olan bir güvenlikçi 2 bin 3bin lira maaş alıyor nerde adalet? Yok böyle bir mantık ama maalesef buna çözüm bulmak yerine değişik yollardan, değişik alternatifler getiriliyor. Bu doğru bir anlayış değil. Doğru anlayış bunun çözümünü bulmaktır” diye konuştu. (Murat Dalgın-İLKHA)