• DOLAR 32.443
  • EURO 34.849
  • ALTIN 2452.516
  • ...

BİNGÖL - Bingöl, 2003 yılında yayımlanan illerin ve bölgelerin Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Endeksi (SEGE 2003) sıralamasında 81 il arasında 76’ncı sırada iken, 2011 yılı (SEGE 2011) 72’nci sıraya yükseldi. Bu durum Bingöl’ün gelişme trendinde bir il olduğunun ve önümüzdeki dönemde daha üst sıralara çıkacağının bir göstergesi olarak değerlendiriliyor.

 

Yeni Teşvik siteminde 6. Bölgede yer almasıyla teşvik sisteminden en üst düzeyde yararlanma imkanına sahip olan Bingöl, son dönemde tamamlanan havalimanının da hizmete girmesiyle birlikte yatırımcıların büyük ilgisini çekiyor.

 

Sanayi kültürü bölgeye katkı sağlayacak
KOBİ tesislerinin yanında, özel sektörce gerçekleştirilmekte olan Büyük Ölçekli Entegre Süt Mamulleri Projesi, Bingöl ili ve çevre illerde gerek hayvancılık, gerekse diğer tarımsal sanayi ve pazarlama alanında ve sanayi kültürünün bölgeye getirilmesi bakımımdan önemli katkılar sağlayacak.

 

Yayla Turizmi, av turizmi, dağ turizmi, inanç turizmi, rekreasyon turizmi ve kış sporları etkinlikleri gibi turizm çeşitlilik potansiyeline sahip olan Bingöl’ün, planlamaya müsait arazileri ve bu arazileri çevreleyen orman alanlarını dikkate alan “otel+kür parkı+kür merkezi” entegrasyonunun sağlanabileceği bir termal kent olarak geliştirilmesi öngörülüyor.

 

Halihazırda Ilıcalar Beldesinde Kös kaplıcaları, Yolçatı Kayak Merkezi, Haserek Mevki Kayak Tesisleri, Yüzen Ada’nın yanı sıra daha birçok doğal güzellikleriyle Bingöl modern bir yaşam alanına dönüşüyor.

 

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz Bingöl'ün ihracat rakamlarını değerlendirdi
Bingöl’de son yıllarda yatırım alanında yaşanan olumlu gelişmelerin ihracat rakamlarına da yansıdığını belirten Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre ilin toplam ihracatının geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 66,2 artarak 6 milyon dolardan 10 milyon dolara çıktığını belirtti.

 

Maden ve metaller ile su ürünleri ve hayvansal mamuller ihracatı 3’er milyon dolar ile ilk sıralarda yer alırken, aynı dönemde taşıt araçları ve yan sanayi ihracatının sıfırdan 1,6 milyon dolara yükselmesinin dikkat çektiğini belirten Bakan Yılmaz, Irak’ın 6,8 milyon dolar ile Bingöl’ün ihracatında zirvede yer aldığını ve söz konusu ülkeye ihracatın 2012 yılına göre yaklaşık 4 katına çıktığını ifade etti.    (Nihat Kanat/ Musab Girişen - İLKHA)