• DOLAR 34.297
  • EURO 37.5
  • ALTIN 2915.8
  • ...
VEDAŞ, faturalar için açıklama yaptı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BİTLİS-Vangölü Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi(VEDAŞ) Bitlis İl Müdürü Faruk İşlek, faturalara yansıyan ve halkın tepki gösterdiği belediye tüketim vergisi başta olmak üzere birçok konu hakkında İLKHA’ya açıklamada bulundu.

 

İşlek, faturalara yansıyan ve halkın tepki ile karşıladığı belediye tüketim vergileri, katma değer vergileri ve diğer vergilere kendilerinin müdahale edemeyeceğini söyledi.

 

“Türkiye’de uygulanan fiyat endeksi, ulusal endekstir”

“Türkiye de uygulanan fiyat endeksi, ulusal endeks olduğu için enerji piyasası denetleme kurulu belirliyor.” diyen İşlek,  “Bu sadece Doğu ve Güneydoğuda değil, Türkiye’nin her yerinde bu konuda enerji piyasası denetleme kurulu dışında hiçbir kurul yetkili değil ve hiçbir firma fatura ile oynama yetkisine sahip değildir.

 

Bu güne kadar vatandaşımızın belki haberdar olmadığı ve ya kendisine anlatılmadığı şu gerçek vardır. Enerji piyasası denetleme kurulunun belirlediği belediye sınırları içerisinde yaşayan vatandaşlarımız, köyde yaşayan vatandaşlara göre yaklaşık yüzde 5’lik bir fark belediye tüketim vergisi olarak faturalarına yansımaktadır.” İfadelerini kullandı.

 

Şirket olarak kendilerinin bunu vatandaştan alarak belediyeye ödediklerini ifade eden İşlek, “Bu önceden de var olan bir uygulamaydı. Fakat vatandaşlarımız buna fazla dikkat etmezdi. Vatandaşlarımız tüketici haklarında biraz bilgi sahibi olunca biraz daha irdelemeye başladı.  Son zamanlarda özelleşmenin başlamasıyla elektrik faturaları fazla alınıyor gibi bazı haberlerde yanlış bilgilendirme yapıldığı için halk tepki gösteriyor. Bu uygulama yıllardan beri vardır.” dedi.

 

Faiz affının uzatılması halkın faydasınadır

Faiz affının uzatılmasının halkın faydasına olduğunu ifade eden işlek, “Şirketin özelleştirilmesiyle birlikte şirketin yönetim kurulu başkanı Kazım Türker’in vermiş olduğu bir faiz affı vardır. Bölgemizde şuan itibariyle şirketimiz 260 milyon TL faizden vazgeçti. Bu da vatandaşın 2012 ve öncesindeki elektrik borçlarını ödeyebilmesi içindir. Bunu 31.12 2013 tarihine kadar uyguladık. Neticede halkımızda bu sürece rağbet ederek borçlarını gelip ödedi.

 

Daha sonra yine Sivil Toplum Örgütlerinden, siyasilerden, belediye başkanlarından, kaymakamlardan ve vatandaşlardan gelen yoğun talep üzerine yeniden bu tarihi uzattık. Bununla beraber vatandaşlarımıza en fazla 4 taksit olmak üzere taksitleme imkânlarını sağladık. Bitlis’te 1993’ten bu yana elektrik faturalarını ödemeyen vatandaşlarımız vardır. Bunlardan faiz alınmayacak sadece mevcut olan anaparalar alınacak.  Bu büyük bir kolaylıktır yeter ki, vatandaşlarımız bu süreçte gelip borçlarını ödesin.” diye çağrıda bulundu.

 

Yıllardır bu bölgede yönetmenlikler uygulanmadı

Yönetmelik gereği 4 faturasını ödemeyen abonenin elektriğinin kesileceğini sözlerine ekleyen İşlek, “Daha önce de var olup Batı illerinde uygulanan yönetmelik gereği 2’inci faturasını ödemeyen abonenin 5 gün sonra elektriği kesiliyor. Bu Türkiye’nin her yerinde yapılan bir uygulamadır. Fakat bölgemizde çavuş- ahbab ilişkisinden dolayı kimseye bu yönetmelik uygulanmadı. Bu da geçmişte çalışanlardan kaynaklanan bir durumdur. İşin içine siyasiler girdi, vatandaşlar, akrabalar girdi, baskı girdi bu nedenle elektrikler kesilmedi. Fakat şimdi burada da bu yönetmeliği uyguluyoruz, 2’inci faturasını ödemeyen abonemizin 5 gün sonra elektriğini kesiyoruz. Hiçbir şekilde de ihbar zorunluluğumuz yoktur.

Çünkü faturalar ihbar niteliğindedir. Ayrıca elektriği kesilen vatandaştan da açma kapanma bedeli alınır. Vatandaşımız bu konuda belki tepki gösterir fakat bu yönetmelik gereğidir. Vatandaşımızdan zamanında faturalarını ödemelerini ve başkasının hakkını gasp ederek kaçak elektrik kullanmamalarını istiyoruz.” şeklinde konuştu.(Şükrü Tontaş-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir