• DOLAR 32.452
  • EURO 34.742
  • ALTIN 2436.38
  • ...
`Trafik katliamlarının sebebi taşeronluk sistemidir`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
KONYA - Yol-İş Konya 1 Nolu Şube Başkanı Mürsel Selbüz, trafik kazalarının asıl nedeninin taşeronluk sistemi olduğunu ileri sürdü.
 
Selbüz, “Ülkemizdeki yolların büyük bir bölümü duble yol, bölünmüş yol olarak yapıldı. Trafik kazaları azalacağı yerde artmaya başladı. Yaşanan trafik kazalarına lastiklerin ve sürücülerin neden olduğu açıklanmaktadır. Bunlar geçerli olsa da asıl neden taşeronluk sistemidir.”dedi
 
Trafik kazalarının genellikle taşeronlaşmadan kaynaklandığına vurgu yapan Mürsel Selbüz, “Yolların büyük bölümü sathi kaplama yapıldığından kısa sürüde yıpranmakta ve bozulmaktadır. Daha kısa sürede çok yol yapılmış, yolların yapımları taşeronlara verilmiştir. Karayollarının içi boşaltılarak, uzmanlaşmış karayolcular dışlanarak bütün işler taşeronlara havale edilmiştir. Karayollarının yaptığı bütün işler anahtar teslimi ihaleyle taşeronlara verilmiştir. Taşeronun yeterli bilgi ve deneyimden yoksun olması nedeniyle yaptığı yollar kazalara davetiye çıkartmaktadır.” diye konuştu.
 
Selbüz sözlerini şöyle sürdürdü, “Karayolları Genel Müdürlüğü’nün TÜİK, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı verilerine dayanarak yayımladığı 2012 trafik kazaları raporuna göre; 2008–2012 döneminde trafik kazalarında her yıl ortalama 4 bin 38 kişi hayatını kaybetmiştir: Bu, günde 11 yurttaşımızın öldüğü anlamına gelmektedir.  Aynı rapor, kazaların kusur dağılımı ise; sürücü yüzde 88, yaya yüzde 11, araç yüzde 0.23, Yol, yüzde 0.43 ve yolcu, yüzde 0.35 olarak belirlemektedir. KGM’nin 2012 raporuna bakıldığında ‘Yoldan çıkma’ şeklinde gerçekleşen kaza sayısının 23.484 olduğu belirtilmektedir. Bu sayı, toplam kazaların yüzde 15.29’dir.” (İlyas Yavuz/İsmail Yılmaz-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir