• DOLAR 32.576
  • EURO 35.013
  • ALTIN 2459.945
  • ...
28 Şubat komutanından tank itirafı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
28 ŞUBAT Davası`nın dünkü duruşmasında daha önce sanıkların ‘Planlı rutin geçişti` diye savundukları Sincan`da tankların yürütülmesinin rutin değil, gözdağı amaçlı olduğu ilk kez itiraf edildi.
 
28 Şubat sanığı dönemin Kara Kuvvetleri Komutanlığı Eğitim ve Doktrin Okul Komutanı (EDOK) emekli Korgeneral İzzettin İyigün, tankların planlanandan önce yürütülmesi için gece yarısı emri verenin dönemin Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Doğu Aktulga olduğunu söyledi.
 
İyigün, Sincan`da tankların yürütülmesi emrini vermekle suçlandığını belirterek tank gerçeğini şöyle anlattı: “3-4 Şubat 1997 gecesi. Telefonum çaldı, arayan Kurmay Başkanı Aktulga`ydı. ‘İzzet Paşa, tümene Kara Kuvvetleri Komutanının emrini ver, 80 tank ve 80 zırhlı ile yarın Sincan-Akıncılar istikametinde gidecekler` dedi. Ben şaşırdım.”
 
İtiraz ettim, reddedildi
“(Başkanım) dedim, ‘Çok kaza olacak, çok er kaybedeceğiz. Lütfen şu teklifleri komutana iletir misiniz?` dedim. Beklememi söyledi. Tekrar arayarak, ‘Komutan kabul etmedi` dedi. ‘Araç sayısını düşürebilirler mi?` dedim.
 
Yine ‘Kabul etmedi` dedi. ‘Ben konuşayım?` dedim. ‘Doğru olmaz` dedi.” Emri yerine getirip getirmemeyi düşündüm. Sonra da 80 değil 30-40 tank çıkması emrini verdim.” İyigün tankların planlı tatbikata göre 7 Şubat`ta Polatlı`ya intikal edeceğini ancak gece yarısı emriyle sabah çıktıklarını anlattı.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir