DEDAŞ işçileri özlük haklarını istedi
Şanlıurfa ve ilçelerinde çalışan DEDAŞ işçileri, sözleşmelerinin bitmesi ile yapılacak yeni sözleşmenin sözleşmeden çok fezleke olduğunu savunarak, şartlarının kabul edilmemesi durumunda 1 Şubat'ta işe çıkmayacaklarını açıkladılar.
ŞANLIURFA - Şanlıurfa ve ilçelerden gelip Akçakale yolu üzerinde bulunan DEDAŞ Müdürlüğü önünde toplanan işçiler, yasaların kendilerine verdiği haklardan yararlanmak istediklerini belirterek basın açıklaması yaptılar.
DEDAŞ Müdürlüğü önünde toplanan grup adına konuşan Müslüm Baran, taşeronlaştırma politikasına tepki için toplandıklarını belirterek, “Eksim yatırım holding bölgede TEDAŞ’ı tümden kiralaması bizler eski emekçiler ve işçiler olarak kimisi 5 yıldır kimisi 7 yıldır çalışan bütün arkadaşlarımızın içine bir umut doğurmuştu. Devlet zaten bu TEDAŞ kurumunu özelleştirmiştir. Biz gelen holding bizi kendi bünyesine almasını düşünürken kalkıyor kendi eli altında 2. ve 3. şahıslara sermaye sahiplerine işverenlere veriyor. Şuanda işverenlerin ayın birinde Urfa geneli olarak arıza bakım onarımda çalışan tüm personelleri ve endeks okuma ile beraber sayaç okuma ve kaçak servisi ile beraber bu çalışmaları bir firmaya devretmiştir.” dedi.
"Bu sözleşme bir işçi kıyımıdır"
2. ve 3. İşverenlerin, sözleşmeleri bittiği için kendileriyle görüştüğünü dile getiren Baran, “Bunlar geldi bizimle görüştü yeni bir sözleşme verdi. Sözleşmeye baktık okuduk sözleşme tamamen işçi kıyımını işçiyi köleleştiren ücret hakkını gasp eden sosyal ve özlük haklarından yoksun bırakan bir sözleşmedir. Biz bu sözleşmenin adına fezleke koyduk. Zerre kadar insani, ahlaki olarak burada çalışan işçilerin hiçbir şekilde hakkını içerisinde barındırmayan bir sözleşmedir. Biz dedik ki biz bu sözleşmeyi hiçbir şekilde ve şartta kabul etmeyeceğiz ve imzalamayacağız.” şeklinde konuştu.
Baran, bir hafta boyunca kendi müdürlerinin gelerek işçilerle oturup konuştuklarını kimi arkadaşlarının tehdit edildiklerini, kimi arkadaşlarının da zorlanıp duygu sömürüsü yapılarak sözleşmeyi imzalamaya zorlandıklarını ileri sürdü. Baran, “Burada toplanan bütün arkadaşlar kendi özgür iradeleriyle burada bulunmaktalar. Dolayısıyla biz de burada Eksim Yatırım Holding’in müdürü yani DEDAŞ’ın Şanlıurfa Müdürü Ersin Eroğlu ve yönetim kuruluyla oturacak ve konuşacağız. Bu sözleşmeyi kabul etmeyip 2. ve 3. şahısları istemediğimizi kendi makul taleplerimizi belirteceğiz. Toplanan bütün arkadaşlar kendi haklarını istiyorlar. Kendi alın terinin hakkını istiyorlar.” şeklinde konuştu.
Maaşlarımız düzenli yatırılmıyor
Maaşlarının zamanında ödenmediğini ifade eden Baran, iş kanununa göre bir işçinin maaşının en fazla 30 gün geciktirilebileceğini belirterek, bazı arkadaşlarının 2-3'lık maaşlarının içeride olduğunu söyledi. Bunu kabul etmediklerini dile getiren Baran, “Şartlarının kabul edilmemesi durumunda bütün çalışanlar olarak ayın birinden itibaren işe çıkmama kararı alıyoruz." dedi.
Haklarının verilmediğini belirten bir DEDAŞ işçisi ise şunları söyledi: “Eskiden arızada çalışıyorduk. Bin 350 TL maaş veriyorlardı şimdi şuanda aynı maaşla bütün işleri bedava yaptıracaklar. Biz bunu kesinlikle kabul etmiyoruz. Şuanda ekstra 5 iş daha yüklemişler bunları da bedava yapacaksınız diyorlar. Biz buna karşıyız ve aldığımız maaş bize yetmiyor. Mağdur durumdayız. Bayram tatili yok. Mesai yok. Hiçbir şey yok.” diye konuştu.
Daha sonra işçiler tarafından seçilen sözcü grup, DEDAŞ Şanlıurfa İl Müdürü Ersin Eroğlu ile görüşmek için içeri girdi. (Mehmet Demir - İLKHA)