• DOLAR 34.468
  • EURO 37.286
  • ALTIN 2995.421
  • ...
`Toplumsal ve siyasî sorunlarda şiddetten uzak durmalıyız`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 


DİYARBAKIR- KDP/ Kürd Demokratlar Platformu Başkanı Sertaç Bucak PKK/BDP yandaşlarının Lice`de HÜDA PAR üyelerine düzenlediği saldırı ilgili değerlendirmelerde bulunarak, Nusaybin ve  Êlih’ten sonra Lice’de de bu olayın meydana gelmesini,  PDK/KDP Kürd Demokratlar Platformu olarak bu olayları tehlikeli bulduklarını söyledi.

 

Toplumsal ve siyasi meseleler de kimler arasında olursa olsun şiddetin kullanılması tasvip edilemez ve tehlikeli kamplaşmalara yol açacağını belirten KDP/ Kürd Demokratlar Platformu Başkanı Bucak, bu tür olayların ülkede süren 30 yıllık kirli savaşın sonuçları olduğuna işaret etti.

 

“ Kirli savaşta yüzlerce provokatif eylem oldu”

Bucak, değerlendirmesinin devamında, devletin açık ve gizli örgütleri bütün bu kirli savaş dönemi boyunca, toplumu bölmek ve birbirine karşı vuruşturmak amacıyla onlarca yüzlerce provokatif girişimlerde bulunduğunu hatırlatarak,  “Oyunlar tezgâhladılar. Bu kirli savaşın toplumumuzda açtığı derin yaralar henüz sarılamamıştır. Savaşın ve provokasyonların neden olduğu toplumsal psikolojik travmalar, siyasi derin hassasiyetler hala ilişkilerimiz üzerinde ağır etkide bulunmaktadır. Ne yazık ki, bu hassasiyetler hala siyasi ve toplumsal davranışlar ile siyasi tavır ve tutumlar üzerinde etkilidir. Kürdistan yurtsever hareketinin kendi içinde iyi ilişkilerinin olmasını istemeyen birçok iç ve dış güçler de kuşku yok ki, bu hassasiyetlerle oynamak istiyorlar.  Kürdleri yeniden birbiriyle çatıştırmak isteyebilirler.”  Dedi.

 

Bucak, bu gerçeklerin göz önünde bulundurarak, kirli savaş döneminin toplumda ve siyasi ilişkilerde açtığı yaraları kaşımaktan özellikle uzak durulması çağrısında bulunarak,  “Toplumsal ve siyasi sorunlarda kin gütmek, öç almak gibi tutumlar, sorunlarımızı çözmeye yaramaz. Elbette gerçek adalet duygusunu zedelemeden, toplumsal ve siyasi uzlaşı ve çözüm yöntemleri işletilmelidir. Bunun için de öncelikle, kim olursa olsun ve ne tür sorunla karşı karşıya olursak olalım şiddet kullanmaktan uzak durulmalıdır. Şiddet kullanma, toplumsal ve siyasi sorun ve kaygıları sadece ve sadece büyütür, çözümsüzleştirir.” İfadelerine yer verdi.

 

“Kürd ve Kürdistan yurtsever güçleri birbirine karşı şiddet kullanmayı tümüyle yasaklamalı”
Bucak, Kurdistani yapılanma ve partilere de çağrıda bulunarak, “Tüm siyasi yurtsever güçlere çağrımız, özellikle ve öncelikle siyasi ilişki ve çalışmalarımızda Kürd ve Kürdistan yurtsever güçleri olarak birbirimize karşı şiddet kullanmayı tümüyle yasaklamalı, bir tabuya dönüştürmeliyiz. Kürdistan yurtsever güçlerinin 2011 yılı Eylül ayında gerçekleştirdiği Kuzey Kürdistan Konferansı’nda bu yönde bir kararı da var. Bu karar ve anlayış, daha sonraki yıllarda yapılan konferanslarda da tekrarlandı ve bir eğilim olarak benimsendi. Bu anlayış siyasi çalışmalarda tavizsiz biçimde yaşama geçirilmelidir.”  İfadelerini kaydetti.

 

“Düşman Kürd yok, ayrı düşünen Kürd var”
Kürdlerin birbirine düşman olamayacağının altını çizen Bucak, düşman Kürdlerin olmadığını, ayrı düşünen Kürdlerin var olduğunu söyleyerek, “Ayrı düşünen Kürdler, siyasi ve toplumsal çoğulculuk ile demokratik ve siyasi katılımcılık çerçevesinde birbiriyle ilkeli dostane ilişkiler sürdürmelidirler. Demokrasiye saygı ve onu içselleştirmek karşılıklı kabulü ve saygıyı gerektirir” değerlendirmesinde bulundu.

 

Bucak değerlendirmesinin sonunda, seçim çalışmalarının özgür ve şiddetsiz ortamda gerçekleşmesi gerektiğini belirterek,  karar sahibinin halkın oyu olması gerektiğini ve halkın  “Özgürce kimleri seçecekse, o sonuçlara halkımızın iradesi olarak saygı duyulmalıdır.” İfadelerini kaydetti. (İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir