"Hemoroid ile bağırsak kanseri arasında nedensel bir ilişki yok"
Hemoroid hastalığı olan kişilerde bilinenin aksine kalın bağırsak kanseri oluşumunun söz konusu olmadığını belirten uzmanlar, her iki hastalığın arasında geçerli bir korelasyonun olmadığına işaret etti.
BURSA - Medical Park Bursa Hastanesi Genel Cerrahi uzmanı Doç. Dr. Şükrü Aydın Düzgün, hemoroid hastalığı ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi. Düzgün, hemoroid hastalığı olan kişilerde bilinenin aksine kalın bağırsak kanseri oluşumunun söz konusu olmadığını belirterek iki hastalığın arasında geçerli bir korelasyonun olmadığını vurguladı.
Düzgün, “Hemoroid hastalığı olan kişide kalın bağırsak kanseri gelişmesi söz konusu değil. Ancak hemoroid hastalığının bazı belirtileri kalın bağırsak kanserinde de görülebilmekte. Ama bu iki hastalığın arasında nedensel bir ilişki bulunmuyor. Daha ziyade şikayetlerin benzemesi nedeni ile ayırıcı teşhis açısından önem taşımaktadır” dedi.
Hemoroid terimini tek başına kullanıldığında bir hastalığı değil, herkeste bulunan ve makat kanal içinde yer alan yapıları ifade ettiğini belirten Düzgün, hemoroidi özellik itibari ile içi damar yumağından oluşmuş yastıkçıklar olarak tanımladı.
Hemoroid yastıkçıkları büyüyüp şikayetlere sebep olduğu zaman "Hemoroid hastalığı”ndan söz edilebileceğini vurgulayan Doç. Dr. Düzgün, bu durumda büyümüş olan hemoroid yastıkçığı, kanama, özellikle tuvalet ihtiyacı sırasında dışarıya çıkma ve ağrı gibi şikayetlere neden olabileceğini söyledi.
Hastalığın tedavi yöntemleri hakkında çeşitli detaylar aktaran Dr. Düzgün, hastalığın aşamasına göre farklı tedavi yöntemlerinin uygulandığını söyledi.
Düzgün, şu ifadeleri kullandı: “Hastalığın tüm şekillerinde ortak olan tavsiye kabızlığı önlemek için lif ve posa yönünden zengin diyetle beslenmektir. Sadece diyet düzenlemesiyle birinci aşama ek bir tedavi uygulanmadan kontrol altına alınabilir. Destek olarak bölgesel krem ve fitil uygulamaları yapılabilir. Nadiren özellikle kanamayı kontrol etmek için bant ile bağlama işlemi yapılabilir. Hastalığın ikinci aşamasında da bu önlemler yeterli olabilir ancak bazen hemoroidlerin ameliyatla çıkanlması gerekebilir. Üçüncü ve dördüncü aşamada ise ameliyat daha uygun bir seçim olacaktır.” (Veysi Siyah - İLKHA)